SDÜ’de “IV. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi” düzenlendi

27 Nisan 2014 17:58

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Tarım Kulübü tarafından ‘‘toprağa uzanan genç eller buluşsun’’ sloganıyla “IV. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi” düzenlendi. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Cengiz Kayacan ile Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, SDÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman, sivil toplum örgütleri temsilcileri, 15 üniversiteden 200’e yakın akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan kongrede, üniversitemizi sosyal ve kültürel yönden tanıtan tanıtım filmi izletildi ve Halk Oyunları Ekibince hazırlanan halk oyunları gösterisi sunuldu. Açılış konuşmasını yapan Tarım Kulübü Başkanı Muhammed Ali Kıyak, üniversitesinde almış olduğu bilgi ve deneyimlerini diğer öğrencilere de aktarmayı, yeni deneyim ve bilgiler kazanmayı arzulayan öğrencileri bir araya getirmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek “Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, insanın sağlıklı bir şekilde yaşamını sürdürebilmesi için her zaman tarıma ihtiyaç vardır. Bu hususta bize düşen görev öncelikle okuduğumuz bölümü başarıyla tamamlamak ve işini hakkıyla yapan ziraat mühendisleri olabilmektir” dedi.

Konuşmasına “Toprağa uzanan elleri buluşturan kongremize hoş geldiniz” diyerek başlayan SDÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman da tarımın insanlığın tarihi kadar eski ve vazgeçilmez bir unsur olduğunu söyledi. Akman, tarımcıların hedefinin bu sektörü bilimsel temeller üzerine inşa etmek ve gıda güvenliği başta olmak üzere bu sektörü çevreyle dost, doğal hayatın sürdürülebilirliğine katkı sağlayacak şekilde devam ettirebilmek olduğunu ifade etti.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ise tarım sektörünün temel bir sektör olduğunu belirterek SDÜ Ziraat Fakültesinin ambleminde yer alan buğday başağını değerlendirdi. Akyıldız, şunları kaydetti: “Ziraat Fakültesinin ambleminde yer alan buğday başağı hem insanlığın hem bilim ve teknik evrenin hem de gelecek kuşakların gelişim süreçlerini anlatan semboldür. Aslında üniversitelerimizi modern dönemin ortaya çıkarmış olduğu kurumlar olarak biliriz. Esas olarak ziraat fakültelerin doğuşunu ve köklerini tarım devrine kadar götürmek gerek. Neolotik devrimin temel özelliği yabanıl buğdaydan kültür buğdayına geçilmesidir. Üniversite bilim ve teknik doğuşunun temeli işte bu kültür buğdayının üretilmesidir. Kültür buğdayının üretilmesiyle insanlık yerleşik hayata geçerek köyleri, kasabaları ve Sümer kentlerini oluşturmuştur. Üretim arttıkça bilim- teknik ve sanatla uğraşan insan toplulukları ortaya çıkıyor. Buğday kültürlenmesi ile başlayan sitoloji ve sitogenetik ile devam eden sürede entelektüel ve bilimsel süreçler evrilmeye devam ediyor.” Akyıldız, kongrenin başarılı geçmesini dileyerek sözlerini sonlandırdı.

Bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getiren SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Cengiz Kayacan, Isparta’da üretilen tarım ürünlerinin Türkiye’nin ekonomisine büyük katkılar sağladığını dile getirerek kongre sonuçlarının bu katkıyı daha da ilerletecek gençlerin geleceklerine yön vermelerine yardımcı olacağını söyledi ve kongrenin başarılı geçmesini temenni etti.

Kongrenin düzenlenmesine katkı sağlayan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta Ticaret Borsası Temsilcisi Ali Koyak ile Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü İsa Eren ve geleneksel hale getirilen kongrenin düzenlenmesi fikrini öne süren Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisi Yeşim Saygılı’ya plaket verilmesinin ardından poster sunumlarına geçildi.

3 gün sürecek kongrede, 100’e yakın poster, 30 sözlü bildiri yer alacak.

 

 

Bu haber 781 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...