Ahırlara ve Sav´daki arazilere sıkı denetim

28 Nisan 2014 16:09

Kömür yakımına yasak kararı alan Mahalli Çevre Kurulu, bu kez de şehir merkezinde hayvancılık faaliyetlerinin gelişigüzel yapılmaması ve Sav beldesinde ise  arazilerin kanalizasyon suyuyla sulanmasının önüne geçmek için tedbirlerin artırılması yönünde karar aldı. Merkez belediye sınırları içinde hayvancılık yapanlarla,  Sav  beldesindeki sebze üreticilerinin kimlik tespitlerinin yapılarak kurula bildirilmesi kararlaştırıldı.

Daha önce şehir merkezinde hayvancılık faaliyetlerinin gösterilen alanlar dışında yasaklanması  ayrıca Sav beldesi sınırları içinden geçen kanalizasyon suyu ile sebze bahçelerinin sulanıp sulanmadığını belirlemek için denetim ekipleri kurulması yönünde karar alan Mahalli Çevre Kurulu, bu iki konuda işi sıkı tutma kararı aldı.

HAYVANCILIK İŞLETMELERİNİN ADRESİ İSTENDİ 

 MÇK, öncelikle  il merkezinde bulunan ahırların ve ahır atıklarının atıldığı yerler itibarıyla denetlenmesi için  Gıda Tarım ve Hayvancılık  İl Müdürlüğü başkanlığında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden  görevlendirilmiş elemanlar tarafından denetlenip, her işletme sahibinin adı, soyadı ve ahır adresinin yerinin tespit edilmesine karar verdi.  'ÜNİVERSİTE İLE AHIR

YAN YANA OLMAZ' DEMİŞTİ  

Hatırlanacağı üzere , geçen dönemlerde toplanan MÇK'ya başkanlık eden Vali Yardımcısı Tahir Demir, üniversite ile ahırın yan yana olamayacağını söylemişti. Demir, " Çünür  üniversitenin tam dibi. Burada çok koyun var. Bu görüntü yakışmıyor. O yüzden münferit şikâyetlerden ziyade bu olayın yasaklanması lazım. Belirlenen alanlar dışında hayvan beslemek yasak olmalı. Eğer böyle olmazsa işin disiplini ve kontrolü olmaz. Üniversite demek bilim yuvası demektir. Bilim yuvası yanında ahır olmaz. İkisinden birini tercih etmemiz lazım. Özellikle Çünür’de hayvancılık kontrol altına alınmalı ve üniversiteden uzaklaştırılmalı. Bilim adamı, veteriner, ziraat mühendisinin işi gereği yanında bahçe, bostan, ahır olabilir ama Tıp Fakültesiyle ağır yan yana olmaz. Emin olun Tıp Fakültesine ahırlar çok yakın. Bu konuda şikâyetler var. Şehir ve ahır farklı kavramlardır. Şehirde ahır olmaz. Birçok Anadolu kentinin hayvancılığın beldelerde bile belde dışına çıkartıldığını biliyorum. Herkesin önünün yatak odasının yanında ahır olması da çağdaş bir görüntü değil. Çevre Düzeni Planı’nda hayvancılık alanları belirtildi. Bu çalışmalar nereye varırsa varsın bir an önce hayvancılık faaliyetlerinin belediyenin de denetimleri ile ortadan kaldırılması lazım. En önemlisi de yer göstermemiz lazım. Ama üniversitenin yanında ahır olmayacağı gerçeğini de herkes bilmeli’’ görüşünü iletmişti.

SAV'DAKİ SEBZE

ÜRETİCİSİNİN BİLGİLERİ İSTENDİ 

Öte yandan MÇK; Sav beldesi mücavir sınırları içinde ekilen sebzelerin sağlıklı sulama suyu ile  sulanıp, sulanmadığına ilişkin görevlendirilen ekibin çalışmalarına ilaveten aynı konuda Sav Belediye Başkanlığı tarafından da denetim yapılmasını istedi. Kurul, mayıs, temmuz ve eylül aylarında  belediyenin yaptığı denetimlerle  ilgili,  sebze üreticilerinin adı , soyadı, adresi, üreticilerin dikim yaptığı sahanın genişliği ve ürün türü bilgilerinin rapor halinde  Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne gönderilmesine karar verdi.  Daha önceki toplantıda bu konuda Vali Yardımcısı Tahir Demir,  Isparta'da bazı bilinçsiz kimselerin kanalizasyon sularıyla sebze suladığı duyumunu aldıklarını belirterek, "Bitkilerin boy vermesi sürecinde denetimler yapılacak. Bunun için de Isparta Belediyesi'nden ve gerektiğinde Sav Belediyesi'nden bir personel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden bir veya iki kişi o komisyona dahil olacak. Kanalizasyon suyuyla sulama yapan sebze bahçeleri tasfiye edilecek. Ayrıca bu işi yapanlara Çevre Kanununa göre ceza kesilecek" bilgisini vermişti.

 

Bu haber 659 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...