“Başbakana yapılan hareket etkili oldu”

15 Mayıs 2014 16:10

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyelerinin davetiyle Isparta’ya konferans vermeye gelecek olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na üniversitede neden salon verilmediğini açıkladı. Bahar Şenlikleri programı nedeniyle salonu verme imkânlarının olmadığını belirten Prof. İbicioğlu, kararlarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yapılmış hareketin de etkili olduğunu bildirdi.

SDÜ Atatürkçü Düşünce Topluluğu üyelerinin daveti üzerine 17 Mayıs Cumartesi günü ilimize gelecek olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu için üniversite yönetimi Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’ni tahsis etmemişti. Gerekçe olarak da ‘bahar şenlikleri sonrasında personelin yorgun olacağı’ gösterilmişti. Krize neden olan olayla ilgili SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, açıklamada bulundu.

2 GEREKÇE SUNDU

SDÜ Rektör Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, üniversitenin bilim ve bahar şenliği programı olduğunu bu süreçte salonu daha etkin kullanmaları gerektiğini ve bu yüzden salonu verme imkânlarının olmadığını dile getirdi. Ancak İbicioğlu, alınan bu kararda Feyzioğlu’nun geçtiğimiz hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı Danıştay toplantısında yapmış olduğu hareketin de etkili olduğunu söyledi.

MİLLİ İRADEYİ TEMSİL EDENLERE KARŞI

YAPILAN HAREKETİ KABUL ETMİYORUZ

Prof. Dr. İbicioğlu, şu açıklamayı yaptı: "Sayın Başbakana karşı yapılan hareket bizi tabii ki etkilemiştir. Üniversiteler bir özgürlükler ortamı. Ama aynı zamanda biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin de bir üniversiteyiz. Bunu da unutmamak lazım. Ülkedeki ekonomik ve siyasal istikrar ülkedeki her birimi etkilediği gibi üniversitemizi de etkileyecektir. İşin doğrusu milli iradeyi temsil eden makamlara karşı yapılan bir hareketi kabul etmiyoruz. Her hangi bir konuda iş yapan insanlar, belirli bir temsil makamında olan insanlar, hangi erk olursa olsun yargı olsun, yürütme olsun, yasama olsun her hangi bir kurumda konuşurken ülkenin kurumsal hassasiyetlerini dikkate almaları gerekir. Biz yargının bağımsız olması gerektiği kadar aynı zamanda tarafsız olması ve siyasallaşmaması gerektiğine inanıyoruz. Belirli yerlerde belirli konuşma imkanına sahip kişiler, başka erkleri temsil eden kurumsal düzeydeki o pozisyondaki zevata karşı konuşmalarında hassas olmadığı takdirde, herkes kafasına göre konuştuğu takdirde, kendi alanının dışında durumdan vazife çıkarırsa bu Türkiye açısından ayrı bir tartışma ortamı ve kaosa neden olur."

FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNÜN DE BİR SINIRI VARDIR

Milli iradenin Türkiye'de tam anlamıyla temsil bulduğu ve milli iradeyi temsil eden makamlara karşı yapılan davranışların aynı zamanda halka karşı da bir davranış anlamına geldiğini belirten Rektör İbicioğlu, "Üniversiteler özerk kuruluşlardır. Süleyman Demirel Üniversitesi de özerkliğini defalarca ispatlamıştır. Fikir özgürlüğü demek bir takım fikirleri dile getirirken başka makamları rencide edilmesi anlamına da gelmez. Fikir özgürlüğünün de bir sınırı vardır. Sonuç olarak salonla ilgili üniversitemizin tabii ki başka programları var ama işin arka planına da baktığımız zaman tabii ki Sayın Başbakanımıza karşı yapılmış hareketleri de tasvip etmiyoruz" şeklinde konuştu.

KONFERANS KÜLTÜR SİNEMASI’NDA

Metin Feyzioğlu’nun konuşmacı olarak katılacağı konferans, 17 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’da Belediye Kültür Sineması’nda gerçekleştirilecek.

 

 

 

Bu haber 628 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...