“Engellilerin sosyal, ekonomik ve kamusal alanda olmalarını sağlamak devletlerin sorumluluğu altındadır”

16 Mayıs 2014 16:11

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Vedat Şenol, 10 – 16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Şenol’un mesajı şöyle: “Klasik Batı Müziği bestecilerinden en önemli besteci Beethoven duyma engelli,

“ Ben giderim adım kalır/ Dostlar beni hatırlasın/ Düğün olur, bayram gelir/ Dostlar beni hatırlasın” diyen; ülkemizin yetiştirdiği büyük halk ozanı Aşık Veysel görme engelli,

Ünlü hafız ve mevlithan Kani Karaca görme engelli,

Tablolarını fırça kullanmadan parmaklarıyla yapan “Bir görmez olarak, görselliğin öncelikli olduğu bir sanatı yapıyorum, bakıp göremeyenlere bir şeyler anlatmak istiyorum” diyen ve Harvard Üniversitesi’nin; büyük başarılarından dolayı dünyanın ilgisini çekerek beynini incelemeye aldığı görme engelli Eşref Armağan.Bu örnekleri daha da çoğaltabiliriz. 

Gözümüzün görmediğini, yürüyemediğimizi, koşamadığımızı, tek başımıza yemek yiyemediğimizi, hiçbir sesi duyamadığımızı hayal edersek hayatın çok anlamsız olduğunu anlarız.

Doğuştan veya daha sonradan bazı nedenlere bağlı olarak gerçekleşen engelli olma hali insanın her zaman karşılaşabileceği durumlardan biridir.

Doğuştan sakatlıkların önemli bölümü yakın akraba evlilikleriyle ortaya çıkar.

Hamile anne adaylarının sık röntgen filmi çektirmesi, doktora gitmeden ilaç alması, sigara içmesi ve alkol alması bebeğin sakat doğmasına neden olur.

Doğumdan sonra verem, çocuk felci aşılarının zamanında yapılması gerekir.

İş kazaları, tarım kazaları, trafik kazaları, yangınlar, ateşli silahlar önemli sakatlık nedenleridir.                                                                                         

10-16 Mayıs günleri arası Engelliler Haftasıdır. 11 Mayıs Görme Engelliler Günü, 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Engelliler Günü, 13 Mayıs Ortopedik Engelliler Günü, 14 Mayıs Zihinsel Engelliler Günü, 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar Günü olarak belirlenmiştir.

Dünya nüfusunun % 10’u, Türkiye nüfusunun %12’si engellidir. Ülkemizde yaklaşık olarak 7,5 Milyon Engelli vatandaşımız vardır. 2.230.000 kişi konuşma engelli, 382.000 kişi işitme engelli, 1.274.900 eğitilebilir zihinsel engelli, 127.000 görme engelli, 892.000 ortopedik engelli, 637.000 kişinin de sürekli hastalığı bulunmaktadır. 1.500.000 engelli çocuktan sadece 45.000 i özel eğitim alma şansını yakalayabilmiştir.

Kanunlarımıza göre; kamu kurumlarında ve işletmelerde çalışan her 100 işçiden 2 tanesinin engelli olması zorunlu hale gelmiştir. Ancak bu uygulama gerektiği gibi yerine getirilmemiştir.

Engellilerin sosyal, ekonomik ve kamusal alanda olmalarını sağlamak devletlerin sorumluluğu altındadır.

Maddi imkanları az olan engellilerin tedavi ve bakım giderleri uygun hale getirilmeli, devletin karşılamadığı araç-gereçlerin karşılanması konusunda gerekli özen gösterilmeli, şehirlerdeki sokak ve caddelerin engelli vatandaşların durumları dikkate alınarak düzenlenmeli, düzenlenmiş olan yollar da sağlıklı vatandaşlar tarafından işgal edilmemelidir.

Tüm vatandaşlarımıza sağlıklı ve kazasız günler dilerim”.

 

 

 

Bu haber 599 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...