YBEM 50 milyonluk proje peşinde

27 Mayıs 2014 15:57

SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi “Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları” kursunun merkezinin Isparta olması için girişimlere başladı. Eğer Sağlık Bakanlığı uygunluk onayı verirse Isparta’ya 50 milyon liralık girdi sağlanacak.

5000 yıldır var olan ve Uzak Doğu'nun tamamlayıcı tıp uygulamalarının sağlık kuruluşlarında uzmanlar tarafından hastalara destekleyici tedavi şeklinde sunulmasında adım atılırken, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (YBEM), tedavileri uygulayacak hekimlerin eğitim ve sertifikasyon yetkisini almak için çalışmalara başladı.

ALTERNATİF TIP HEKİM EŞLİĞİNDE UYGULANACAK

SDÜ YBEM Tamamlayıcı Tıp Birimi Koordinatörü Sedat Yıldız, tamamlayıcı tıbbın eski Çin'den bu yana 4-5 bin yıldır uygulanan yöntem olduğunu kaydetti. Dünya Sağlık Örgütü'nün son dönemde bu konuda çalışmalar yaptığını ve tedavi alanlarını belirlediğini söyleyen Yıldız, “Bu tedavi alanlarında kanıt düzeyi yüksek olanlar, yani şarlatanlık boyutunda olmayan yöntemler düzenlemeye alındı. Türkiye'de de Sağlık Bakanlığı bu anlamda çok ciddi çalışma içine girdi. Dünyada örneği olmayan bir yönetmelik çalışmasına başladı. Şu anda son aşamada. Bu yönetmelik kapsamında uygulamayı hekim ve hekim gözetiminde sağlık çalışanları yapabilecek. Yani bugün piyasada alternatif tıp olarak adlandırılan merdiven altı yöntemler hekim ve sağlık çalışanları tarafından uygulanmaya başlanacak” dedi.

BU ALANDA SDÜ TEK OLACAK

Öte yandan YBEM’in akademik anlamda çalışmalar yaparak, bu konuda eğitimler vereceğini bildiren Yıldız, “Bu boyutta kamu üniversiteleri arasında SDÜ gibi çalışma içine giren bir başka üniversite yok. SDÜ bu planlamasıyla bir kaç ay içinde ön plana çıkacak. İlaç kullanmak istemeyen, cerrahi müdahale istemeyen ya da tüm tedavi olanaklarını denemiş ancak destekleyici tedavi arayanlar için bu yönteme başvurulacak. Yine bildiğimiz anlamda tedavi yöntemleri, tetkikler devam edecek ama insanı biraz da tetkik kâğıdına bakarak değerlendirmeyen, 'Reçeteni yazdım gönderdim' denilmeyen bir yaklaşım gelecek. Bu yöntemler tüm dünyada uygulanıyor. Üniversitemiz başta olmak üzere Türkiye'de bunun tohumları atılıyor” diye konuştu.

ŞEHRE 50 MİLYON TL’LİK KATKI

Son olarak YBEM Müdürü Fatih Cebeci ise konu ile ilgili olarak yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirterek, projenin Isparta’ya kazandırılması durumunda şehre 50 milyon liralık katkı sağlanacağını açıkladı.

 

Bu haber 690 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...