Isparta’dan sadece bir simit fırını katıldı!

29 Mayıs 2014 15:27

SD Kongre ve Sergi Sarayı’nda açılışı gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Tanıtım Günleri etkinliğine Türkiye genelinden 27 il ve 52 esnaf katılım sağlarken Isparta’dan sadece Güneştepe Simit Fırını reyon açtı. Mardin’den bile katılımın sağlandığı etkinlikte ilimizden kimsenin olmayışı fuar organizasyonlarına gösterdiğimiz ilgisizliği bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

Yöresel Ürünler Tanıtım Günleri dün Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı’nda açıldı. Açılışa; Vali Vahdettin Özkan, Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, İl Emniyet Müdürü Caner Tayfur, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, çok sayıda daire müdürü ve davetli katıldı.

AÇILIŞA HUZUREVİ SAKİNLERİ ONUR KONUĞU OLARAK DAVET EDİLDİ

Açış konuşmasını Yöresel Ürünleri Tanıtma ve Koruma Derneği (YÖREDER) Başkan Vekili Sedat Kolcuoğlu yaptı. Kolcuoğlu, konuşmasının başında Isparta’nın 42 yıllık kurumu olan Huzurevi yaşlılarını bugün açılışa onur konukları olarak davet ettiklerini duyurdu. Derneklerinin kuruluş amacının; Küçük esnafların haklarını korumak, çeşitli resmi kurumlarla işbirliği yaparak, ürünleri sertifikalandırmak, onların ürettikleri ürünleri çeşitli etkinliklerle tanıtmak, ürünlere talep yaratmak olduğunu belirten Kolcuoğlu, “Yöresel ürün dendiği zaman hemen aklımıza gıda geliyor. Turizm, el sanatı, kültür ve müziğimiz de yöresinin adını almış ürünlerimiz vardır. Ülkemiz 81 ilin yöresel ürünleri ile bir araya geldiğinde bu konuda ne kadar zengin bir ülke olduğumuz bir gerçektir. Açılışını yaptığımız yöresel ürünler tanıtım gününde 27 il ve 52 esnafımız ile bin civarında ürün bulunmaktadır.  Hedefimizde bugün Isparta’da başlattığımız bu organizasyonu geleneksel hale getirip 81 ili bir araya getirmektir” dedi.

“YEREL DÜŞÜN KÜRESEL DAVRAN”

Öte yandan BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, yöresel ürünlerin ulusal çapta tanınmasına vesile olacak tanıtım günlerinin ilkinin gerçekleştirildiğini bildirdi. Etkinliğe 27 ilin katılmasını çok önemli gördüğünü dile getiren engin, “27 kardeş, dost, partner, nasıl dersek diyelim işbirliği yapacağımız karşılıklı kazanacağımız arkadaşlar. Bundan dolayı çok mutluyum. Ekonomide çok güzel bir söz var; yerel düşün küresel davran. Biz yerel değerlerimizi öne çıkaracağız. Ama bunu tanıtmak için de evrensel ekonomi ve işletmecilik ilkelerine uygun hareket etmemiz gerekiyor. Bunun en önemli ayağı tanıtım, markalaşma, pazarlama, e-ticaret ve dünyayla entegrasyon. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi yılsonu sergisiyle birleştirildi. Bu da işbirliği ve daha güçlü ses vermek açısından önemli. Emeği geçenlere gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

“KÜÇÜK İŞLETMELERİN EN BÜYÜK SORUNU MARKALAŞAMAMAK”

Diğer taraftan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Türkiye’deki işletmelerin yüzde 93’ünün küçük işletmelerden oluştuğunu ve bunların en büyük sorunlarının ise markalaşamamak olduğunu ileri sürdü. Bu anlamda bu tür organizasyonların küçük işletmeler için bir fırsat olduğunu dile getiren İbicioğlu, “Dünya ve Türkiye ölçeğinde incelediğinde Türkiye’de işletmelerin yüzde 93’ünün küçük işletmelerden olduğuna dair istatistiksel bir bulgu var. Ancak küçük işletmelerin en büyük problemlerinden birisi ürettikleri ürünleri bir türlü markaya dönüştürememeleri. Markaya dönüşebilmesi için bir takım teknik imkânların olması çok önemli. Kısaca elimizdeki un, yağ ve tuzdan oluşan bu ortamda bir çorbanın meydana gelmesinde bir organizasyon gerekiyor. Bunun yıllarca yapılması ancak amacına ulaşamaması gibi bir sorun vardı. Türkiye’nin markalaşacak ürünleri var.

Çok farklı kültürlerden oluşan yapımız olması ve Anadolu’nun da farklı kültürleri barındırdığını düşündüğümüzde Türkiye’de yöresel ürünlerin markalaşmasında oldukça zengin imkânlara sahip olduğunu görüyoruz. Bu zengin imkânların hayata geçirilebilmesi bir kıvılcım ve organizasyon bekliyor. Markalaşma için de küçük işletmecilerin teknik yönden yardım alması gerekiyor. Yöresel ürünler fuarında bizim umut ettiğimiz beklentilerden birisi de bizde saklı olan otantik, farklı, taklit edilmesi zor ve imkânsız örtülü bilgiyi açık bilgiye çevirmedir” dedi.

“YÖRESEL ÜRÜNLER BU TÜR ETKİNLİKLERLE MARKALAŞIR”

Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk de yöresel ürünlerin bu tür etkinliklerle markalaşarak gelecek yıllara aktarılmasını sağlamak istediklerini belirterek “Yöresel ürünler yörenin karakteri, yörenin örfü ve adeti demektir. Yöresel ürünlerimiz maalesef gelişen teknolojinin gerisinde kaldığı zaman yok olmaya mahkum oluyor. Bu nedenle bizler yöresel ürün üreten küçük işletmelerimizin çağın şartlarını yakalayarak, markalaşarak gelecek nesillere ulaşmasının sağlanması açısında bu tür tanıtım etkinliklere önem veriyoruz. Yapılabilmesi açısında katkılar sağlıyoruz. Belediye olarak bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

“KIRSAL KALKINMA PLANINI YAPTIK YAKINDA FAALİYETE GEÇECEK”

Vali Vahdettin Özkan ise yöresel ürünlerin bir ilini tanıtımı açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak “Yöresel ürünler en helalinden, eh hak edilenden bize ait olan demektir. Annelerimizin ve atalarımızın, damak tadımızın oluştuğu alan demektir. Onların ekonomiye ve markaya kavuşturulması önemli. Bizim Ulusal Kırsal Kalkınma Planımız var. Bu bir Bakanlar Kurulu tasarrufu. Bunların illerdeki izdüşümü ilk olarak Isparta ilimizde. Isparta İli Kırsal Kalkınma Planını yaptık. Yakında faaliyete geçirilecek. Burada da yöresel ürünlerle ilgili kırsal alanda özellikle yaşam kalitesinin artırılması, aile ekonomisinin geliştirilmesi özellikle yöresel ürünlerin ortaya konulmasıyla ilgili çalışmalar ortaya koyulacak. Önümüzdeki ay içerisinde bunu üreteceğiz” şeklinde konuştu.

KATILIMCILAR TEK TEK ZİYARET EDİLDİ

Konuşmaların ardından fuara katılan esnaflar tek tek ziyaret edildi ve ürünleri hakkında bilgi verildi. Özellikle yeme içme üzerine katılım sağlayan esnafların reyonları vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen yerler oldu. Vali Vahdettin Özkan başta olmak üzere birçok vatandaş reyonlardan alışveriş yaptı.

SADECE O VARDI

Bu arada ilimizde düzenlenen fuara yine ilimizden sadece bir esnaf katılım sağladı. Güneştepe Simit Fırını, fuarda küçük de olsa yerini alırken başka Ispartalı esnafın olmayışı dikkatlerden kaçmadı. Esnaf dışında Isparta’dan Isparta Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Güneykent Belediyesi katılım sağladı. Güneykent Belediye Başkanı Fahrettin Gözgün, gül ile ilgili ürünlerin sadece reyonlarında bulunduğunu ve başka kimsenin olmayışını kendisinin de fark ettiğini bildirdi.

1 HAZİRAN’A KADAR AÇIK KALACAK

Son olarak Yöresel Ürünler Tanıtım Günleri 1 Haziran’a kadar SDÜ Kongre ve Sergi Sarayında 11.00-23.00 saatleri arasında açık kalacak.

 

 

 

Bu haber 770 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...