Yöresel Ürünleri Tanıtım Günleri 28 Mayıs’ta başlıyor

9 Mayıs 2014 15:57

SDÜ ve YÖREDER’in işbirliğiyle ile 28-31 Mayıs tarihleri arasında Isparta’da 30’dan fazla ilin katılımıyla ‘Yöresel Ürünleri Tanıtım Günleri’ düzenlenecek. YÖREDER 2. Başkanı M. Sedat Kolcuoğlu, Isparta esnafının da bu organizasyona katılabileceğini belirterek, “Isparta’nın minyatür halısı ve Yalvaç derisi var. Bu ürünlere birçok ilden talep var ancak biz bunu esnafa anlattığımızda organizasyonlara katılmıyorlar” dedi .

Yöresel Ürünleri Tanıtma ve Koruma Derneği(YÖREDER) ve Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) işbirliğinde Türkiye’nin bir çok şehrine ait olan yöresel ürünler Isparta’da sergilenecek. ‘Yöresel Ürünleri Tanıtım Günleri’ 30’dan fazla ilin katılımıyla 28-31 Mayıs tarihleri arasında Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. Organizasyonun tanıtım toplantısı dün SDÜ Ziraat Fakültesi Amfisinde yapıldı. Toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Isparta Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İrfan Kayacan, Isparta Halk Eğitim Merkezi Müdürü M. Emin Arseven, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman ve SDÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Merkez Birlik Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan katıldı.

30 İL ŞİMDİDEN HAZIR

YÖREDER 2. Başkanı M. Sedat Kolcuoğlu, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’yla görüşerek böyle bir organizasyonu Isparta’ya kazandırdıklarını bildirdi. 28-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Yöresel Tanıtım Günleri’ için şuanda 30 ilin rezervasyon yaptırdığını ifade eden Kolcuoğlu, Isparta’da gıdadan, tekstile, turizmden sanayiye kadar birçok yöresel ürünün sergileneceğini belirtti.

ISPARTA ÜRÜNLERİNE TALEP VAR

ANCAK ESNAF ÇIKIP GELMİYOR

YÖREDER’in daha önce 2 sempozyum düzenlediğini ve Antalya’da Camlı Piramit Organizasyonu ile yöresel ürünlerin tanıtımlarını yaptıklarını belirten Kolcuoğlu,  Isparta’nın da marka değeri olan birçok yöresel ürünü bulunduğuna dikkat çekti. Halı Sarayı’nda minyatür halı ve Yalvaç derisi ürünlerinin Antalya başta olmak üzere birçok ilden yoğun talep gördüğünü ifade eden Kolcuoğlu, “O esnaf gelsin bizim Antalya’daki cam piramitte standını kursun ve ürününü satsın. O ürünler orada peynir ekmek gibi satılır. Çünkü o insanların Halı Sarayı’nı gezme şansı yok. Isparta’nın ürünlerine Antalya’da müthiş talep var. Ama esnafa anlattığımızda çıkıp gelmiyor” şeklinde konuştu.

ANTALYA HER AY OLSUN İSTİYOR

‘Yöresel Ürünleri Tanıtım Günleri’ni Isparta’da tüm kurumlarla birlikte yapmak istediklerini ifade eden YÖREDER 2. Başkanı M. Sedat Kolcuoğlu, “Burada öncümüz SDÜ olacak. Üniversite ile bu projeyi örtüştürmek istiyoruz. İnşallah başarılı bir organizasyon yaparız. Isparta’da bu organizasyonu yerleştirmek istiyoruz. Antalya’da her yıl 3 kez bunu yapıyoruz ama onlar her ay olsun istiyorlar” dedi.

YÖRESEL ÜRÜNLER MARKET ZİNCİRİ GELİYOR

Öte yandan ilerleyen zamanlarda Yöreler Marketler Zinciri düşünceleri olduğunu anlatan Kolcuoğlu, “Çeşitli illerden derneğimizde 50 üye var. Aslında market raflarını dolduracak ürünler elimizde hazır. Ama daha standartları oturtamadık. Esnaflarımız bizim ürünlerimiz büyük marketlerin raflarında kayboluyor diyorlar. Üyelerden gelen talepler üzerine kendi marketlerimizi oluşturmak istiyoruz. İlkini Antalya’da düşünüyoruz. Bu konuda altyapı çalışmaları var” İfadelerini kullandı.

HER ESNAF STANT ALMAMALI

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Akman ise, organizasyon içerisinde her talep eden esnafa stant verilmemesi gerektiğini söyledi. Prof. Akman, “Her talep edene stant verilirse yöresel mantığını erozyona uğratabiliriz. Burayı bir market ve pazar alanına dönüştürmemek lazım. Sınırları iyi belirlemek gerekir. Yöresel ise yöresel mantığıyla oradan stant alabilir. Herhangi bir peynirci gelip oradan stant alırsa orada yöresellik olmaz” dedi.

Bu haber 902 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...