Üretici isyan etti!

29 Mayıs 2014 15:21

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, 2014 yılı ilk üç aylık dönemi için soğuk süte 6 kuruş, sıcak süte ise 4 kuruş destekleme vermesi soğuk süt üreticisini isyan ettirdi. Süt üreticileri, soğutma tankı yatırımı yapan ve kaliteli süt üretenin düşünülmesi gerektiğini savunuyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2014 yılı Ocak-Mart dönemi için çiğ süt üreticilerine litre başına ödediği destekleme primini 6 kuruş olarak açıklarken, sıcak süte 4 kuruş destek vereceğini bildirdi. Ancak soğuk sütte prim desteğinin yüksek verilmesini bekleyen üretici, bu durumdan rahatsız. Türkiye Köy-Koop Genel Başkan Yardımcısı ve Isparta Tarım Kooperatifleri Birliği Başkanı Mahmut Barış Aydın, Bakanlığın bu kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini savundu. 2013 yılının son döneminde  soğuk süt desteklemesinin 9 kuruştan 6 kuruşa düşürüldüğünü  sonra 1 kuruş yükseltip 7 kuruşla kapatıldığını hatırlatan Aydın, soğutulmamış sıcak süt desteği adı altında da 4 kuruş destekleme verildiğini söyledi.

REKABET ETME ŞANSI YOK

Öte yandan 2014 ilk üç aya ait birinci hak ediş listesinde Bakanlığın açıkladığı rakamlara göre soğuk süt destekleme priminin 6, sıcak süt destekleme priminin 4 kuruş olduğunu belirten Aydın, “Burada ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. 2014 yılında kuraklıktan bahseden Bakanlık bu gerçek ortadayken halen daha soğutma tanklarında soğutulan sütlere 6 kuruş destekleme vermesi abesle iştigaldir. Bu süte verilen desteğin sütün kalitesi için mi yoksa üreticiye destek mahiyetinde verildiği noktasında da kimsenin net bir açıklaması yok. Eğer sütün kalitesi için veriliyorsa sıcak süte kesinlikle destek verilmemeli. Soğuk süt üreticisinin 15-20 bin lira soğutma tankı alıp sütünü soğuturken aldığı 6 kuruşluk destekle, hiç tank maliyetine girmeyen sıcak süt üretimi yapanla rekabet etme şansı yoktur. 

BU HATADAN DÖNÜLMELİ

Bu verilen destekleme üreticiyle dalga geçmektir. Bakanlığın bu konuda yeniden düşünüp sıcak süt adı altındaki desteklemenin tamamen kaldırılmasını, kaliteli ve sağlıklı süt üretimi yapan üreticiye 9 kuruşluk prim desteği vermesi gerektiği ortadadır. Kuraklık deniliyor. Yem fiyatları belli. Bu durumda 2014'ün süt üreticileri açısından sıkıntılı geçeceğini düşünüyoruz.  Bakanlığın bu kararı yeniden gözden geçirmesi bizim için çok önemli. Umarız bu hatadan g eri dönülür. Bu ödemeler ikinci hak edişlerde daha farklı gelir diye düşünüyoruz” dedi.

YÜZDE 70'İ SOĞUK SÜT

Isparta'da aylık ortalama kayıt altında üretilen 300 tonluk süt üretiminin yüzde 70'i soğutma tanklarında üretiliyor.

 

Bu haber 558 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...