"Bilinçli taksir ve olası kast" suçu kapsamında yargılanacaklar

28 Mayıs 2014 15:56

2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazası davasının dün görülen duruşmasında taksirle birden fazla insanın ölümüne neden olma suçuyla yargılanan sanıkların 'Bilinçli taksir ve olası kast' suçu kapsamında yargılanmasına karar verildi.

Isparta'da 2007 yılında meydana gelen ve 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davanın 25. duruşması dün görüldü. Keçiborlu yakınlarında düşen Atlasjet uçağıyla ilgili davanın Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 25'inci duruşmasına tutuksuz sanıklardan kaptan pilot Faruk Çağımnı ile kazada hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatlar katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.

YÜZER: " BİLİNÇLİ TAKSİR VE OLASI KAST SUÇUYLA YARGILANMALILAR"

Davanın 25. duruşmasında mahkeme heyetine, Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı AŞ ortağı Yavuz Çizmeci hakkında istediği bilirkişi raporu sunuldu. Mahkeme heyetinin okuduğu raporda Çizmeci'nin kazada bir sorumluluğunun bulunmadığına dair bilgiler yer aldı. Bilirkişi raporunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Müşteki Avukatlarından Şehnaz Yüzer, Yavuz Çizmeci'nin kazadan sorumlu olduğunu, sanıkların bilinçli taksir ve olası kast suçuyla yargılanmaları gerektiği ifade etti.

MAHKEME SUÇ KAPSAMINI DEĞİŞTİRDİ

Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, "Sanıkların bilinçli taksir ve olası kast" suçundan ek savunmalarını istedi. Bu kararla birlikte, "Taksirle birden fazla insanın ölümüne neden olma" suçuyla yargılanan sanıklar artık "Bilinçli taksir ve olası kast" suçu kapsamında yargılanacak. Daha sonra mahkeme heyeti, ek savunma süresi ile ilgili talepleri kabul ederek duruşmayı 3 Temmuz'a erteledi.

"SORUMLULAR CEZALANDIRILSIN Kİ BİR DAHA BÖYLE TALİHSİZ OLAYLAR OLMASIN"

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan Avukat Yüzer, Mahkeme heyetinin verdiği karardan memnun olduklarını belirtti. Yüzer; " Bu Türkiye'de ilk defa sorgulanan bir uçak kazası. Burada sorumlular cezalandırılsın ki bundan sonra böyle talihsiz olaylar bu ülkenin başına gelmesin. Soma'da yaşananlarda aynı orda da denetimler var ama eksik ve yanlış yapılıyor burada da denetimler var ama yine eksik yapılıyor. 15 gün önce bile bu uçağı teslim alan pilotların teslim aldıklarına dair imzaları yok. Rahmetli pilotun da uçağı teslim aldığına dair imzası yok. Bu nedenle sorumlu kişilerin hepsi bu kuralların bir tanesine uyulmaması halinde ne kadar büyük risk olduğunu ve kurtulma şansı olmadığını bilebilecek düzeyde insanlar. Biz bunu davanın başından beri söylüyorduk. Nihayet sayın mahkeme bu talebimizi kabul etti ve bilinçli taksir konusunda sanıkların ek savunmalarını alacak" diye konuştu.

OLAYIN GEÇMİŞİ

İstanbul'dan Isparta'ya gelen Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan Dünyaya Bakış (World Focus) Hava Taşımacılığı AŞ şirketine ait yolcu uçağı 30 Kasım 2007'de, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarındaki Türbetepe mevkisinde düşmüş, kazada 7'si mürettebat 57 kişi ölmüştü.

 

 

 

 

Bu haber 646 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...