Laboratuar ücret artırımı kömürcüleri vurdu

12 Mayıs 2014 17:00

MÇK’nın kömür yakımı yasağı kararından sonra kömürcü esnafına bir şok da Bakanlar Kurulu’ndan geldi. Bakanlar Kurulu’nun Kömür Analiz Laboratuvarlarındaki tarife ücretini 144 liradan 680 liraya çıkarma kararı Belediye Meclisi’ni çaresiz bıraktı. Belediye Başkanı Günaydın, bu tarifenin uygulanmamasını isterken, laboratuavarın lisansının tehlikeye girmemesi için tarife ücreti oy çokluğu ile kabul edildi. Günaydın, yeni tarife ücretlerini mahkemeye taşıyacaklarını bildirdi.

Belediye Meclisi Mayıs ayı oturumlarının son toplantısında belki de ilk kez bu kadar kararsız kaldı. Bakanlar Kurulu’nun Kömür Analiz Laboratuvarları için tarife ücreti artırımı Belediye Meclisi’ni çaresiz bıraktı. Bakanlar Kurulu kararına göre 1000 kömür kamyonu taşıyan bir gemi 680 lira öderken, Isparta’ya giriş yapacak bir kamyon da aynı ücreti ödeyecek.

UYGULAMAK İSTEMİYORUZ

Komisyon Bakanlar Kurulu’nun tarife ücretinin 144 liradan 680 liraya çıkartılması kararının uygun görüldüğü yönünde görüş belirtti. Ancak Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Bakanlar Kurulu’nun hatalı bir karar aldığını savunarak, bu tarife ücretini Isparta’da uygulamak istemediklerini bildirdi.

BAKANLIĞIN LOGOSUNU KALDIRALIM!

Bu arada Meclis üyeleri de yeni tarifenin Isparta’da uygulanmaması için büyük direniş gösterdi. Komisyon kararına rağmen maddenin kabul edilmemesi, bir ay ertelenmesi ve mahkemeye başvurmak şartıyla kabul edilmesi gündeme geldi. Ancak bakanlar kurulu kararı olduğu için tarifenin reddedilmesinin Isparta Belediyesi’ne ait olan ve Türkiye’ye hitap eden Kömür Analiz Laboratuvarı lisansının iptal edilmesine yol açabileceği görüşü belirtildi.  Bunun üzerine 144 lira olan tarifenin uygulanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı logosunun laboratuvarda kullanılmaması da tartışıldı. Ancak bu durumda da laboratuvarın il dışına hizmet edemeyeceği vurgulandı. Bu kararsızlıktan dolayı madde 1 saat boyunca tartışıldı ve bir türlü oylamaya geçilemedi.

KAÇAK KÖMÜR OLAYLARINA YÖNELEBİLİRLER

Belediye Başkanı Günaydın, Ispartalı esnafın bu tarife ücretini ödemede zorluk çekeceğini belirterek, “Belki kaçak kömür olaylarına girişecekler. Devlet al diyor ama olmaz ki. Isparta’da kurduğumuz laboratuvara Edirne’den Van’a kadar kömür analizi geliyor. Önceden biz analiz gönderdiğimizde 1,5 ayda sonuç geliyordu. Şimdi biz 1,5 günde sonuç veriyoruz. Burada bir rahatsızlık var. Kendi kömür satan esnafımız bin kez kömür kamyonu getirse her defasında 144 lirayı alıyorduk, şimdi 680 lirayı nasıl alacağız? Ama burada yüce devletimiz ve yüce hükümetimiz yanlış bir karar vermiştir. Ben bu paraları alamam, tahsil de edemem” dedi.

BİZ 144 LİRAYA ESNAFIMIZIN İŞİNİ GÖRÜYORUZ

Öte yandan limana yanaşan bir gemiden 680 lira alınırken, Isparta’da bir kamyondan da aynı ücretin alınması gerektiğini ifade eden Günaydın, “Bu kararı oturdukları yerden mi aldılar? Bize sormadan karar alınırsa böyle olur. Biz bu kararı kabul etmek istemiyoruz. Bunun büyük bir yanlış olduğunu biliyoruz. Normalde tarife ücreti 750 lira Yüzde 10 indirimle ancak 680 lira oluyor. Biz 140 liraya kömürcü esnafımızın işini görüyoruz. Ama bu kararı uygulamazsak bakanlar kurulu kararı var. Bu bizi zorluyor. Geçen sefer de böyle bir yanlışlık olmuştu. Türkiye’de ilk kez Isparta Belediyesi Cumhuriyet Savcılığı’na verdi. Ardından karar hemen düzeltildi” şeklinde konuştu.

LOGOYU KALDIRIRSAK HÜKMÜ KALMAZ

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Kadir Özkan ise, bakanlar kurulunun bu tarife artışının şuanda Antalya’da uygulandığını ifade ederek, “Orada gemilerden alınan para bu. Bizim şehrimize giren kömürler 20-25 ton olduğu için o yüzden külfetli geliyor. Bakanlık diyor ki normal tarife 750 lira. Ama il bazında kendi esnaflarınıza yüzde 10 indirim yapabilirsiniz. Bundan sonra 680 lira. Eğer siz bakanlık logosunu kaldıralım derseniz istediğiniz tarifeyi uygulayabilirsiniz. Ama o zaman da kaçak ve kaliteli olmayan kömürü geri iade edemiyorsunuz. Böyle olursa biz çevreye tamamen kirlilik saçarız. Bakanlık logosunu kaldırırsak hiçbir hükmümüz kalmıyor. Biz bu konuda gerekli yazışmalara yardımcı olabiliriz” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ ARACI OLACAK

Özkan, yeni ücret tarifesiyle ilgili AK Parti Isparta Milletvekilleriyle görüştüklerini belirterek, bakanlığa iptal talebinin iletileceğini ve takip edileceğini bildirdi.

YASAKTAN SONRA KÖMÜRCÜLE DEPOLAMA YAPMIYOR

Isparta Belediyesi Kömür Analiz Laboratuvarı Müdürü Halil Uysal ise Antalya’daki laboratuvara gittiklerini ve yeni tarifenin orada hemen uygulamaya koyulduğunu gördüklerini bildirdi. Antalyalı kömürcü esnafının ‘Isparta’da tarife uygulanmıyor, neden Antalya uyguluyor’ diye mahkemeye başvurduklarını belirten Uysal, “Bugün 9 Mayıs ve 9 günde şehre giren kamyon sayısı 4. Geçen yıl aynı gün 29 kamyon giriş yapmıştı. Kömür yasaklanacağı için kömürcüler depolama yöntemine gitmiyor” dedi.

ARTIK 680 LİRA!

Konuşmaların ardından bakanlar kurulunun yeni tarife ücreti 680 lira olarak Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edildi. Artık Isparta’ya giriş yapan bir kömür kamyonu 680 lira analiz ücreti ödeyecek. Başkan Günaydın, bu kararı mahkemeye götüreceklerini bildirdi.

 

 

Bu haber 703 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...