Isparta meyvecilikte iyi ama pazarlamada sıkıntı yaşıyor

28 Mayıs 2014 16:01

SDÜ ekibinin hazırladığı Isparta Meyveciliği (Elma-Kiraz) komisyonunun raporuna göre ilimiz meyvecilikte Türkiye ortalamasının üzerinde üretim yapıyor. Ancak rapora göre yaşanılan sıkıntıların başında ise ihracat yapamama ve pazarlama geliyor. Elma ve kirazın işlendiği raporda kiraz Isparta için daha avantajlı konumda.

SDÜ tarafından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Cengiz Kayacan önderliğinde geçen yıl başlatılan “İhtisas Komisyonları Raporu” sunumları bu yıl yeniden start aldı. Türkiye’de önemli olan konuların SDÜ akademisyenlerince değerlendirilmesi amacıyla oluşturulan raporların her 15 günde bir kamuoyuyla paylaşılması planlanıyor. Bu kapsamda ilk toplantıda Isparta Meyveciliği (Elma-Kiraz) komisyonunun raporu işlendi.

 "SEKTÖRDEKİ VERİMLİLİĞİN ARTMASI ÜLKEDEKİ MİLLİ GELİRİN ARTMASI DEMEK"

SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, üniversitelerin; 3 vizyon uzantısının olduğunu bunlardan eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve sektörlere akademik liderlik konusunda önemli işlevlerinin olduğunu düşündüklerini söyledi. Sektörlerin önünü açmak adına üniversite olarak yaptıkları yeni bir projeden bahsedeceklerini belirten İbicioğlu, "Üniversiteler küresel bilgiyi yerele aktarma fonksiyonuna sahip olan kurumlardandır. Esas olan Üniversiteyle iş dünyasının birlikte hareket edebilmesidir. Önemli zira ihracat ürünlerimizin artması buna bağlı. Önemli sektörlerdeki verimliliğin ve karlılığın artması, ülkedeki milli gelirin artması buna bağlı. Hep bahsedilen konulardan bir tanesi üniversitelerle piyasanın içli dışlı olmaması sıkıntısı. Tabiî ki biz üniversite olarak yıllardır bu konuyu çok önemsiyoruz. Bizler konuyla ilgili sektörlerin önemli yatırımlar, işlevlerini hayata geçirmeleri gerekir. Bunun içinde tabiî ki bir bilgi birikiminin olması gerekir. Bu konuda üniversitenin bol bol rapor hazırlaması, hazırladığı raporları da ekonominin temsilcileri paylaşmaları gerekiyor" dedi.

"DÜNYAYLA ENTEGRE OLMUŞ GÜZEL BİLGİLER PAYLAŞILACAK"

Öte yandan Türkiye’yi ve Isparta’yı ilgilendiren farklı alanlarda şuanda konunun uzmanları ile birlikte çalışma başlattıklarını bildiren Rektör İbicioğlu, "Bu çalışmada her alanda üniversite olarak konunun yetkin akademisyenleri tarafından bugün bu raporları paylaşıyoruz. Hedef amaçların gerçekleşmesi için çalışılıyor. Bugün hocalarımız fen bilimleri konusunda raporların ilk ikisini sunacaklar. Bu ihtisas komisyonunun amaçları; Belirlenen konularda bilimsel bakış açısını yansıtacak geçmişte yaşanan olumsuzlukları ortaya koyacak, mevcut durumun fotoğrafını sizlere yansıtacak ve gelecek yıllarda uygulamamız gereken politikalar konusunda da bilgilendirecekler. Bugün ortaya koyacağımız çalışmalardan bir tanesi Isparta meyveciliği. Isparta meyveciliğin mevcut durumu problemlerini, çözüm yöntemleri, hasat problemleri ve süreci bilinçsiz uygulamaların önüne geçilebilmesi açısından neler yapılabilir noktasında arkadaşlarımız dünyayla entegre olmuş güzel bilgileri paylaşacaklar" şeklinde konuştu.

İŞTE KOMİSYON RAPORU

Isparta Meyveciliği Çalışma Grubu SDÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Atilla Aşkın başkanlığında komisyon raporu hazırladı. Prof. Dr. Aşkın Isparta'daki elma ve kiraz üretimini anlattığı sunumda üretimde yaşanan sıkıntıları da sıraladı. Isparta'da üretilen kirazın ihracatında herhangi bir sorunun yaşanmadığını kaydeden Aşkın, elmada sadece Isparta'da değil, Türkiye genelinde ihracat problemi yaşadığını vurguladı. Komisyon raporunda şu bilgilere yer verildi;

ISPARTA'DA MEYVECİLİĞE AYRILAN ALAN TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

"Isparta’nın 8 milyon 933 bin dekar arazisi var. bunun 4’te 1’inde tarım yapılıyor. Bu tarım yapılana alanın yüzde 18,5’inde meyvecilik yapılıyor. Bu da toplam 2 milyon 115 bin dekarın yüzde 15’ine denk geliyor. Isparta’da meyveciliğe ayrılan toplam tarım alanı içerisine ayrılan alan Türkiye ortalamasından daha yüksek. Türkiye genelinde yüzde 14 iken yüzde 18. Isparta’da meyve üretim alanı son 13 yılda yüzde 37 artmış. 

DÜNYADAKİ HER 100 ELMADAN BİRİ ISPARTA'DAN

Kaliteli elma ve kiraz üretimi için son derece uygun ekolojik yapıya sahip olan Isparta elma üretiminde Dünya'nın yüzde 0.8, Türkiye'nin ise yüzde 22'sini; kirazda ise dünyanın yüzde 1,1, kirazda ise yüzde 5,3'ünü karşılıyor. 13 çeşit elmanın, 7 çeşit kirazın yetiştiği Isparta'nın yaş meyve üretiminin yüzde 82'sini elma, yüzde 4'ünü ise kiraz oluşturuyor. İlde yıllık ortalama 635 bin ton elma üretilirken 25 bin ton da kiraz yetiştiriliyor. 

BİRİNCİ SINIF MEYVE ÜRETEMİYORUZ

Rapora göre başlıca sorunlar; Kültürel işlemler, bitki koruma ve ilaç kalıntısı, verim ve kalite, çeşit ve anaç, dikim sistemleri, hasat ve depolama ile pazarlama ve ihracat. Kirazda karşılaşılan en önemli sorunların başında döllenme problemi ve buna bağlı olarak verim düşüklüğü. Elma yetiştiriciliğinde ise başlıca sorun verim ve kalite düşüklüğü. Isparta'da klasik elma yetiştiriciliğinde birinci sınıf meyve oranı yüzde 30. Bu sorunun çözülebilmesi için ise seyretlme ve kimyasal uygulamalar yapılıyor.

ELMADA İHRACAT SORUN

Yıllık ortalama 635 bin ton elma üreten Isparta maalesef ihracatta istediği rakamlara ulaşamıyor. Elmada yaşanan ihracat problemi sadece Isparta'da değil Türkiye genelinde yaşanıyor. Yılda Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 900 bin ton elma üretilirken bunun sadece 80 bin tonu ihraç edilebiliyor. Dünya'daki elma ihracat pastasından sadece yüzde 3,8'lik pasta dilimi Türkiye'ye, bu oranın yüzde 0,8'lik dilimi ise Isparta'ya ait."

Bu haber 1114 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...