Hangi meslekte açık var, kimlere ihtiyaç duyuluyor ortaya çıkacak

14 Mayıs 2014 16:52

İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, İş ve Meslek Danışmanları aracılıyla yaklaşık 1,5 ay sahada İş Gücü ve Piyasa Analizi yapacaklarını duyurdu. Bu araştırmada amaç; “Hangi alanlarda işçi açığı var, işveren kimi istiyor, işçinin beklentisi ne?” gibi sorular yanıtlarını bulacak. Ayrıca araştırma sayesinde Isparta’da işsizlik son iki yılda yüzde 5 oranında azaldı.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) Isparta’da önemli bir araştırmaya imza atmaya hazırlanıyor. İl Müdürü Hüseyin Ergin, piyasanın nabzını tutmak için İş Gücü Piyasa Analizi (IPA) yapacaklarını duyurdu.

AKTİF İŞ GÜCÜ TAKİP EDİLİYOR

Yapılacak bu araştırmayla aktif işgücü hayatını takip edeceklerini bildiren Ergin, “Piyasadaki aranan eleman ihtiyacını, ya da gelecekte ne kadar ihtiyaç var, kime ihtiyaç duyuluyor, bunların sebeplerini ortaya çıkaracağız. Neden eleman eksikliği var ve neden karşılanamıyor, ücrette bir eksiklik mi var, işverenden mi kaçıyorlar gibi soruların cevabını bu araştırmayla bulacağız. Araştırmamızı İş ve Meslek Danışmanlarımız yapacak. Kasım ve Aralık aylarında da araştırmanın sonucu açıklayacağız. Amacımız; Isparta’da piyasanın nabzını tutmak” dedi.

BU YIL DAHA KAPSAMLI BİR ARAŞTIRMA YAPILACAK

Bu yıl daha geniş bir araştırmaya imza atacaklarını ifade eden Ergin, “Dolayısıyla işveren ve işçilerin beklentilerini ortaya çıkarmak istiyoruz. Ispartamızda her yıl aranan meslekleri ortaya çıkarıyoruz ve daha sonra iş gücü eğitim planı yapıyoruz. O alanlarda da eğitim yaparak işverenlerin ihtiyaçlarını karşılamaya gidiyoruz. Örneğin muhasebeci eksikliği var. İl İstihdam Kurulu’nda karar alınıyor ve kurslar açılıyor. 

İŞSİZLİKTE GERÇEK RAKAMLAR ORTAYA ÇIKACAK

Öte yandan bu araştırma sayesinde işverenin eleman ihtiyacını karşılayarak işsizlik oranını da azaltmayı başardıklarını dile getiren Ergin, şöyle devam etti; “İşsizlik oranlarında yerel bazda yapılan bu araştırmalar daha doğru oluyor. Bu zamana kadar hep bölgesel olarak ortaya çıkarılmış. Şimdi yerel bazda ortaya çıkaracağız ve gerçek rakamlarımızı göreceğiz. Açık işleri göreceğiz, aranan meslekleri göreceğiz ve sebeplerini göreceğiz. Bundan sonra da plan hazırlanacak. 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arası 10+ istihdamla çalışan 675 işyerimizi ziyaret edeceğiz. Buralara gidip anket yapılacak, bu işletmeler gelecek yıl büyüyecek mi eleman ihtiyacı var mı gibi çalışmalar yapacağız. Yerel bazda önümüzü açacağız. Kurumsal olarak da nerelerde olacağız hangi alanlarda eğitim vermeliyiz kendimizi göreceğiz.

İŞSİZLİK YÜZDE 12’DEN YÜZDE 7’YE GERİLEDİ

2010 yılından baz alırsak yüzde 12 gibi işsizlik oranımız vardı. Bu oranı TÜİK belirlemişti. Yine TÜİK verilerine baktığımızda son 2 yılda yüzde 5’lik bir düşüş olmuştu. Türkiye ortalamasının çok altındayız. Yüzde 7.1 gibi işsizlik oranımız var. bu araştırmalar sayesinde işsizlik oranımızı da gerçek anlamda düşürmeye çalışıyoruz. Bize bu araştırma yardımcı oluyor. Yani nokta atışı yapıyoruz. Devletin bir kaynağı var, bu kaynakları işsizlikle mücadele kullan diyor. Bu kaynağı doğru yerde kullanmalıyız.

MASA BAŞINDA OTURARAK İŞSİZLİĞİ AZALTAMAYIZ

İş Gücü Piyasa Analizi yaparak doğru kursları açmaya çalışıyoruz. Örneğin şimdi satış elemanı eksikliği var. Şu anda bu işte tecrübeli birileri varsa işsiz kalması mümkün değil. Çünkü ihtiyaç var. Oturarak masa başında bekleyerek işsizliği azaltamayız. İşverenlerle konuşup ihtiyaçlarını belirleyip insan kaynağını o alanlara yönlendirmemiz gerekiyor. Bilgisayar işletmeni bize çok geliyor ama iş alanı şu anda yok. Buna kurs açamıyoruz. Açarsak boşa gidiyor.

HER İŞSİZ VE İŞVERENİN BİRER DANIŞMANI VAR

Diğer taraftan her geçen gün aktivitesini artıran bir kurumuz. Doğru yerlere teşhis koyup doğru yerlere yönelen bir kurumuz. İşverenlerle iş ve meslek danışmanlarımız birebir görüşüyor. Artık her işverenin de bir danışmanı her işverenin de bir danışmanı var. işverenle işsizi buluşturmada olumlu yönde çalışmalarımız devam ediyor.”

 

 

Bu haber 819 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...