“Geleceğimiz için zorunluydu”

1 Mayıs 2014 18:53

Mahalli Çevre Kurulu’nun 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömürün yasaklanmasına ilk destek Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı’dan geldi. Akıllı, daha iyi neticelere ulaşmanın radikal kararlar almakla mümkün olabileceğini belirterek “2012-2013 sezonunda Isparta'ya 102 bin ton kömür girdi. Durumun vahamiyeti ortadadır” dedi.

Mahalli Çevre Kurulu'nun (MÇK) 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kent merkezinde kömür ve fuel oil yakılmasını yasaklamasına tepkiler de geliyor destek de. Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, kararın oldukça isabetli olduğunu belirterek, “Hem insanımız hem gelecek nesil için bu karar alınmalıydı” dedi.

“SON DERECE İSABETLİ BİR KARAR”

MÇK’nın aldığı kararın oldukça radikal bir karar olduğunu bildiren Akıllı, “Son derece isabetli olmuş. Böyle bir kararın verilmesi gerektiğini zaten destekliyorduk. Isparta, Ocak ayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hava kalitesi bültenine göre Partiküler Madde 10  (uçucu maddeler) kirliliği açısından 2. sırada çıktı. Bu hem mevcut nüfus hem gelecek nesiller için oldukça tehlikeli bir durum” diye konuştu.

AB STANDARTLARINI 2 KAT İHLAL EDİYORUZ

AB uyum yasaları kapsamına göre yılda maksimum 35 defa 5 mikrogram/metreküp partikül madde ihlali söz konusu iken, bu oranın Isparta için 2 kat niteliğinde olduğunu belirten Akıllı, Isparta'da hava kalitesinin kötü durumda olduğunu kaydetti. Bu nedenle daha iyi neticelere ulaşmanın radikal kararlar almakla mümkün olduğunu belirten Akıllı, 2012-2013 sezonunda Isparta'ya 102 bin ton kömür girdiğini bunun yüzde 65'lik kısmının ithal kömür olduğunu anımsattı.

DOĞALGAZ TEMİZ ENERJİ

Öte yandan Isparta'da 108 bin bağımsız daire, iş yeri ve kamu kuruluşlarının tamamının yakınına doğalgaz altyapısının ulaştırıldığını belirten Akıllı, “2014 Ocak ayı itibariyle şehrimizde 38 bin 51 doğalgaz sayacı, 32 bin 314 kombi, 490 merkezi ısıtma sistemi, 193 resmi kuruluş ve 6 adet de sanayi iş yeri doğalgaz kullanıcısı bulunmaktadır. Merkezi ısıtma sistemleri ağırlıklı olarak kömürlü kazandan yana. Oysa doğalgaz kömüre göre çok daha temiz, iklime de ciddi yararı olan bir enerji türü. Bu bakımdan Isparta'nın tamamına doğalgaz geldiğine göre doğalgaz kullanımı teşvik edilmeli. Merkezi ısıtma sistemleri aralıksız kontrol edilmeli,  kalorifer kazan yakıcılarının eğitimleri güncellenmelidir. Çünkü daha önceki yıllarda belge alan eğitimciler doğalgaz kullanımına yönelik bilgi sahibi değildir” dedi.

YALITIM ZORUNLU

Diğer taraftan yasal çerçevede binaların yalıtımının mecbur kılınmakla birlikte AB uyum yasalarına göre 2016 yılı sonuna kadar tüm binaların yalıtımının yapılarak enerji kimlik belgesi çıkartılması gerektiğini anımsatan Akıllı, 2017 tarihinden itibaren bina, daire, iş yeri gibi gayrimenkullerin alım satımında bu belgenin isteneceğini de söyledi. Bu nedenle binaların mantolama sayesinde yüzde 35 civarında yakıt tasarrufu sağlayabileceğine dikkat çeken Akıllı, yeterince yalıtım yapılmayan binalarda daha fazla yakıt tüketiminin daha fazla çevre kirliliği anlamı taşıdığını da ifade etti.

Bu haber 697 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...