Uluborlu Belediye Meclisi Hayal Kırıklığı Yarattı!

28 Nisan 2014 15:58

24.04.2014 tarihinde Uluborlu Belediye Meclisi’nin yapmış olduğu olağanüstü toplantının gündemi, Isparta İdari Mahkemesince iptal edilen 2010 yılı sulama suyu ücretinin belirlenmesiydi. Ancak, Uluborlu halkı yapılan olağanüstü toplantıda, alınan kararlardan memnun değil.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Uluborlu’da yaşayan vatandaşlar, “ Uluborlu Belediye Meclisi üyeleri Uluborlu halkı gibi düşünmediklerini ve Uluborludaki kiraz üreticisinin hissettiği duyguları hissetmediklerini göstermişlerdir. Kendilerini destekleyen seçmenlerine soğuk duş etkisi yaratacak bir karara imza attılar. Hem iktidar partisi meclis üyeleri hemde muhalefet partisi meclis üyeleri olağan üstü toplanarak Uluborlu kiraz üretiminin 2010 yılında maruz bırakıldığı sıkışıklığı destekler bir görüntü vererek bir skandal bir karar aldılar” dediler.

2010 YILINDA NE OLMUŞTU

2010 yılı sulama ücreti 2010 yılı haziran ayında yapılan meclis toplantısında ton başına 15 krş olarak belirlenmişti. Uluborlu üreticilerinden Rıza Dönel, alınan kararlar hakkında Isparta idare mahkemesine müracaatta bulunmuştu.

Uluborlu üreticilerinden Rıza Dönel’in yapmış olduğu müracaatta, belirlenen ücretin günümüz ekonomik şartlarına göre çok yüksek olduğunu , Uluborlu belediyesinin DSİ ile yapmış olduğu anlaşma gereğince kar amacı güdemeyeceği, Uluborlu belediyesinin işletme maliyeti ile orantısız ücret belirlediği, belirlenen ücretin sondaj sulamasına göre daha yüksek maliyet teşkil ettiği, Damla sulamada salma sulamaya göre çok daha az su kullanılmasına rağmen ve  belediye tarafından daha az işçi çalıştırılmasına rağmen sulamanın ücretinin daha yüksek olamayacağı, belirlenen ücret ile damlama sulama sisteminin amacına ulaşmayacağı ve üretimin olumsuz etkileneceği,  gerekçelerine dayanarak 2010 yılı haziran ayı meclis kararının iptali için dava açmıştı.

MAHKEME DÖNEL’İ HAKLI BULDU

Isparta idare mahkemesi mart ayı içerisinde vermiş olduğu kararında davacı Rıza Dönel’i haklı bularak, belirlenen  ton başına 15 krş ücretin günümüz ekonomik şartlarına göre yüksek olduğunu ve kamu hizmeti anlayısı ile bağdaşmadığını belirterek  söz konusu meclis kararının iptaline karar verdi.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Uluborlu’da yaşayan vatandaşlar, “ Uluborlu barajından damlama sistemi ile sulama barajın doğal basıncıyla yapılmakta olup hiçbir enerji maliyeti yoktur. Salma sulama yapılmakta iken  Uluborlu belediyesi bu hizmet için 6 ay boyunca kırk personel çalıştırmakta iken damlama sulama başladıktan sonra çalıştırılan personel sayısı 2 ye düşmüştür. Verilen sulama hizmetinin bakım onarım dışında başkaca bir maliyeti yoktur” dedi.       

HALKTAN GELEN TEPKİLER ÜZERİNE SUYUN ÜCRETİ DÜŞMÜŞTÜ

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Uluborlu’da yaşayan vatandaşlar, “ Bizlerden gelen tepkiler üzerine sulama suyu ücreti Belediye meclisi tarafından 2011 yılında ton başı 12 krş’a  ;   2012 yılında ton başına 10 krş ‘a düşürüldü. 2013 yılındada sulama ücreti ton başına 10 krş olarak belirlendi. AKP hükümetleri döneminde her geçen yıl daha kötü duruma düşen çiftçimiz, sulama suyu ücretlerini ödemekte sıkıntıya düştü. 2013 yılında oluşan sulama suyu ücretinin %65 i ödenemedi. Uluborlu belediyesince zor durumdaki bizler, desteklenip üretime devam etmesi sağlanması gerekirken, tam aksine bizim sırtımızdan yüksek kar elde etme hesabı yapıldığı ortaya çıkmaktadır.  Oysa DSİ Uluborlu barajını işletme hakkını Uluborlu belediyesine kar amacı gütmemek şartıyla verdi. Uluborlu belediyesi sulama hizmetinde kar amacı güdemez. Bu hizmeti kamu hizmeti olarak yerine getirmelidir” dedi.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Uluborlu’da yaşayan vatandaşlar, “ Isparta idari mahkemesinde sulama hizmetinin bilirkişiler tarafından maliyetini hesaplattırmış ve söz konusu işin kamu hizmeti olarak yerine getirilmesine karar vermiştir. Ancak 24.04.2014 tarihinde toplanan belediye meclisinde iptal edilen 2010 yılı sulama ücretlerinin yeniden belirlenmesi konusunda Isparta idare mahkemesinin iptal gerekçeleri dikkate alınmamış, damlama sulama hizmetinin maliyeti hesaplanmamış, maliyet- kar oranı düşünülmemiş, kamu hizmeti anlayışı benimsenmemiş ve göstermelik bir indirim yapılarak sözde idare mahkemesinin kararına uyulmuştur” dedi.

MECLİS KARARLARI UYUMLU DEĞİL

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Uluborlu’da yaşayan vatandaşlar, “ Yapılan belediye meclis toplantısında idare mahkemesinin iptal gerekçelerinin hiçbiri tartışılmadan belediye başkanının 2010 yılı için ton başına 14 krş luk teklifi oylanarak kabul edilmiştir. Halbuki 2010 yılında ton başına 15 krş ücret belirleyen belediye meclisi 2011-2012 yıllarında bu ücreti ton başına 10 krş ‘a düşürmüştür. Alınan bu son meclis kararı daha önceki meclis kararlarıyla uyumsuzluk teşkil etmektedir “dedi.

RIZA DÖNEL, “TEKRAR DAVA KONUSU YAPACAĞIM” DEDİ

Uluborlu üreticilerinden Rıza Dönel, “Ekonomik olarak zor durumda olan Uluborlu çiftçilerinde  Isparta idare mahkemesinin verdiği iptal kararından sonra sulama suyu ücretinde büyük oranda bir  indirim olacağı beklentisi oluşmuştu.  Ancak yapılan son meclis toplantısında göstermelik olarak yapılan  ton başı 1 krş luk indirim çiftçiler üzerinde hayal kırıklığı yarattı.Alınan son meclis kararı hakkında davacı Rıza Dönel ‘‘söz konusu indirim göstermeliktir , idare mahkemesinin iptal gerekçeleri dikkate alınmamıştır alınan bu meclis kararını da dava konusu yapacağım” dedi.

Uluborlu üreticilerinden Rıza Dönel, “Yaşanan diğer bir hayal kırıklığı da söz konusu kararın oybirliği ile alınması olmuştur. Uluborlu Belediye Başkanı ve Meclisi üyeleri Uluborlu halkı gibi düşünmediklerini ve Uluborludaki kiraz üreticisinin hissettiği duyguları hissetmediklerini göstermişlerdir. Kendilerini destekleyen seçmenlerine soğuk duş etkisi yaratacak bir karara imza atmışlardır.İktidar partisi meclis üyeleri bir tarafa Meclis toplantısına katılan  muhalefet partilerinden MHP li üyeler Cemil İnal ve Zafer Öztürk ile CHP li üyeler Orhan Ünal ve Ahmet Oğuz Bakır’ın AKP li belediye başkanının teklifine kabul oyu vermeleri kendi partilileri tarafından yadırganmış ve tepki ile karşılanmıştır. Bu üyeleri bizim hakkımızı koruması için meclise yolladık diyen seçmenleri hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Uluborlu halkı sağ duyulu bir şekilde yapılan bu talihsiz toplantının siyasi başarının halka hizmet etmeyle ölçülebileceğini ve Belediye meclisinin aldığı bu kararı tekrar gözden geçirip bir oldu bitti ile değil, gerekirse halka açık bir toplantı ile halkın huzurunda imzalanması gerektiği şeklinde bir kanaat oluşmuştur” dedi.

Bu haber 1051 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...