“OSB’de genişleme imkanı kalmadı. İkinci OSB şart”

27 Mayıs 2014 15:58

Isparta, Organize Sanayi Bölgesi yatırımları açısından tam bir çıkmazın içine girmiş durumda. Süleyman Demirel OSB'de bir kaç küçük parselin dışında yer kalmazken, havaalanı çevresindeki yapılaşma şekillerini belirleyen Mania Planı’nın kriterleri, OSB’ye genişleme imkanı tanımıyor.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Isparta'da OSB yatırımlarının önündeki engelleri anlattı. En son geçen yıl bir kola firmasının Isparta'ya yatırım yaptığını hatırlatan Bilgili, “O zaman OSB'de boş parselimiz yeterince vardı. Firma 98 bin m2’lik yer aldı. Bu alan onlar için yeterliydi. Onun tam karşısında daha önce bir yatırımcının alıp da üretime geçemediği bir alan vardı. 60 bin m2 kadar. Onu da aldılar. Birleştirdiler 160 bin m2’lik bir parsele yatırım yapıyorlar. Eğer bu ölçüde büyük bir parsel alanı olmasaydı yatırımdan vazgeçerlerdi. Çünkü yoğun üretim yapacakları geniş ölçekte bir yer gerekiyordu. Büyük ölçekli yatırımlarda alanın mutlaka büyük olması gerekiyor. Örneğin bölgemizde süt hammadde olarak var. Daha önce bu bir hazır dondurma üretimi yapan firmanın yatırımında yaşanmıştı. Konya'nın süt olarak bize göre avantajları da var. Hem illerle bağlantısı iyi, hem limanlara, büyükşehirlere yakınlığı var. Burada da hayvancılığa iyi yatırımlar yapıldı. O firma bir ara Isparta'ya yatırımı düşündü. Ama o düşünce aşamasında bile minimum talepleri 360 dönümlük bir alandı. Bizim OSB'de mevcut dağınık parselleri bile birleştirsek bile bu kadar alan yapmıyordu. Eğer 360 dönümlük tek parsel bulunabilseydi Isparta'yı düşünebilirlerdi” dedi.

“MEYVE SEKTÖRÜNDE YATIRIM İÇİN

GELDİLER AMA YER GÖSTEREMEDİK”

Öte yandan kola firmasının Isparta'yı tercih etmesinin öncelikli sebebinin Ege ve Akdeniz’e yakın olması böylece nakliye masrafları düşmesi olduğunun altını çizen Bilgili, “Şimdi süt ürünlerinde de böyle Burdur'da üretilen süt Bursa, İstanbul tarafına gidiyor. Bu da ciddi nakliye masrafı demek. Nakliye masrafı çok olduğundan hammaddeye ve pazara yakınlık öne çıkıyor. Tabi biz pazara yakınlık açısından Antalya'ya yakınız. Hammaddeye yakınlık konusunda firmalar için çok ciddi maliyetler varsa Isparta, gündeme alınabilir. Isparta için hayvansal ürünler ve meyve sektöründe potansiyel var. Meyve ile ilgili zaman zaman yatırımcılar geldi gitti, yine yer sıkıntıları yaşandı. Yurtdışından Türk yatırımcılar geldi. Araştırma yaptılar. Dışarıda bir yer bulunması için bir sürü izin süreci gerekiyor. OSB'mizde de büyük ölçekli yatırımlar için yerimiz yok. En büyüğü 15 bin m2 yerler” dedi.

“MANİA PLANI GENİŞLEMEYE ENGEL”

Diğer taraftan OSB’nin genişlemesinde Mania Planının etkili olduğunu kaydeden Bilgili, “Şimdi Kara Havacılık Okulu da geliyor. Burası da mevcut mania planına dahil edilecek. O zaman daha katı bir durum ortaya çıkacak” dedi. Yeni bir OSB yapılması için Çevre Düzeni Planı’nda öneri sunulduğunu söyleyen Bilgili, “İlave yatırımcı gelmesi durumunda bir müteşebbis heyetin kurulup, Sanayi Bakanlığı'na talebin iletilip, yer seçim komisyonunun oluşturulup, ÇDP'de önerilen yerle ilgili gerekli incelemeler yapılıp OSB yapılması istenebilir. Genişlemede sıkıntı yok mevcut OSB'de yüzde 90 doluluk oranına ulaşmışsa genişleyebilir. Ama şöyle bir engel var. Yeni bir OSB'nin kurulması için mevcut OSB'lerin yüzde 90 doluluk oranına ulaşması gerekiyor. Bizim Yalvaç OSB şu anda sıfır görünüyor. Herhangi bir kamu yatırımı ve altyapı yapılmadı. Resmi olarak yüzde 90 doluluk oranına ulaşılamadığı için üçüncü bir OSB kurulamaz. Mevcut OSB'miz Mania Planı’ndan ötürü genişleyemiyor. Üçüncü bir OSB'de yapma imkânımız yok” şeklinde konuştu.

YENİ OSB'YE İHTİYAÇ VAR

Isparta'nın şu anda minimum 500 bin m2’lik çoğunluğu 100 bin m2 üzeri olan parsellenmiş yeni OSB'ye ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Bilgili, “Tabi bu yatırımcıyı ikna etmek açısından da sıkıntılı bir durum. Yarın büyük bir yatırımcı geldi 500 dönümlük yer istedi. Biz müteşebbis heyetini kurarız, Bakanlığa iletir bunu hallederiz desek bu bir hayal. Nereden biliyoruz? DOSB'nin karma OSB'ye dönüştürülmesi çok basit bir olaydı. 2.5 sene önce müracaat ettik. Yeni nokta konuldu” şeklinde konuştu.

ISPARTA ÇIKMAZ SOKAĞA GİRDİ

Son olarak yeni bir OSB'nin mevcut yere yakın olması diye bir şart bulunmadığını belirten Bilgili, “Mutlak tarım arazisi olmayacak. Mera olmayacak. Göltaş'ın karşısında hem tren yoluna hem mevcut OSB'ye yakın bir yerde taşlık bir arazi var. Burası yeni bir OSB için uygun. Bugün Yalvaç'ta 20 potansiyel yatırımcı var. Altyapısını kamulaştırmasını yapacaksın arsa payını da ödeyeceksin desen adam yatırıma başlamadan çöker. Bu bakımdan Isparta bir çıkmaz sokağa girdi. Deri OSB'nin 100 bin metrekare genişleme alanı var burayı da büyük ölçekli tek bir yatırımcıya verebilirsiniz. Tabi buranın kamulaştırması daha yapılmış durumda değil. Şu anda orada 60 bin m2 boş alan var. Buraya da küçük sanayi sitesinden 17-18 civarında müracaat var. Yani OSB'de büyük ölçekli bir yatırım talebi gelse şu an için yer göstermek mümkün değil” dedi.

 

 

 

Bu haber 990 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...