“Sanayicinin alın teriyle SDÜ’nün akıl teri birleşmeli”

7 Mayıs 2014 15:50

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dün Isparta’yı ziyaretinde SDÜ’den övgü dolu sözlerle bahsetti. SDÜ’nün inovasyon ve proje yarışmalarında hep en başı çektiğini belirten Büyükekşi, “Hedeflediğimiz ihracat rakamlarına ancak sanayi-üniversite işbirliği ile ulaşabiliriz. Buna en güzel örnek de SDÜ” dedi.

Fen Bilimleri Enstitüleri Lisansüstü Eğitim (FENBİLKON) Sempozyumu'na katılmak üzere dün Isparta'ya gelen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, SDÜ’de öğretim üyeleri ve öğrencilerle biraraya geldi. Burada kısa bir konferans veren Büyükekşi, Türkiye'nin 2023 ihracat hedefini gerçekleştirebilmesi için üniversite-sanayi işbirliğinin öneminden bahsetti. Üniversite sanayi-işbirliğinin Türkiye ekonomisi ve ihracatı için son derece önemli olduğunu kaydeden Büyükekşi, “Bu konuda önemli çalışmalar yapıyoruz. İhracatçılar Birliği vasıtasıyla proje Ar-Ge pazarı yarışmaları yapıyoruz. Bunların finalinde Türkiye İnovasyon Haftası düzenliyoruz.

“SDÜ ÖRNEK BİR ÜNİVERSİTE”

SDÜ bu konuda güzel işlerin altına imza atıyor. SDÜ geçen yıl en inovatif üniversite seçildi. Onun için buradayız. Sayın Rektörümüzün yaptığı çalışmalara destek veriyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında üniversite-sanayi işbirliği katkı sağlayacak. Dünyada çok büyük rekabet var. Bu rekabette bir adım öne geçmeniz gerekiyor. Bunun için de katma değeri yüksek ürünler ihraç edilmeli. Katma değeri yükseltmek için de inovasyon marka konusunda gerekli çalışmaları yaparken sanayicinin yanında üniversitenin olması gerekiyor. Üniversitelerin akıl teriyle sanayicinin alın terini birleştirip yeni bir çağ açmak istiyoruz. Bunu başarıp Türkiye'nin hedeflerine katkı sağlayacağız. Üniversitelerin tamamını bu konuda daha fazla çalışmaya teşvik etmek istiyorum” dedi.

“SÖZÜN ÖZÜ, ÜNİVERSİTEMİZDEKİ TEKNOLOJİYİ

PİYASAYLA BÜTÜNLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Öte yandan üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi için ITSO ile protokol imzaladıklarını belirten SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu, “Bu kapsamda Isparta'da geliştirilebilecek, ortaya çıkacak sektörleri belirleyerek bu sektörlerle ilgili çalışmalar yürütüp katma değer üreten alanlara yöneleceğiz. Yüksek lisans ve doktora tezleri konularının bu bölgeyle, Isparta ile ilgili olması halinde ITSO 20 bin lira, biz 20 bin lira destek veriyoruz. Buradan hareketle gelişmede öncelikli durum arzeden Isparta'nın kümeleşmesinde ve marka olmasında etkin olabilecek sektörler konusunda çalışma yürütüyoruz. Isparta'da gül konusunda Gül Araştırma Merkezinde 50'ye çıkmış ürün  çeşidi var. Bunları şirketlerimize kazandırarak bunlara patent ve lisans alıp şirketlerimizin ihracat yapmalarını istiyoruz.  Sözün özü, üniversitemizdeki her teknolojiyi her bilim dalını piyasa ile bütünleştirmeye çalışıyoruz. Ziraat Fakültemiz, Tarımsal Araştırma Merkezimiz, Mimarlık, Mühendislik fakültelerimiz  kendi alanlarıyla çalışma yaparak,  Isparta'nın 2023 yılı 500 milyon dolar olan ihracat hedefini gerçekleştirecektir.  Burada üniversite ile endüstri arasında artık çok güzel bir uyum var" diye konuştu.

 AR-GE ÜNİVERSİTELERİN İŞİ   

Diğer taraftan aynı zamanda Üniversitelerarası Kurul Başkanı olan SDÜ Rektörü İbicioğlu, Türkiye'nin  ihracat kalemleri içinde özellikle yüksek teknoloji ürünlerinin çok düşük olduğuna dikkat çekti.   Türkiye'nin ihracatının yüzde 95'inin sanayi ürünlerinden oluştuğunu  ancak bunların yüzde 95'inin konvansiyonel ürünler olduğunu belirten İbicioğlu, “Batının geçmişte ürettiği ürünleri satıyoruz. Bundan ötürü araştırma geliştirmeyi yapacak olan  ve mamülde katma değeri artıracak olan üniversiteler. Yüzde 98'i KOBİ olan Türkiye'deki işletmelerin Ar-Ge'ye pay ayırmaları zor görünüyor.  Kar ve rekabet baskısı olmadığından aynı zamanda Ar-Ge'nin uzun soluklu olmasından ötürü üniversitelerin mutlaka Ar-Ge odaklı çalışması gerekiyor. Çünkü ihracatta inovasyon ve  tasarım ön plana çıkıyor. Üniversitelere bu anlamda büyük görevler düşüyor. Bu bakımdan  tüm üniversitelerin Fen Bilimleri Enstitüsü yetkililerini ve araştırmacıları üniversitemizde ağırlıyoruz. Fen Bilimlerinin lisansüstü  konularda Türkiye'de yenilik araştırma ve geliştirme konusunda şirketlere, işletmelere destek olması, işbirliği açısından neler yapılabilir, hangi revizyonlar olabilir, bunların üzerinde önemle duruyoruz. Burada ortaya çıkan düşünceleri,  Üniversitelerarası Kurul'a götüreceğiz. Orada da örneğin akademik kariyerde makale tez yanında Ar-Ge raporu sonuçlarının da kariyerde önemli bir yer tutmasını isteyeceğiz” şeklinde konuştu.

Bu haber 745 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...