“Hava kirliliği ancak radikal kararla çözülürdü”

2 Mayıs 2014 15:29

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, Mahalli Çevre Kurulu’nun 1 Ekim 2014 tarihinden sonra kömür yakımını yasaklamasını doğru bulduklarını açıkladı. Ancak Şenol, kamuoyunda tedirginliğin söz konusu olduğunu belirterek yetkili bir ağızdan açıklama beklediklerini söyledi.

Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömürün yakılmasını yasaklamıştı. Kömüre gelen bu yasaktan sonra kimi çevrelerce tepkiler gelse de genelde destek açıklamaları da geliyor. CHP İl Başkanı Vedat Şenol, yasağın doğru bir karar olduğunu savundu.

“BÖYLE BİR KARARIN ALINMASINDA FAYDA VAR”

Isparta’da hava kirliliğinin gözle görülür derece bulunduğunu belirten Şenol, “MÇK’nın aldığı karar bizce doğru. Ekim ayına kadar vakit var. Herkes doğalgaza geçmeli” dedi. Kömür satan firmaların belli bir sürede böyle bir yasağın geleceğini bildiklerini ileri süren Şenol, “Ayrıca Isparta’da doğalgaz kullanımı yüzde 50’yi aşmış durumda. Aslında burada ilk olarak kömürün hava kirliliğinde katkısının ne kadar olduğu araştırılmalı. Çünkü kömürcü esnafı bizim kömürlerimiz kaliteli ve hava kirliliği oluşturmuyor diyor. Devletin Sosyal ve Yardımlaşma Vakfı’nın dağıttığı kömürler inceleniyor mu? Isparta’ya gelen her kömürün incelenmesi gerekiyor” diye konuştu.

KARARA SAYGI DUYMAK GEREKİYOR

Öte yandan MÇK’nın almış olduğu karara saygı duyulması gerektiğini bildiren Şenol, şunları söyledi; “MÇK’nın aldığı karara saygılı olmak lazım. Bu kararı vatandaşa iyi anlatmak lazım. Ayrıca tüm kurum ve kuruluşların bu konuda görüşlerinin alınması gerekir. Çünkü hiç kimse hava kirliliğini savunamaz. Bu kirliliğin önlenmesi için her türlü karar alınabilir.

“KÖMÜRCÜ ESNAFINA DA DESTEK OLUNMALI”

Şuanda doğalgazla kömür maliyeti aşağı yukarı aynı. Kömür çok ucuz değil. Sadece fakir, yoksul vatandaş tek göz odada yakıyor. Onun için az yakıyor gibi görünüyor. Burada kömürcü esnafı zarar görebilir. Çünkü işsiz kalacaklar. Onlar da alan değiştirebilirler. Bu konudan da onlara destek olunmalı. Bu karara büyük tepki olacağını zannetmiyorum. Yeter ki iyi organize olunsun. Biz seçim sürecinde hava kirliliğini eleştirdik. Bunun çözümü kömürse bu karara da karşı çıkılmaması lazım. Doğalgaz sistemine geçilirken bir masraf söz konusu. Bu konuda da devletin vatandaşa destek olması lazım. Örneğin esnaf için vergi konusunda destek olabilir. Onun karşılığında esnaf da doğalgaz sistemi için masraf yapabilir.”

 

Bu haber 673 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...