‘’Sulama birlikleri de elini taşın altına koymalı’’

12 Mayıs 2014 16:58

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, Sulama Birlikleriyle Sulama Kooperatiflerinin boyunu aşan elektrik borcuyla karşı karşıya kalması üzerine hükümet olarak harekete geçtiklerini bildirdi. Bu konuda birlikleri ve kooperatifleri uyaran Zabun, ‘’Onlar da elini taşın altına koymalı. Fayda ve külfet dengesi iyi oluşturulmalı’’ dedi.

Sulama Birlikleri ile Sulama Kooperatifleri gelirleri giderlerini karşılamayınca büyük bir elektrik borcu altında kalmış ve elektrik dağıtım işi özelleşince de birçoğunun elektrikleri kapatılarak sulama yapamaz hale gelmişti. Bu durum üreticileri ciddi sıkıntılara sokmuş ve af konusunun gündeme gelmesi talep edilmişti. Ancak bugüne kadar konuyla ilgili herhangi bir gelişme sağlanamadı.

‘’YÖNETİM KAPASİTESİZLİĞİ NEDENİYLE BORÇ YÜKÜ OLUŞMUŞ’’

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, konuyla ilgili ciddi girişimlerinini olduğunu duyurdu. Bu konuda birlik ve kooperatiflerin kapalı sisteme geçmeleriyle alakalı da ciddi çalışmaların bulunduğunu aktaran Zabun, ‘’Esas sıkıntı açık sistemde enerji kaybının hat safhada olması. İyi bir planlama yapılmadan gerçekleştirilen çalışmaların büyük etkisi var. Tabi aslında bir nevi yönetim kapasitesinin yetersizliği nedeniyle de borç yükü oluştu. Borç yükü bir tarafta dururken enerji dağıtımı özelleştirildi. Özelleştirme sebebiyle ödemeye ilişkin denge de kurulmaya çalışılıyor. Ancak bu durumdan vatandaşımız çok rahatsız oluyor’’ dedi.

‘’VATANDAŞ BORCUNU ÖDERKEN BİRİLERİ DE

BU YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRMEMİŞ’’

Öte yandan çoğu vatandaşın üzerine düşen borcu ödemeye çalışırken bir taraftan da birilerinin bu yükümlülüğünü ihmal etmesinin borcunu ödeyenleri üzdüğünü dile getiren Zabun, ‘’Konuyu çok yönlü olarak düşünmeliyiz. Bu geçiş süreçleri içerisinde belki belirli noktalarda müdahil olunabilir ama sisteminin de işler hale gelmesi gerekiyor. Hem sulama kooperatiflerinin hem de sulama birliklerinin kapalı sisteme dönüştürülmesiyle ilgili üzerlerine yüklenen taahhüt en az düzeye indirildi. Enerji ve suyun daha verimli kullanılabilmesi için bu çalışmalara başlanması gerekiyor. Vatandaşın da bu sisteme dahil olması için elimizden geleni yapıyoruz. Henüz istenilen seviyeye ulaşmadı ancak ulaşmalı. Geniş bir imkan. Devlet her türlü yatırımı üstleniyor. Tüzel kişi kendini sorumlu hissedebilecek kadar bir taahhüdün altına girmeli. Kendileri hiç sorumluluk haline girmediği takdirde yatırımların yıllar sonra atıl vaziyete geldiğini daha önce de gördük. Yani tüzel kişiler de elini taşın altına koymalı. Fayda ve külfet dengesi iyi oluşturulmalı’’ şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Bu haber 782 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...