Turizmin Tüm Yıla Yayılması Hedefinde İleri Yaş Çalıştayı

7 Mayıs 2014 15:20

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) ana koordinasyonunda “3. Yaş Turizmi Çalıştayı” ileri yaş turizminin önde gelen paydaşlarının katılımıyla Antalya’da düzenlendi. Avrupa’da yaşayan 3. yaş grubuna ait emeklilerin Antalya’ya çekilmesi için yapılacakların ele alındığı çalıştayda, bu alanda var olan potansiyel ve sektörde yaşanan sıkıntılar ile çözüm yolları üzerinde görüşler paylaşıldı. İleri yaş turizminin önde gelen 80’e yakın katılımcısının yer aldığı çalıştayda, Antalya’ya emekli turizmini başlatacak  “Yaşam Boyu Tatil”  projesi de ele alındı.

BAKA’nın desteğiyle ülkemizde alternatif turizmi geliştirmek, Avrupa’da sayısı gün geçtikçe artan yaşlı nüfusun uygun mevsimlerde Antalya’da konaklamasını sağlamak hedefleriyle Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, İstanbul Üniversitesi, Termessos Travel A.Ş. ve Performance Anlagen Vermögens & Unt. GmbH işbirliğiyle hazırlanan “Yaşam Boyu Tatil- Lebenslange Urlaub in der Türkei” Projesi kapsamında çalıştay yapıldı. Çalıştayda BAKA, Kamu Hastaneleri Birliği, İl Sağlık ve Emniyet müdürlükleri, Kültür ve Turizm ile Ekonomi Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, kamu ve özel hastaneler, Akdeniz Üniversitesi, STK’lar, seyahat ve turizm acenteleri ile ilgili paydaşların yetkilileri biraraya geldi.

SAĞLIK TURİZMİ'NİN ALT DALI İLERİ YAŞ TURİZMİNDE,

ANTALYA BİR MARKA OLABİLİR

Çalıştayın açılış konuşmasında önümüzdeki 10 yıl içerisinde medikal turizmin yerini ileri yaş turizminin alacağını söyleyen BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaattin ÖZYÜREK, sağlık turizminin bir çeşidi 3. Yaş Turizminde, Antalya’nın bir marka olabileceğini, bu yaş grubundakilerin diğer yaş gruplarına göre daha fazla harcama yaptıklarını, dolayısıyla ekonomiye daha fazla katkı sağlandığını anlattı. Alaattin ÖZYÜREK, Sağlık Turizmi denildiğinde medikal turizmin anlaşıldığını, hâlbuki ileri yaş ve engelli turizminin önümüzdeki yıllarda daha fazla önem kazanacağını söyledi.

Yaşam Boyu Tatil Projesi’nin turizm alanındaki ortağı Termessos Travel’ın sahibi Metin ÖLÇER, projenin amacı hakkında bilgi verdi. Metin ÖLÇER, projenin amacının ‘Avrupa’da yaşayan gelir düzeyi yüksek emeklilerin 3. yaşlarını, başta Antalya olmak üzere ülkemizin çeşitli turizm bölgelerinde yaşam boyu tatil havasında ve huzur içerisinde tamamlamalarını sağlamak’ olduğunu söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (APGEM) Müdürü Prof. Dr. Cengiz SAYIN, söz konusu projede ilgili tüm paydaşları içine alacak şekilde sürdürülebilir bir sistemin kurulmasının hedeflendiğini, dolayısıyla çalıştayın bu anlamda önem taşıdığını belirtti. Yaşlı Turizmi ve Sağlık Turizmini bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirten SAYIN, projenin uygulamaya geçmeden önceki son aşaması olan çalıştayda tüm katılımcıların yorum ve kritiklerine ihtiyaç duyduklarını ve önemsediklerini kaydetti. Projenin önemli ortaklarından olan İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Şafak Sahir KARAMEHMETOĞLU ise, projenin başarılı olduğunda ses getireceğini ve hesap verebilir, net, dürüst ve legal olması gerektiğini vurguladı. Projenin bir sosyo-park projesi olduğunu söyleyen KARAMEHMETOĞLU, projeyi başından beri destekleyen BAKA’ya teşekkür etti.

ALMANYA, AVRUPA BİRLİĞİ’NDE TÜRKİYE’NİN BAYRAĞINI ÖNDE TAŞIYACAK

Almanya’da uzun yıllar sağlık turizmi alanında emek vermiş olan Performance Anlagen Vermögens & Unt. GmbH şirketi yetkilisi Orhan EKİNCİ, Avrupa’da yaşayan emeklilerin Türkiye’deki otel ortamlarında daimi konaklamasının ve turizmin 12 aya yayılmasının hedeflendiği proje ile ilgili ayrıntılı bilgi verdi. EKİNCİ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) verilerine göre Türkiye’ye gelen turistlerin ortalama kalış süresinin 4.5 gün olduğunu ve Türkiye’de 1.2 milyon yatak kapasitesinin bulunduğunu söyledi. Turizmde mevcut kapasitenin kullanılmadığını belirten Orhan EKİNCİ, söz konusu proje ile kullanılmayan kapasitenin kullanılabileceğini ve “bir hafta tatil yerine ömür boyu tatil” anlayışı ile Avrupalı emeklilerin Türkiye’de uzun dönem konaklamalarının sağlanabileceğini belirtti. Orhan EKİNCİ, Almanya’da 12 milyon emeklinin bulunduğunu ve azalan doğum oranlarının ve uzayan ölüm yaşının ülke için bir çıkmaz oluşturduğunu ifade etti.

Avrupa’da yaşlı bakım maliyetlerinin yüksek olduğunu ve bakım evlerinin sayıca yetersiz kaldığını, Almanya’da 4 milyon bakıma muhtaç insan yaşadığını ve Almanya’da her sene yaklaşık 500 bin kişinin ülkeyi terk ettiğine dikkat çeken Orhan EKİNCİ, çözümün iklimi, doğası, misafirperverliği, konaklama servisleri ile Türkiye’nin olabileceğini söyledi. Bu işin başarılması durumunda, Almanya’nın Avrupa Birliğinde Türkiye’nin bayrağını önde taşıyacağını söyledi. EKİNCİ, Ekim 2014’de ilk bin çiftin Antalya’ya getirilmesinin planlandığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire eski Başkanı Uluslararası Hasta Hizmetleri Derneği kurucusu Dr. Dursun AYDIN ise, Avrupalı emeklilerin Türkiye’de konaklaması halinde ortaya çıkacak bakım sigortası probleminin çözümünde üç seçeneğin olduğunu söyledi. AYDIN bunları şöyle sıraladı: “Birinci seçenek, Avrupa’nın Türkiye’ye gelecek olan yaşlının bakım sigorta masraflarını ödemesini beklemektir ki bu seçenek uzun zaman gerektiren bir çözüm yoludur. İkinci seçenek, ikili anlaşmalar gereği emeklinin bakım sigortasını Türkiye’ye ödemesi seçeneğidir ki hali hazırda Türkiye’de bir bakım sigortası olmadığı için bu seçenekte şimdilik zor gözükmektedir. Üçüncü seçenek ise kısa dönemde uygulanabilecek bir seçenektir. Burada da emeklilerin maaşlarının direk olarak buradaki hesaba yatırılması, bunun karşılığında da emeklinin bakım hizmetlerinin burada yapılması ve karşılanması seçeneğidir.”  

KONAKLAMA, SOSYAL GÜVENLİK VE İKAMET ÇALIŞMA ANA BAŞLIKLARINDA ÇALIŞMA GRUPLARI

Çalıştay katılımcıları öğleden sonra öğretim üyelerinin moderatörlüğünde üç çalışma grubuna ayrılarak ilgili konularda görüş ve önerilerini paylaştı. Birinci grupta, Avrupalı emeklilerin Türkiye’deki transfer, konaklama ve ulaşım ile ilgili ihtiyaçları ve çözüm önerileri tartışıldı. Proje için tanıtım stratejilerinin belirlenmesi, hedef pazar araştırmalarının yapılması, uluslararası akreditasyonların ve sertifikasyon işlemlerinin yapılması tartışılan konular arasında yer aldı.

İkinci grupta, yaşlı bakım hizmetleri, sağlık ve sigorta konuları ele alındı. Sağlık çalışanlarının medikal İngilizce ve Almanca öğrenmeleri maksadıyla Avrupa ülkeleriyle karşılıklı öğrenci değişim programları gerçekleştirmeleri, yaşlı bakım hizmetlerinin Türkiye’deki mevzuata eklenmesi ve kamu hastanelerinin alt yapılarının iyileştirilmesi konuları öne çıkan ve tartışılan konular arasındaydı. Çalıştaydaki üçüncü grupta ise, Avrupalı emeklilerin Türkiye’de ikamet etmeleri hususundaki yasal prosedürler, ikamet izinleri, pasaport ve vize işlemleri gibi konular ele alındı. İkamet ve yasal izinlerle ilgili bir İletişim Koordinasyon Merkezinin kurulması fikri de öne çıkan konular arasında yer aldı. Çalıştay üç ayrı grupta tartışılıp karara bağlanan görüş ve önerilerin grup moderatörleri tarafından katılımcılara sunulmasıyla tamamlandı.

Çalıştayın kapanış konuşmasında BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN,  “Yaşam Boyu Tatil” projesinin ortakları olan Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (APGEM), İstanbul Üniversitesi,  Termessos Turizm ve Performance Anlagen Vermögens & Unt. GmbH şirketi yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür etti.Çalıştaya katılım sağlayan tüm paydaşlara ve Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD), Antalya Sağlık Turizmi Derneği (ANSAT), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı yetkililerine ve katkı sağlayan herkese teşekkür eden Tuncay ENGİN, bu çalıştayın gerçekleşmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

BAKA’NIN ALTERNATİF TURİZM VE SAĞLIK

 TURİZMİNE DESTEĞİ DEVAM EDECEK

Yaşlı turizmine yönelik bilgiler veren dünya genelinde yaşlı nüfusunun toplam nüfustan daha hızlı büyüdüğünü ve 2050 senesinde her 5 kişiden birinin 60 yaş veya üstü olacağının tahmin edildiğini söyleyen Tuncay ENGİN, turizmden elde edilen kârı artırmak isteyen her ülkenin ileri yaş grubunun ihtiyaçlarına cevap vererek rekabet avantajı sağlayabileceğini belirtti. BAKA’nın ‘sağlık turizmi’ alanında son 3 yıldır çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen ENGİN, önümüzdeki yıllarda Avrupa nüfusunun yüzde 37’sinin 60 yaş ve üstü olacağı gerçeğinden yola çıkarak, ileri yaş turizminin şimdiden ele alınması gereken önemli konu olduğunu vurguladı.

Avrupa ülkelerinde sağlık ve yaşlı bakım masraflarının her geçen gün arttığına değinen ENGİN, “Yaşam Boyu Tatil”  projesinin hayata geçirilmesinin bu alanda önemli bir adım olduğunu belirtti. Çalıştayın kısa bir süre içerisinde kitap haline getirileceği müjdesini veren BAKA Genel Sekreteri ENGİN, gerekirse kitabın İngilizce’ye çevrilebileceğini de söyledi. Çalıştay yapılmasının proje için doğru bir karar olduğuna değinen ENGİN, yönetişim boyutu açısından kararların alınma sürecinde paydaş görüşlerinin alınmasının proje için önemli bir kazanım olduğunu ve BAKA’nın Sağlık Turizmini ve bir alt dalı olan İleri Yaş Turizmini desteklemeye devam edeceğini kaydetti.

 

Bu haber 601 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...