Isparta’nın kurtuluşu: İmar revizyonu ve kat artırımı

28 Nisan 2014 16:08

Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Yalçın Cansever, ilimizdeki daire fiyatlarının yüksek olmasını arsa paylarına bağlarken, bir daireye düşen en düşük arsa nispetinin 50 bin lira olduğunu söyledi. Bu konuda Isparta’da acilen imar revizyonu ve kat artırımı gerekliliğine vurgu yapan Cansever, apart konusunda da arz talep dengesinin bozulduğunu ileri sürdü.

İLK SORUN DAİRE FİYATLARININ YÜKSEKLİĞİ

Kısa bir süre önce kurulan Isparta Emlakçılar Birliği Derneği, ilimizdeki inşaat sektöründe yaşanan sorunları çözmek için kolları sıvadı. Bu anlamda ilk olarak sorunların tespiti için üyelerinin ve sektörün temsilcilerini dinleyen dernek, çözüm noktasında da gerekli mercilerle işbirliği yapacak. Isparta Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Yalçın Cansever, ilk tespit ettikleri sorunların başında ilimizdeki daire fiyat yüksekliğinin geldiğini bildirdi. Cansever, apart ve öğrencilerin kira şikayetleri konusunda da değerlendirmelerde bulundu.

EN BÜYÜK NEDEN ARSA PAYI VE KAT ARTIRIMI OLMAMASI

İlimizde daire fiyatlarının yüksek olmasının en büyük nedeninin arsa payı ve kat artırımı olmamasını gösteren Cansever Isparta’nın tek kurtuluşunun imar revizyonu ve kat artırımı olacağını bildirdi. Cansever, “Bu konuda yeni imar revizyonu için elimizden geldiğince girişimlerde bulunacağız. Bilhassa 2 ve 3 katlı yerlere 2 kat daha izin verilmesi gerekir” dedi.

İNŞAAT ORANI YÜZDE 40’LARA ÇIKMALI

Isparta halkının bodrum katları iskan aldıktan sonra açtığını belirten Cansever, “Belediye şu yaptırımı uygulayabilir. Bodrum katları mecbur otopark, 2 kat vereceği için zaten bodrumdan kazanıyor. Bu şekilde arsa payları düşmüş oluyor. Böylelikle dairenin fiyatı düşmüş oluyor. Düşmese bile artmaz. Çünkü bir daireye düşen en düşük arsa nispeti 50 bin lira. Buna dairenin maliyeti de eklenince 150 bin lirayı buluyor. Fiyatların yüksekliği ve pastanın daralması, tamamen arsa oranlarındaki kat yüksekliğinin düşmesindendir. İnşaat oranları yüzde 35-40’lara çıkarsa hem ferah bir daire olur hem de dairenin albenisi artar” şeklinde konuştu.  

APARTTA ARZ TALEP DENGESİ BOZULDU

Öte yandan ilimizde hızla büyüyen apart sektörüne de değinen Cansever, arz talep dengesinin bozulduğunu söyledi. Cansever, Apartlarla ilgili  bir kanun çıktı. O kanunda belli bir metraj uygulaması var. Belediyede takip ettiğimiz kadar eskisi gibi çok hızlı proje üretilmiyor. Kendi içerisinde zamanla sistem oturacak diye düşünüyorum.

HÜCREDE YAŞATIR GİBİ BİR YAŞAM HAKKI SUNULUYORDU

Anadolu Mahallesi’nde20 metrekarebir alanı balkonları kapatarak, 2 balkon çıkması yapıyorlardı. Bu şekilde öğrencileri hücrede yaşatır gibi onlara yaşama hakkı sunuyorlardı. Öğrenciler de yer bulmadığı için orada kalmak zorunda oluyordu” dedi.

3 KIZ ÖĞRENCİYE KİRAYA VERİLEN DAİREDEN 8 KIZ ÇIKTI

Diğer taraftan öğrencilerin en çok şikayetçi olduğu kira yüksekliğini de değerlendiren Dernek Başkanı Yalçın Cansever, bu konuda ev sahipleri ile öğrenciler arasında emlakçıların kaldığını belirtti. Bu konuda örneklerle açıklama yapan Cansever, “Bir emlakçı arkadaşımız Özkanlar Kavşağı’nın bulunduğu alanda bir daireyi 3 kıza kiraya vermiş. 3 kişi kalması gereken yerde 8 kız kalıyorlarmış. Hemen onları evden çıkarttı. Ayrıca eve zarar veriliyor. Öğrenciler evi hızlı yıpratıyor.   Bir de ev sahiplerini dinleyelim. Emlakçılar Derneği’nin kuruluş amacı budur. Burada uyuşmazlıkları biz gidereceğiz. Mezun olan giden öğrencilerin küskün gitmesini istemiyoruz. Küskün olan varsa da bir ortak yol bulunur” şeklinde konuştu.

 

 

 

Bu haber 822 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...