Gül turizmi güller açmadan başladı

13 Mayıs 2014 15:40

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) turizmin yıla yayılması amacıyla sürdürdüğü çalışmalar kapsamında gülün tarımın yanısıra turizmin de ürünü olarak markalaşmasını sağlamak amacıyla sürdürdüğü çalışmalarda meyveler alınmaya başlandı. Tur programı kapsamında 56 Tayvanlı turist, gül turizmi için Isparta’nın Gönen İlçesi’ne bağlı Güneykent Beldesi’ne geldi. Gül sezonu tam başlamadan ve güller tam açmadan Güneykent’te kazanda geleneksel yöntemlerle gül yağının ve gül suyunun nasıl çıkarıldığını gören, Gülbirlik’in fabrikasını gezen ve gül ürünleri alışverişi de yapan Tayvanlı grup, yöresel yemeğin ardından geziden çok memnun kalarak ayrıldı. Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, “Bu yıl için 3 bin kişilik bir hedefimiz var. 4 Japon ile başladığımız turizm çalışmamızda 3 yılda bu 3 binlere ulaşmak gerçekten büyük bir hamleydi. Bu konuda bize katkı sunan cesaret veren proje desteği sunan BAKA, bir beldenin ufkunu açtı” dedi.

Sadece gül çiçeği toplamak için sezon mayıs- haziran aylarında her yıl dünya gül yağı üretiminin yüzde 30’unu gerçekleştiren Bulgaristan’a binlerce başta Japon olmak üzere Uzakdoğulu turistin gittiğini ve en az birer hafta kalıp çevrede kültür turlarına katıldıklarını belirleyen BAKA, dünya gül yağı üretiminin yüzde 60’ını karşılayan Batı Akdeniz’de yetişen gülün, kültür ve tarih turizm değerlerinin tanıtımı için çalışmalarına başladı. 3 yıl önce başlayan ve sürdürülen tanıtım çalışmaları sonunda ilk tur programı gerçekleşti ve Japon, Taylandlı, Malezyalı ile Koreli turistlere yönelik çalışan Dorak Turizm Isparta’yı tur programlarına ekledi.

‘SEZONDA TALEP DAHA ÇOK OLACAKTIR’

İki otobüsle 56 Tayvanlı’dan oluşan ilk turist kafilesi, Isparta’nın Güneykent Beldesi’ne geldi. Gül sezonu henüz başlamadan yağışlı bir günde güller tam açmadan gül turizmini başlatan Tayvanlı konuklar, geleneksel yöntemle gül suyu ve gül yağının çıkarılışına tanık oldu. İbriğin çamurlu bezle sarılması ve odun ateşinde kaynatıldığını büyük ilgiyle gözlemleyen ve ardından da Gülbirlik’in gül fabrikasını da gezen turistler, yoğun ilgi gösterdikleri çok sayıda gül ürünü de satın aldı.

İlk turlarında izlenimlerinin çok olumlu olduğunu ve getirdikleri Tayvanlı turistlerin de gayet mutlu olduklarını belirten Dorak Tur’un Rehberi Levent Aksoy, “Ziyaret ettikleri ülkelerde insanların nasıl yaşadıklarını ve yerel ürünlerin neler olduklarını merak ediyorlar. Isparta’da dünyada bilinen en önemli şey gül. Böyle talep oluştu. Acenta olarak müşterilerimiz Uzakdoğulu. Bugünkü misafirlerimiz Tayvanlı. Müşterilerimiz Japonya, Tayland, Malezya ve Kore’den. Devamı geleceğini düşünüyorum. İnsanlar çok beğendiler. Gül sezonu olmamasına karşın olumlu tepkiler var. Sezon olduğunda daha çok talep olacaktır. Bizim 300 bin civarı müşterimiz vardır. Parfüm yapımı ve gül ürünleri konusunda Uzakdoğulular ilgililer” dedi.

‘BU YIL 3 BİN TURİST GELECEK’

Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, “Açık bir eksikliğimizdi gül turizmi. Bulgaristan tarımsal girdiden ziyade turizm girdileri oluşturmuş gül sektöründe. Bu konuda BAKA’nın destekleriyle biz de harekete geçtik. Bugün Dorak Tur ile anlaşma sağlandı. Bin kişilik bir kafile olarak sadece Tayvanlı gruplar gelecek. Bu yıl için 3 bin kişilik bir hedefimiz var. 4 Japon ile başladığımız turizm çalışmamızda 3 yılda bu 3 binlere ulaşmak gerçekten büyük bir hamleydi. Bu konuda bize katkı sunan cesaret veren proje desteği sunan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, gerçekten bir beldenin ufkunu açtı, ciddi anlamda parasal girdi ve o bölgenin ekonomik boyutunu tarımdan ziyade turizme doğru yönlendirdi.  Bu noktada başta BAKA Yönetim Kurulu, Genel Sekreteri ve ekibine teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Güneykent’e gelecek turistlerin gül bahçelerinde gül toplayacaklarını, gül şerbetini içip güllü yollardan yürüyerek gül kahvaltıları ve gül yemekleri yiyeceklerinive bugün olduğu gibi gülün Gülhane’de eski usulle kaynatılışını ve gül suyunun çıkarılışını görüp güllerin içinde fotoğraflar çektireceklerini anlatan Başkan Fahrettin Gözgün, sözlerini; “Misafirlerimiz gülün bahçeden ibrikhaneye ve modern fabrikaya kadar serüvenini görecekler. Gelenler Güneykentliler’in ürettiği gül suları ve gül motifli hediyelik eşyalarını alarak ekonomik katkı sağlayacaklar.  Bugün sezonun ilk kafilesini ağırladık” diye tamamladı.

GÜL ARTIK TARIMIN YANISIRA TURİZM ÜRÜNÜ

BAKA’nın Antalya, Burdur ve Isparta’nın deniz-kum-güneş turizmi dışında turizmin yıla yayılması için kültür, eko, sağlık ve diğer alternatif turizm alanlarında yoğun tanıtım faaliyetlerini sürdürdüğünü ve meyveleri almaya başladığını belirten BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili ise, “Gül sezonu henüz başlamadı ama gül turizmi güller açmadan önce başladı. Ajans olarak odaklandığımız konulardan birisi de Isparta’da gülün tarım ürünü olmasının yanısıra turizm ürünü olarak da pazarlanmasını sağlamaktı. Bu amaçla özellikle başta Japonya olmak üzere hedef pazar seçilen Uzakdoğu’da yoğun tanıtım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu tanıtım faaliyetlerinin neticesinde ilk meyvelerini 2014 Mayıs ayı gül hasat dönemi itibariyle almış olduk” dedi.

Gülün kırsal turizmin gelişmesi açısından gülün çok önemli bir marka değeri olduğunu belirten Ali Galip Bilgili, “Isparta Türkiye’de değil tüm dünyada gül turizmi açısından cazibe merkezine dönüşecek. Bu ilk adımıydı. Önümüzdeki 5 yıl içerisindeyse eğer Kapodokya - Denizli istikametine giden Uzakdoğulu turların programına günübirlik bile olsa Isparta’nın alınması durumunda en az 20 binlik sayıya ulaşmak hayal değil. Bunun gerçekleşeceğini de önümüzdeki 5 yıl içerisinde gerçekleşeceğini de ümit ediyorum. Buradaki olumlu dönüşler tur firmalarının Isparta’yı da programlarını almalarını zorlayacaktır. Isparta programa alınabilecek bir yerde. Gül turizminin şimdiden Isparta için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Eko turizmi ve kültür turizmi kapsamında gelenlere doğal haliyle köylülerin pazarlamasını, kırsal turizm mantığının Isparta’da gül konseptinde yerleşmesini beklendiğini söyleyen BAKA Isparta YDO Koordinatörü Bilgili, sözlerini şöyle tamamladı: “Şu an kırsalda göç var. Bu tür aktiviteler ekonomik girdi sağlayacak ve bu tersine göçü de başlatacak. Kırsala geri dönüşü sağlayıp tarım sektörünü diğer turizm gibi yan sektörlerle daha da güçlendirmek. Gülün yüzde 70’i Isparta havzasında yetişiyor. Gül turizmi bizim turizmi 12 aya yayma hedefleri içerisinde. Bu ülkemizin ulusal politikasıdır. Turizmin sadece kum deniz güneş üçgeninde kalmaması yıla yayılması için çeşitlendirme çalışmalarıyla ilgili devlet destekleri var. Biz de bu kapsamda destekliyoruz. Türkiye’de pazarlanan turizm ürünleri içinde gül turizmi ilk ürün oldu ve biz ilk ürünümüzü pazarlamış olduk.”

Tayvanlı turistler, gözleme, börek, haşhaşlı lokul gibi geleneksel tatlardan oluşanh yemeğin ardından Güneykent’e geldikleri için çok memnun kaldıklarını ifade ederek ayrıldı.

 

Bu haber 589 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...