“Güne sağlıklı başla”

19 Mayıs 2014 17:52

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı uygulamaları kapsamında Sağlık Bakanlığı tarafından, 2014 yılı “Sağlıklı Yaşam ve Hareket Yılı” ilan edilmiş olup, yaşam kalitesini arttıran ve tüm dünyada hızla artan hastalıklardan biri olan Obezitenin Önlenmesine yönelik faaliyetler arttırılmış olup, merkez ve tüm ilçelerde Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı olan Toplum Sağlığı Merkezlerinde, 2013 yılı temmuz ayında   “Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlık Hizmetleri” birimleri kurulmuştu.  Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında, Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Isparta Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü işbirliğiyle “Güne Sağlıklı Başla” Projesi başlatıldı. Kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon vb. kronik hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayan obezite ile mücadele etmek, obezitenin iki önemli risk faktörü olan aşırı ve dengesiz beslenme konusunda halkımızı bilinçlendirmesi ve fiziksel aktivitenin günlük yaşamımızda alışkanlık haline getirilmesi hedeflenen projede Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünde görev yapmakta olan başta idareciler olmak üzere tüm personel ve kursiyerler Obezite ile Mücadelenin en güzel örneği olmayı başardılar.

Proje Kapsamında Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi çalışanları tarafından kursiyerler Sağlıklı Beslenme, Diyabet, Fiziksel Aktivitenin Arttırılması, Az ve İyotlu Tuz Kullanımının Önemi, Tam Buğday Ekmeğinin Faydaları, Ekmek İsrafının Önlenmesi konularında eğitime tabii tutuldular. Kan alımı da gerçekleştirilen kursiyerler, Sağlıklı Beslenme ve Obezite Danışmanlık Hizmeti Birimlerinde hizmet veren diyetisyen tarafından boy-kilo ölçümü, vücut yağ oranı ölçümü ve kan tetkikleri de göz önünde bulundurularak belirli periyodlarla takip edilecekler. Ayrıca tüm personel ve kursiyerler her gün düzenli olarak Beden Eğitimi öğretmeni eşliğinde fiziksel aktivite yapacaklar.

Isparta Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya : “Ülkemizde kronik hastalıklara yakalanan kişi sayısı giderek artmaktadır.  Obezitenin başlıca nedeni olan yetersiz ve dengesiz beslenme ile fiziksel inaktivitenin ortadan kaldırılması için öncelikle toplumun bu konularda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. İlimizde bu konuda yapılan çalışmalarda  büyük bir artış gözlenmektedir. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında, 2014 yılı ilk üç ayda 30 bin kişiye eğitim verilmiştir.  Şu anda yürütmekte olduğumuz  ‘’Diyabetle Sağlıklı Yaşam Okulu’’ Projesi ve ‘’Obezite ile Mücadele Okulu’’ Projesine,  ‘’Güne Sağlıklı Başla’’ Projesiyle bir yenisi daha eklenmiştir. Henüz hazırlık aşamasında olan projelerimizi de en kısa zamanda uygulamaya koyacağız. ’’ dedi. 

 

 

Bu haber 620 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...