SDÜ ‘de 6. FENBİLKON Sempozyumu

7 Mayıs 2014 15:39

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ev sahipliğinde düzenlenen; Fen bilimleri enstitülerinin ve lisansüstü eğitimin geleceğinin tartışıldığı “Fen Bilimleri Enstitüleri Lisansüstü Eğitim Sempozyumu (FENBİLKON)” Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından başlayan törende, Üniversitemizi sosyal ve kültürel yönden tanıtan ve Kurumsal İletişim Merkezince hazırlanan tanıtım filmi izlendi. Ardından Halk Oyunları Kulübü Akademik Danışmanı Öner Koç yönetiminde bir “Halk Oyunları Gösterisi” sunuldu.

Fen bilimleri enstitü idarecilerinin bir araya gelmesi ile gerek idari süreçlerde ve gerekse eğitim-öğretim alanında üniversitelerde görülen uygulama farklılıklarını değerlendirerek en uygun stratejilerin geliştirilmesine olanak sağlayan sempozyumun açılış konuşmasını, FENBİLKON-6 Konsey Başkanı Prof. Dr. Ahmet Şahiner yaptı. Üç gün sürecek olan 6. FENBİLKON Sempozyumu hakkında bilgi veren Şahiner, “Sempozyumun amacı,  lisansüstü öğretimde gerek akademik gerekse bürokratik alanda kalite çıtasının en üst düzeye çekilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesidir” dedi.

TÜMSİAD Genel Başkanı Dr. Hasan Sert ise SDÜ’nün elde ettiği başarıları yakından takip ettiklerini dile getirerek ulusal ve uluslararası arenada adından sıkça söz ettiren SDÜ’yü tebrik etti. Konuşmasının devamında üniversitelerin sektörle bir araya gelmesi gerektiğinden bahseden Sert, üniversitelerle iş dünyasının birbirinden bağımsız düşünülemeyeceğini ifade etti ve üniversitelerin sektörün beklentilerine yönelik olarak özellikle nitelikli master ve doktora öğrencilerinin yetiştirilip iş dünyasıyla buluşturulması gerektiğini söyledi.

Fen Bilimleri konusunun lisansüstü konularıyla beraber üzerinde durulması gereken önemli bir konu olduğunu vurgulayan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da bilginin önemine değindiği konuşmasında şunları kaydetti: “Bilginin bugünkü kadar ülkelerin, insanların, şirketlerin gücünü belirlemede etkin olduğu bir dönem az olmuştur. Hangi iş kolunda olursanız olun bilgiyi etkin kullanamıyorsanız, farklılık oluşturmanız mümkün değildir. Ürettiğimiz bilgi insanlığın hayatını kolaylaştırmıyor, insanlığın mutluluğuna bir katkı sağlamıyorsa çalışma alanımızda etkililik sorunu var demektir. Bu sorun çözülemezse istenilen başarıyı ortaya çıkaramayız.”

Temel bilimler alanlarında üretilen bilginin uygulamalı bilimler sahasındaki araştırmacılar tarafından piyasaya aktarılması gerektiğini belirten İbicioğlu, “Uygulamalı bilimlerin beklenilen performansı gösterebilmesi açısından temel bilimlerin çok önemli veri sağlaması gerekir. Bilginin her sektöre uygulanması çok önemli. Uygulamalı bilimlerin yapacağı bu çalışmalar, ekonomiyle bir şekilde entegre olmalı. Bilginin etkin kullanılabilmesi, ekonomiye, üretime ve hizmet sektörüne kanalize edilebilmesi açısından lisansüstü çalışmalar piyasayla entegre şekilde yapılmalı.” dedi.  İbicioğlu konuşmasını master ve doktora tezlerinin mutlaka bir proje haline getirilmesi, üretilen çalışmaların inovasyon ve patente dönüştürülmesi gerektiğini söyleyerek tamamladı.

Isparta Vali Yardımcısı Okan Leblebiciler sempozyumun Isparta’da gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek fen bilimlerinin ülkenin kalkınmasında önemli rol oynadığını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından  “Enstitülerin Temsiliyet Bakımından Üniversitelerdeki Mevcut Konumu ve Olması Gereken Konumu”, “Lisansüstü Çalışmalarda Kalite”, “Ülke Kalkınmasında ve Üniversitelerin Geleceğinde Enstitülerin Rolleri”, “Lisansüstü Çalışma Planlamasında Öğrenciler”, “Lisansüstü Çalışmalarda Araştırmacı Güvenliği”, “Bilimsel Çalışmalarda Etik”, “Enstitüler Arasındaki Uygulama Farklılıkları”, “Lisansüstü Eğitimde Staj Eğitiminin Yeri ve Önemi” ve “Üniversite Sanayi İşbirliğinde Enstitülerin Rolleri” konularının ele alındığı sempozyum oturumlarına geçildi.

 

 

 

 

Bu haber 774 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...