“Biz aslında geleceği gördük ama gerekeni yapamadık!”

7 Mayıs 2014 15:47

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Ali Bapbacı, bugün bakkalların AVM’lerle ve cep marketlerle mücadele etmekte büyük zorluk çektiğini bildirdi. Daha önce AVM’lerin şubeleri yokken ileriyi gördüklerini ve mahallelerde bakkalları birleştirmek istemelerine rağmen ortaklık kurulamadığını dile getiren Bapbacı, “Kurtuluşumuz; Malın tek elden alınıp vatandaşa az kârla satılması” dedi.

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Ali Bapbacı, bakkalların AVM’lerle rekabet etmesi ve ayakta kalabilmesi adına yeni çözüm önerileri ortaya koydu. Bugün 819 üyesinin 600’ünün bakkallık yaptığını ve bunların da 400 ila 500’ünün mahalle bakkalı olduğuna dikkat çeken Bapbacı, çok zor bir dönemden geçtiklerini söyledi.

“BİZ BUGÜNLERİ ÖNCEDEN GÖRÜP ORTAKLIK KURALIM DEDİK AMA BAŞARAMADIK”

24 yıldır Bakkallar ve Bayiler odası Başkanlığı yaptığını ve yıllar önce AVM’lerin şubeleri yokken ileriyi gördüklerini belirten Bapbacı, “Mahallelerde bakkalları birleştirelim dedik. Ama maalesef ortaklık olmuyor. 5 bakkal varsa 2’sinin işi iyi diğer 3’ü normal çalışıyor. İşi iyi olanlar neden ortak olayım dedi. Ama durumun böyle olacağını hesap edemediler. Şimdi de onlar diğerlerinin durumuna düştü. Ama birleşme olmadı. Bu saatten sonra esnafımız kendisini yenilemesi lazım. Müşteriyi çekme açısından cazip şeyler sunması lazım. Fiyatları dengede tutmamız lazım. Gelen müşteriye karşı daha sıcak davranılması lazım. Burada sıkıntılar ne ise diğer illerde de sıkıntılar devam ediyor. Federasyonda ana maddelerin mal temini yapılacak ve odalar aracılığıyla dağıtılacaktı. Maalesef bu da olmadı” dedi.

KURTULUŞUMUZ MALIN TEK ELDEN ALINIP VATANDAŞA AZ KARLA SATILMASI

Böyle devam ederse bakkal kültürünün gelecek nesilde yok olacağını ifade eden Bapbacı, şunları söyledi; “Tek çıkış yolumuz; malı tek elden alıp, esnaflara vermek ve onların az bir karla vatandaşa sunmalarıdır. Bir de vatandaşlarımız AVM’lerin ismine gidiyor. Bir de oraya gittiğinde vakit geçiriyor. Ayrıca orada giyiminden beyaz eşyasına kadar birçok ürüne bakabiliyor. Fiyatların orada ucuz olduğunu düşünüyor ama bakkallardaki fiyatlarla oralardaki fiyatlar aynı.

VATANDAŞIMIZ FİYATA BAKARAK ALIŞVERİŞE GİTMELİ

Mevcut olan AVM’lerin belli olan yerlerinde sıkıntımız yok. Ama sokak aralarındakilerden şikayetçiyiz.400 m2üzerindeki AVM’lerin belediye mücavir alanları dışına taşınması lazım. Bunların Isparta ekonomisine bir katkısı da yok. Akşam olduğu zaman tüm gelirleri ana merkezine gidiyor. Bugün AVM’lerle yarışan esnaflarımız var. Vatandaşımızın fiyatlara bakarak, alışverişe gitmesi lazım. Isparta’daki toptancıların yüzde 90’ı AVM’lere mal vermiyor. 85 tane AVM’lerin Isparta içinde şubeleri var. Bunlar Isparta’dan da mal almıyor. Toptancılarımız kotasını da bu yüzden dolduramıyor.

“BAKKALDA DEFTERE YAZDIRDIĞI ZAMAN FAİZ İŞLEMİYOR”

AVM’lerde çoğu vatandaşımız kredi kartıyla alışveriş yapıyor. Onu ödeyemediklerinde de faiz işliyor. Ama bakkaldan bir kola aldı diyelim ve parasını 2 ay sonra verdi. Yine o günkü fiyattan ödüyor. Ama AVM’lerde kartla aldığı malzeme ödemediği takdirde daha fazla fiyata mal oluyor.

HİJYEN BELGESİ ALMAYAN ESNAFIMIZ CEZA YİYECEK

Halk Eğitim Müdürlüğü’nde hijyen kursları var. Esnaf arkadaşlarımızın bazıları geldi bazıları gelmedi. Bir ay sonra Tarım İl Müdürlüğü ekipleri denetimlere çıkacaklar. Hijyen belgesi almayanlara ceza kesilecek. Bu belge sayesinde artık 6 ayda bir alınan portör muayenesi gerekmiyor. Bu belgeyi almayan esnaflarımızın odamıza müracaat etmelerini istiyoruz. Biz aracıyız. Telefon numarasını TC kimlik numarası ile 30 lira ücretle bu kursa katılabiliniyor. Kurs sadece 8 saat. Gelmeyen esnaflarımız yarın denetimlerde ceza alabilir. Cezalar 500 liradan başlıyor. Eski alınan belgeler de iptal oluyor. Yeniden almaları gerekiyor. Odamızın üyelerinden bu kursa katılmayanların sayısı fazla.”

 

Bu haber 686 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...