Artık önüne gelen Kermes açamayacak!

16 Mayıs 2014 16:39

Isparta Gıda Güvenliği Eylem Kurulu, esnaf kesimini rahatsız eden ve gelişigüzel açılan kermeslere düzenleme getirdi. Bundan böyle kermesler 5 günle sınırlı kalacak ve sadece Belediye'nin gösterdiği alanlarda kermes açılabilecek.

Isparta'da gıda güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Gıda Güvenliği Eylem Planı oluşturuldu. İl Gıda Güvenliği Eylem Kurulu 5 Mayıs 2014 tarihihinde toplanarak bazı kararlar aldı. O kararlar arasında en dikkat çekeni kermeslere yönelik düzenlemeler oldu.

KERMESLERDE ET ÜRÜNLERİNİN SATIŞI YASAKLANDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, kermeslerin haksız rekabete yol açması nedeniyle esnaftan bu konuda gelen şikayetlerin değerlendirildiğini belirterek, “Bu nedenle kermes düzenlenmesi için müracaatlar, Belediye Zabıta Müdürlüğü'ne yapılacak. Sadece  Belediye Zabıta Müdürlüğünün gösterdiği ve izin verdiği alanlarda kesmes düzenlenecek, Kermes süresi en fazla 5 gün olacak.  Ayrıca kermesler de et ürünlerinin satışı yasaklanacak. Kermes düzenleyenlerden kermes süresince her türlü sorumlulukları aldıklarına dair taahhütname  istenecek” dedi. Eylem Kurulu'nun aldığı diğer kararlar ise şöyle;

“YEMEKLER GÜNLÜK OLACAK

DÖNER AŞIRI PİŞMEYECEK”      

Lokantalarda ve toplu beslenme yapan işyerlerinde bulaşık makinesi kullanılması, yine bu tür işyerlerinde melamin tabak yerine porselen tabakların kullanılmasının yaygınlaştırılması için işletmecilerin ve teşvik edilmesi.  Lokantalarda bayat yemeklerin satışa sunulmaması, her lokantanın hazırladığı ve satışa sunduğu yemeklerden günlük numune alarak hijyenik ortamda en az 72 saat saklamasının işyerlerine duyurulması. Dönerlerin aşırı pişirilerek yanmasının önlenmesi, yanık ve aşırı pişmiş dönerlerin satışa sunulmaması ve piyasa kontrollerinin arttırılması, vatandaş şikayetlerinin (ALO 174 veya ALO Zabıta 153 ) değerlendirmeye alınması. Kırsalda köylerde üretim yapan çiftçilerimizin Kaliteli ürünleri yetiştirerek Üretici pazarına getirip satmaları, kalitesiz ürünleri, çürümüş, sararmış, ezilmiş ürünlerinin satışının önlenmesi için Pazar yerlerinin Zabıtaca denetlenmesi. Pazar Yerlerinde açıkta en başta et ve süt ürünlerinin satışının önlenmesi, Baharat, Kuruyemiş, şekerleme vb. ürünlerin açıkta dış ortamla temas edecek şekilde satışının önlenmesi için esnafın ve satıcıların uyarılması, bilgilendirilmesi, daha sonra yapılacak denetimlerde yasal işlemlere başlanması gerektiği,  Açık Pazar yerlerinin Balık ve Süt Ürünlerinin satışına uygun hale getirilmesi konusunda belediyelerin çalışma yapması. Soğutuculu dolapların ve buz kullanılmasının sağlanması, kurallara uymayan satıcıların cezalandırılması,

RİSKLİ SU KAYNAKLARI TESPİT EDİLECEK

Atık Suların tarımda kullanılmaması, köy muhtarlarının ve üreticilerin bu konuda uyarılması bilgilendirilmesi, Belediye ekiplerinin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelinin denetimlerde görev almaları yasaklara uymayanlar hakkında işlem yapılması, Ayrıca Sulama sularının kalite yönünden inceleme çalışmalarının yapılması, Sulama Suyu Kaynaklarının tesbit edilmesi riskli olan kaynakların tesbiti için DSİ, Belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün katılımıyla inceleme ve ölçme ekibi kurularak rapor hazırlanması.

ZORUNLU HİJYEN EĞİTİMİ İÇİN SON UYARI

 Zorunlu Hijyen eğitimleri için bugüne kadar 158 kursun açıldığı ve 4354 kişinin kurstan geçerek belge aldığı, Bilhassa Gıda sektöründe çalışan herkesin (Üretim yeri çalışanları, Gıda nakliyecisi, dağıtıcısı, işçi, usta, garson vb kişilerin) 05.07.2014 tarihine kadar İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine Başvurarak bu eğitimleri almaları gerektiği, konunun tekrar tekrar ilgililere duyurulması gerektiği, süre bitiminden sonra yapılacak denetimlerde Hijyen Eğitim Belgesi olmayanlara cezai işlem uygulanmaya başlanması. Pazar Yerleri Yönetmeliğinin Belediyelerce uygulanmasına hız verilmesi Sebze ve Meyve satış yerleri ve Pazar yerlerinin ıslah edilmesi. Her ürün ve İşyeri için İyi hijyen uygulamaları klavuzlarının Odalar vasıtasıyla hazırlanarak üyelerine dağıtılmasının sağlanması. Eylem Kurulunun almış olduğu kararlara uymayanlar hakkında  ceazi işlem yapılacağı belirtildi.

 

 

Bu haber 587 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...