“Keşke beraat etselerdi”

17 Mayıs 2014 13:47

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın da aralarında bulunduğu 81 sanıklı Belediye davası sonrası değerlendirmede bulundu. Zabun, “Gönlüm isterdi ki keşke beraat etselerdi. Ancak bir siyasetçi temsil yetkisine aşırı derecede riayet etmesi, özen göstermesi ve temiz oylarının kirlenmemesi adına hassas olması gerekir” dedi.

AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, önceki gün sonuçlanan Belediye davası sonrası açıklamada bulundu. Aralarında Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, MHP İl Başkanı İsa Yalçın’ın da bulunduğu davada, adı geçenlerin beraat etmesini kendisinin de çok istediğini belirten Zabun, “Bir defa bu karardan dolayı açıkça ifade edeyim ki üzüldüm. Siyasetçinin bir defa temsil yetkisi vardır. Temsil yetkisine aşırı derecede riayet etmesi, özen göstermesi ve temiz oylarının kirlenmemesi adına hassas olması gerekir. Bu bir yargı süreci, süreci devam ederken bizim yargı üzerine yorum yapmadık bugüne kadar. Temyiz merci vardır, itiraz noktaları vardır.

SİYASETÇİNİN İTİBARI MİLLİ İRADENİN İBİTARIDIR

Siyasetçinin itibarı milli iradenin itibarıdır. Cezanın azlığı ya da çokluğu ya da miktarı üzerinden yorum yapacak değilim. Bir gün olsa da 1 yıl olsa da bu çok önemli değildir. Yargılandığınız bir eylemden mahkumiyet cezası çıkıyorsa o eylemin varlığını gösterir. Mahkemenin kanaat getirdiği anlamına getirdi. Isparta ağır Ceza Mahkemesi gerekli incelemeleri yapmış, yerel mahkeme olarak kararını ihdas etmiştir. İddia edilen kimi eylemlerin gerçekleştirildiği yönünde mahkeme ceza tayin etme yoluna gitmiş. Gönlüm isterdi ki keşke beraat etselerdi” dedi.

“UCUZ POLİTİK MANEVRADAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”

Öte yandan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın dava sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada “Siyasi baskı var” şeklindeki söylemine de cevap veren Zabun, “Sayın Günaydın’ın bu açıklamasını talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Günaydın’ın hem hukukun, milletin hoş görmeyeceği eylemlere bulaşmaması hem de siyasetin yıpranmaması adına azami derecede dikkat etmesi gerekir. Hedef saptırmaktan başka bir şey değildir, ucuz politik manevradan başka bir şey değildir. Yargılama konusunda yorumdan özellikle uzak durdum. Ancak yerel mahkeme eylemlerin varlığı noktasında kararını tecelli etmiş. Sayın Günaydın, mahkeme kararı da göz önünde bulundurulduğunda bir defa hem siyasetten hem de milletten özür borcu vardır” diye konuştu.

“CEZA BU ŞEKİLDE ONANIRSA BAŞKANLIĞI DÜŞER”

Diğer taraftan aynı zaman da avukat olan Zabun, halkın merak ettiği bazı sorulara da açıklık getirdi. “Günaydın’ın bu cezayla başkanlığı düşer mi?” sorusuna yanıt veren Zabun, “Mahkeme kararı kesinleşmeden yorum yapmak doğru olmaz. Ancak genel çerçevede yorum yapabilirim o da şudur; Paraya çevirme ya da erteleme konusu olsa idi ilk mahkeme bunu açıklardı. Ama ceza bu şekilde kesinleşirse ve yerel mahkemenin belirlediği ölçülerde kesinleşirse Belediye Başkanlığı düşer. Onun da hukuki süreçleri vardır. Hukukta herşey bellidir. Kişiye göre icat edilmez, bu karşılıkla adım adım işletilir. Mahkumiyet kararı kesinleştikten sonra Belediye Başkanlığının düşürülmesine ise Danıştay karar verir. Ondan önceki süreç içinde özellikle varlığı kabul edilen eylem sebebiyle bu bir  görüş değil belediye iş ve işlemleriyle ilgili bir suçtur. Bunda da İçişleri Bakanlığı’nın gerek görürse geçici süreyle Belediye Başkanlığından uzaklaştırma yetkisi vardır. Ama kullanılır mı kullanılmaz mı bilinmez” şeklinde konuştu.

“BAŞKANLIK DÜŞERSE KONTENJAN KALKMAZ”

Son olarak Zabun halkın merak ettiği bir diğer soru olan Günaydın’ın Başkanlığı düşerse eğer Belediye Meclisi kontenjanını da mı kaybedecek?” sorusuna da yanıt veren Zabun, “Başkanlık seçimiyle melis seçimi ayrı ayrı şeylerdir. Başkanlığın düşmesi meclisteki sayıyı düşürmez” dedi.

Bu haber 708 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...