3 Mayıs ‘Dünya Basın Özgürlüğü Günü’

3 Mayıs 2014 11:51

Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu  Genel Başkan Yardımcısı Şevket Karahan, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Karahan’ın mesajı şöyle: “Tüm dünyada 3 Mayıs ‘Basın Özgürlüğü Günü’ olarak kutlanırken, ülkemizde tutuklu gazetecilerin varlığı da basın özgürlüğünü yaralayan en büyük sorun olarak karşımızda duruyor. İfade özgürlüğünün önündeki engellerin yanı sıra basının çalışma alanları daraltılmakta, basın özgürlüğü sekteye uğratılmakta, meslektaşlarımıza yönelik tutuklama girişimleri kaygıyla karşılanmaktadır.

Türkiye bugün çok önemli bir süreçten geçiyor. Yazdıkları yazılardan ve yaptıkları yorumlardan dolayı çeşitli görüşlere sahip 68 gazeteci cezaevlerinde bulunuyor. Yaklaşık 2 bin kişi hakkında yargılama ve yaklaşık 4 bin gazeteci hakkında ise soruşturmalar sürüyor. Türk basını her geçen gün biraz daha ağırlaşan koşullar altında yaşam mücadelesi vermekte olup, basın emekçileri olarak mevcut durumu kaygıyla izliyoruz.

Ülkemizde basının çalışma özgürlüğünün kısıtlandığını, ifade özgürlüğü önünde engeller bulunduğunu, onlarca gazetecinin hapishanelerde bulunduğunu, yüzlercesi hakkında soruşturma açıldığını tüm kamuoyu görmektedir. Basına yönelik baskı ve sindirme girişimlerinin yanı sıra sigortasız ve sendikasız çalıştırmalar her geçen gün artmaktadır. Basın emekçilerinin özlük hakları da ellerinden alınmış olup, meslektaşlarımız çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi vermektedirler. Basının özgür olmadığı ülkelerde demokrasiden ve özgürlüklerden bahsedilemez.

Basın; kartellerin elinde tek ses haline dönüşürken, basın emekçileri sendikasız, iş güvensiz ve can güvenlikleri olmadan çalıştırılmaktadır. Basın demokrasinin en önemli unsurlarından biridir. Basın özgürlüğünün olmadığı ülkelerde, demokrasiden ve özgürlüklerden söz edilemez. Gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakkının geri verilmesi, çalışma alanlarının genişletilmesi, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir.

Tüm bunlara karşı, basın emekçileri gerçek demokrasinin, özgür bir basın olmadan hayata geçirilemeyeceğinin bilinciyle, özveriyle görev yaparak, bu uğurda bedeller ödemeye devam etmektedir. Çağın tanığı olan basın; halkın haber alma ve haber verme hakkını kullanmasının önündeki tüm engelleri aşarak, toplumun refah düzeyinin artması ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin önlenmesi için denetim görevini eksiksiz olarak yerine getirmeye gayret edecektir. Baskı ve sindirme girişimleriyle özgür basının susturulamayacağı gerçeğini bir kez daha haykırıyor, basına yönelik saldırıları kınıyor, Basın Özgürlüğü Günü buruk bir şekilde kutluyoruz.

 

 

 

Bu haber 687 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...