İsmail Gaspıralı’nın “İdealleri, İşleri, Tavsiyeleri” SDÜ’de Ele Alındı

29 Nisan 2014 15:50

Süleyman Demirel Üniversitesi Türk Dili Eğitim Merkezi(TÜDEM ) ile Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı  Gençlik Kolları tarafından düzenlenen İsmail Gaspıralı “İdealleri, İşleri, Tavsiyeleri” konulu panel, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelin açılış konuşmasını, Türk Dünyası Akraba Toplulukları Kulübü Başkanı Kağan Can Musluk yaptı.  Bu tür etkinlikleri düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getiren Musluk, Türk dünyasının birlik ve beraberliğinin önemini anlamak ve bu konuda somut adımlar atabilmek için Gaspıralı’yı iyi anlamak gerektiğini belirtti.

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Gençlik Kolları Başkanı Caner Ocak ise Türk dünyasında önemli bir yere sahip olan Prof. Dr. Turan Yazgan’ın da memleketi olan Isparta’da bulunmanın kendileri için ayrı bir anlam taşıdığını ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Seydi’nin oturum başkanlığında gerçekleştirilen panele geçildi. Prof. Dr. Süleyman Seydi, “Türkçülük” akımının 19. YY’ın geleneksel ruhuna uygun bir biçimde ortaya çıktığını ve yalnızca Osmanlı topraklarında değil Orta Asya’da da kabul gördüğünü vurgulayarak İsmail Gaspıralı’nın bunun en önemli örneklerinden olduğunu belirtti. Seydi, ayrıca Gaspıralı’nın, o dönemki Osmanlı aydınlarından farklı olarak yaşadığı yer itibariyle Rus baskısında bu düşünceleri savunuyor olmasının önemine değindi.

Panelde ilk olarak İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akış, İsmail Gaspıralı ve Türk dünyasını ortak bir paydada buluşturan “ortak dil” fikrinin önemini anlattı. Gaspıralı’nın gerek çıkarmış olduğu gazete ve dergilerle gerekse de eğitim faaliyetleriyle yalnızca bir fikir adamı olmadığını aynı zamanda bir eylem insanı olduğunu kaydetti.  Akış’ın ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Muhsin Kadıoğlu da Gaspıralı’nın “dilde, fikirde, işte birlik” anlayışının önemini vurgulayarak bu konuda üniversite gençlerine büyük iş düştüğünü vurguladı. Kadıoğlu, hazırlamış olduğu görsel sunumunda Azerbaycan, Türkmenistan, Kerkük Türkleri gibi Türk dünyasından farklı ülke ve milletlerin haber siteleri üzerinden Türk Dili’nin ortak yönlerini sergiledi.

Panele ayrıca Ispartalı merhum yazar ve bilim adamı Prof. Dr. Turan Yazgan’ın eşi Gülen Yazgan, farklı üniversitelerden akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

 

Bu haber 621 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...