“Camiler Allah’ın evidir, gözümüz gibi bakmalıyız”

2 Ekim 2012 16:18

Diyanet – Sen Isparta Şubesi Başkanı Osman Akçil, Camilerin bir mabet olarak genç ihtiyar, amir memur, zengin fakir demeden bütün mü’minlerin omuz omuza bir araya geldikleri, yan yana saf durdukları, gönül gönüle kaynaştıkları, acı ve sevinçleri paylaştıkları, Cenab-ı Allah’ın manevi huzurunda dua ve ibadetlerini, samimi yakarışlarını birleştirerek eda ettikleri yerler olduğunu söyledi.

Dün başlayan Camiler Haftası münasebetiyle bir açıklama yapan Diyanet – Sen Isparta Şubesi Başkanı Osman Akçil, açıklamasında; “Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanlığı camilere olan ilgiyi artırmak ve bağlılığı pekiştirmek, camilerin önemini daha etkin bir şekilde anlatmak için 1986 yılında 1-7 Ekim tarihleri arasını “Camiler ve Din Görevlileri Haftası ” olarak ilan etmiştir. Bilindiği üzere İslam dininde mabetlere, mescit ve cami denmektedir. Mescit Allah’a secde edilen yer demektir. Cami ise kelime olarak toplayan, birleştiren, bir araya getiren anlamlarına gelmektedir.

Bir mabet olarak cami; genç ihtiyar, amir memur, zengin fakir demeden bütün mü’minlerin omuz omuza bir araya geldikleri, yan yana saf durdukları, gönül gönüle kaynaştıkları, acı ve sevinçleri paylaştıkları, Cenab-ı Allah’ın manevi huzurunda dua ve ibadetlerini, samimi yakarışlarını birleştirerek eda ettikleri kutsal mekanlardır. Kutsiyetini Kur’an-ı Kerimden ve Ka’beden alırlar.Yüce Rabbimiz mealen Şöyle Buyurmuştur.“Şüphesiz alemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk beyt ( Mabet) Mekke’deki Ka’bedir. (Ali İmran Suresi Ayet; 96)

Bundan dolayı mescitlerin ve camilerin İslam’da önemli bir yeri vardır. Kutsallığından dolayı Allah’ın evi kabul edilmiştir. Camiler, Allah’ın rahmetinin yeryüzüne ulaşmasına vesile olan mübarek mekanlardır. Yeryüzünde Allah’a en sevimli yerlerdir. Cennet bahçeleridir. Nitekim kutsi bir hadiste Canab-ı Allah “Mescitleri, camileri, inşa, tamir, tanzim ve tenvir edenleri, benim rızam için bir birlerini sevenleri ve seher vaktinde istiğfar edenleri görünce onlara azap etmekten vaz geçerim” buyurmaktadır.

Camiler Müslüman beldelerin mührüdür. Cennet vatanımızın manevi tapularıdır. Birlik ve beraberliğimizin ilham kaynağıdır. Vatan sevgisinin, şehitlik ve gazilik duygusunun beslendiği, çalışma azminin işlendiği, anne ve babaya hürmetin, güzel ahlakın öğretildiği, irfan yuvalarıdır.Camiler tarihimizin, kültürümüzün, medeniyetimizin hatıralarının saklı bulunduğu, düşmanla savaşan ordumuz için duaların yapıldığı, asker ocağına vatan evlatlarının uğurlandığı, Allah, Vatan, Millet ve Bayrak sevgisinin gönüllere nakşedildiği halk mektepleridir

Mabetlerin ilk görevlileri peygamberlerdir. Onun için din hizmetleri çok kutsal bir görevdir. Kutsal olduğu kadar da zor bir görevdir. Başta müftü ve vaizlerimiz olmak üzere bütün cami görevlilerimiz bu kutsal, kutsal olduğu kadar da çok zor olan bu görevi sıcak soğuk, gece gündüz demeden günün 24 saatinde büyük bir özveri ile ifa etmeye çalışmaktadırlar. Vatandaşlarımızın halkımızın, cemaatimizin hizmetlerine koşmaktadırlar.

Geçtiğimiz yıl “Cami-Çocuk Buluşması” temasıyla çocukları cami ile buluşturmayı hedefleyen Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yıl ise “Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet” teması ile engellileri cami ile buluşturmayı planlıyor. Hafta boyunca tüm Türkiye’de konu ile ilgili pek çok etkinlik gerçekleştirecek olan Diyanet İşleri Başkanlığı, “Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet” sloganıyla engellilerin sorunlarına dikkat çekerken, diğer taraftan da engelli-engelsiz, kadın-erkek, genç-yaşlı, çoluk-çocuk hiçbir kimsenin camilerin manevi atmosferinden mahrum kalmamasını amaçlıyor.

Engelli vatandaşların yardıma ihtiyaç duymadan cemaate katılmalarını sağlamak için de çeşitli çalışmalar yürüten Diyanet İşleri Başkanlığı, her ilde en az bir caminin gerekli düzenlemelerin yapılarak engelli vatandaşların kullanımına uygun hale getirilmesini sağlayacak. Ayrıca, yürüme engelli vatandaşların camiye ulaşmalarını kolaylaştırmak amacıyla il müftülükleriyle ortaklaşa çalışma yapılarak, akülü araba temin edilecek. Camilerin ve Din Görevlilerimizin anıldığı bu haftayı en içten dilek ve temennilerimizle kutluyoruz. Bu haftanın,ülkemiz, milletimiz ve değerli meslektaşlarımız için hayırlı ve başarılı hizmetlere vesile olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ederim” dedi.

Bu haber 811 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...