“Sözleşmeyi imzalamak zorunlu değil mecburi”

21 Mayıs 2014 18:58

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş (AEDAŞ) Müdürü Niyazi Kıvılcım, “Zorla vatandaşa sözleşme imzalatıyorlar!” iddialarına açıklık getirdi. Kıvılcım, “Ulusal tarifeden elektrik alanlar (Vatandaşların) mecburen bizden almak zorunda. Biz de kime elektrik sattığımızı bilmek için bu sözleşmeyi imzalatmak durumundayız” dedi.

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş (AEDAŞ) Müdürü Niyazi Kıvılcım, vatandaşların elektrik kullanımıyla ilgili en çok şikâyet ettiği konular üzerinde gazetemize açıklamada bulundu. Özellikle vatandaşların bize zorla sözleşme imzalatılıyor” iddialarına açıklık getiren Kıvılcım, “Sözleşme imzalamak zorunlu değil ancak mecburi” dedi

“SERBEST TÜKETİCİLER ÖZGÜR VATANDAŞLAR İSE MECBURİ”

İlk olarak vatandaş ve serbest tüketicinin ayırt edilmesi gerektiğine dikkat çeken Kıvılcım, “AEDAŞ olarak biz ulusal tarife üzerinden devletin elektriğini alıyoruz ve serbest tüketici olmayanlara bunu satıyoruz. Aynı tekel bayileri gibi sattığımız elektrikten cüzi bir kâr alıyoruz. Serbest tüketici olanlar ise başka bir tedarikçiden elektrik alma şansları var. Ancak ulusal tarifeden elektrik alacakların (vatandaşların) böyle bir şansı yok. Onlar mecburen bizden elektrik alıyorlar” dedi.

“KİME SATTIĞIMIZI BİLMEK İÇİN SÖZLEŞME İMZALATIYORUZ”

Öte yandan sözleşmeyi neden imzalattıklarına açıklık getiren Kıvılcım, “Sözleşmelerin güncellenmesi gerekiyor. Çünkü birçok abonenin bizde kimlik bilgileri yok. Kanun gereği de artık herkes TC kimlik numaraları üzerinden işlem yapmak durumunda. Birçoğunun ise sözleşmede ihtiyaç duyulan bilgileri yok. Burada önemli olan şey; TC kimlik numaraları ve cep telefonu numaraları” diye konuştu.

“İMZALATILAN SÖZLEŞMELER YASAYA AYKIRI DEĞİL”

Diğer taraftan imzalatılan sözleşmelerin yasaya aykırı olmadığını ifade eden Kıvılcım, durumu bir örnekle özetledi. Kıvılcım, “Siz otobüs bileti almadan otobüse binebiliyor musunuz? Bu da aynı ona benziyor. Ayrıca ‘Elektriklerimiz habersizce kesiliyor’ deniliyor. Eğer borcunu ödememişse biz onlara kesme tebligatı yapmadan konudan haberdar oluyorlar. Dolayısıyla borçlarını elektrik kesintisine maruz kalmadan ödeme şansı oluyorlar. Serbest tüketici oldukları takdirde kampanyalar düzenlenecek, bunlardan haberleri olacak. Daha ileriki aşamalarda fatura bilgileri cep telefonlarına gelecek” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ DA ELEKTRİĞİ KİMDEN ALDIĞINI BİLİYOR VE

SORUNLA KARŞILAŞIRSA HEMEN BİZİ BULUYOR”

Abonelerin çoğunun kendilerini tercih ettiğine dikkat çeken Kıvılcım, “Çoğu müşteri bizi tercih ediyor. Çünkü sebepleri var. Bizim yerimiz, yurdumuz belli. Hepsinden önemlisi 24 saat hizmet veren dağıtım şirketi yanı başınızda. Geçmişte diğer tedarikçilerden de elektrik alan vardı. Elektrik zamlanınca onlar müşterilerini yarı yolda bıraktı, onlar da bize döndüler. Akdeniz Elektrik’in lisans sahibi olması cazibesini artırıyor. Vatandaş elektriği nereden, kimden aldığını biliyor. Hepsinden önemlisi kendisine 24 saat kesintisiz hizmet veren dağıtım şirketinin desteğini alıyor.

“DİĞER TEDARİKÇİLER DE MÜŞTERİ BULABİLİYORSA SATSINLAR”

Birçoğu başkasının adına aboneliğini devam ettiriyor. Bu da EPDK Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne aykırı. Usulsüz elektrik kullanılmış oluyor. Biz de elektriği kime sattığımızı bilmiyoruz. Yönetmelik gereği elektriği kullanan kişinin üzerinde olmayan abonelik için cezai bedel var. Hem elektriği kesiliyor hem de açma kapama bedelinin 5 katı kadar ceza ödeniyor. Yoksa diğer tedarikçiler de satıyor. Onlar da müşteri bulabiliyorlarsa satacaktır” dedi. 

Bu haber 592 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...