Gülbirlik Çin pazarına girmeyi başardı

30 Mayıs 2014 16:44

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan  Çelik, uzun uğraşlar sonucu ilk kez Çin’e Gülbirlik olarak  ihracatı yapmayı başardıklarını  duyurdu. Çelik,  bu konuda üreticileri gül çiçeği kampanyası bitimine kadar  zirai ilaçlama yapmamaları konusunda da uyardı.

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gül  ve gülün geleceğine  yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Gülün anavatanın  Anadolu olduğunu belirten Çelik, Isparta ve çevresinde gülcülüğün yıllarca devam edeceğini söyledi. 45 günlük gül çiçeği toplama süresinde bu sektörden 500 kişinin sadece fabrikalar bazında ekmek yediğini  kaydeden Çelik, “Bunun dışında tarlada çalışanı, nakliyecisi,  ambalajcısı da  para kazanıyor.  Sadece gül çiçeğinden 25 milyon avro katma değer sağlanıyor. Kozmetikte işin işine girdiğinde 40 milyon avro  gelir elde ediliyor.  O yüzden gülün kıymetini bilmemiz gerekiyor.  Gülcülüğün en büyük şansı  kooperatifleşebilmemizdir.  Gülbirlik sayesinde bugünlere gelindi. Gülbirlik gülcülüğün emniyet sibobudur” dedi.

ROSENSE ISPARTA MARKASIDIR

Gelinen noktada tıkanmanın önünü açmak için Gülbirlik’in en uygun olan kozmetik işine yöneldiğini kaydeden Çelik, “Geçmiş dönemde gülü nasıl marka yaparız düşüncesiyle  gece gündüz koşuldu. Gülbirlik  bu sayede kurtuldu.  Eğer sadece gülyağı satmaya kalkılsaydı  eldeki para 2-3 yıl içinde kaybolurdu.  Gerek yöneticileri, gerek  çalışanları, gerek kamuoyu ile herkes Rosense’ye sahip çıktı.  Toplu bir katılımla bu marka oluşturuldu. Rosense Isparta’nın markasıdır” diye konuştu.

DÜNYAYA AÇILMAK İSTİYORUZ

Öte yandan kozmetik sektörüne girerek riskli bir işe girildiğini aktaran Çelik, “Rosense’nin en büyük şansı güçlü bir geçmişi olan  Gülbirlik’in şirketi olmasıydı.  Sadece Rosense olarak çıksaydınız zorluklar yaşayabilirdiniz. Rosense’nin bugün üreticinin desteklenmesinde çok büyük payı var. Bugün Gülbirlik’te 12 aylık çalışma dönemi var.  Rosense sayesinde diğer firmalarda kendine çeki düzen verdi.  Şimdi Türkiye’nin her yerinde Isparta gül ürünleri var.  Şimdi dünyaya açılmak istiyoruz” açıklamasında bulundu.

 OTOMASYON SİSTEMİ

Diğer taraftan Kozmetik ürünlerin  satışına bayilik sistemi ile başlandığını ancak zaman içinde bundan vazgeçilerek depo sistemine geçildiğini anlatan Çelik, “Ecza depolarıyla, ıtriyat depolarıyla çalışıyoruz. Artık her isteyen eczanelerde , belli AVM’lerde, parfümeri  satış yerlerinde  Rosense ürünlerini bulabilir. Piyasada satış elemanlarımız var. Onlar bölgelerinde  bizim ürünlerimizi satan yerleri ziyaret edip  sorunları yerinde tespit ediyor. Siparişler otomasyon sistemi ile alınıyor.  Nereden girilirse girilsin  o siparişleri görebiliyoruz.   Böyle bir sistemi için 27 bin avro harcandı”  dedi.

ÇİN’E İHRACAT BAŞLADI 

Bir ürünün ihracatını yaparken  talepleri aldıklarında onunla ilgili  altyapınında hazırlandığını ileten Çelik, Çin’e ihracata başladıklarını ilk kez  duyurdu.  Çelik, “ Çin çok kapalı bir ülke. Prensipleri çok sert.   Gül suyunda ithalat yetkisini aldı. Bir yılı aşkın bir süredir bu süreci takip ediyoruz. Birebir görüşmeler neticesinde bu işi sıka tutarak Çin pazarına girmeyi başardık.  Bir taraftanda Avrupa ülkelerine ihracat yapmak için  distribitörlerle anlaşmalar yapıyoruz.  Avrupa ülkelerine de ürünlerimizi satabileceğiz” diye konuştu.

NE KADAR DESTEK VERİLECEK?

 Üreticilerden gelen bu dönem  kilo başına ne kadar destek verilecek sorularına da yanıt veren Çelik, “Hiç bir zaman üreticiyi mağdur etmeyiz. Kooperatifimizin  ticari hayatını sürdürmesi için zarar etmemesi gerekiyor.  Fiyatları kampanya sonunda açıklıyoruz.  Üreticiye bir kuruş fazla vermek adına  firmalarla pazarlık yapıyoruz.  Firmalara ne kadar çok fiyata satarsak  üreticiye o kadar fazla rakam verebiliyoruz.  Geçen sene fiyatı  3 lira 50 kuruş olarak açıkladık. Özel sektörden çok fazla verdiniz tepkisi geldi.  Siz bir fiyat açıklayacaksınız ve herkes bir borsa fiyatıymış gibi sizin fiyatı açıklamanızı bekliyor. Biz de bu sorumluluğumuzun bilincindeyiz.  Şu anda kampanya istediğimiz gibi gidiyor.  Hasatta dönem uzayacak gibi. 50-55 güne çıkmasını bekliyoruz.  Yeterli miktarda gül bahçemiz var.  Bu dönem 7500-8 bin tonluk bir rekolte bekliyorum.  Bu da gül yağı ve konkreti alacak firmalar için yeterli” açıklamasında bulundu.

GÜL YAĞI  FİYATI AĞIR  GELİNCE

SENTETİK KULLANIYORLAR

Isparta’nın 1500 kilo  gülyağı, 10 ton gül konkreti sattığını kaydeden Çelik,  sektörde kullanılan yağ miktarının 5 tondan 3 tona düştüğünü bunun sebebinin ise  gülyağı fiyatının ağır gelmesi nedeniyle  firmaların sentetik yağ üretme yoluna gitmeleri olduğunu iletti .

SAKIN İLAÇLAMA YAPMAYIN

 Üreticilere zirai ilaç uyarısı yapan Çelik, “ Üretcilerimiz artık sezon bitene kadar zirai ilaçlama yapmasınlar.  Çünkü ilaç kalıntısı kullanılan yağa geçerse  analizde çıktığı  zaman  geri adım atmak zorunda kalırız pazarda elimiz kolumuz bağlanır.  Bir ziraat mühendisi arkadaşımız   Haziranın 6’sında ilaç kullanılması gerektiğini söylemiş Buna çok üzüldüm. Etkisi en az 15 gün geçmiyor.  Bu saatten sonra yapılan ilaçlama demek fiyatlarımızn düşmesi demek “ bilgisini verdi.

Bu haber 630 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...