Arap Baharı ve Ortadoğu’daki Yeni Gelişmeler" Davraz Kongresi´nde Tartışıldı

2 Haziran 2014 17:14

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu yönetiminde bu yıl ikincisi düzenlenen “II. Davraz Kongresi” tüm hızıyla devam ediyor. Kongrenin Barida Hotels’te gerçekleştirilen ayağında “Arap Baharı ve Ortadoğu’daki Yeni Gelişmeler” ve “Suriye’nin Geleceği” konuları panellerle tartışıldı.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Arıkan’ın başkanlığında Gül Balo Salonunda gerçekleştirilen ilk oturumda İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kıvanç Ulusoy, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şahin, Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Koç “Arap Baharı ve Ortadoğu’daki Yeni Gelişmeler” adlı panelde konuşmalarını yaptılar.

İlk olarak söz alan Doç. Dr. Kıvanç Ulusoy, “Arap Baharı”nın genel bir tanımını yaparak mücadeleci bir yaklaşımın sonuç alıcı bir tavır olmadığını, sorunu daha çok tetiklediğini söyledi. “Arap Bahar”ını “Arap Halk Hareketi” olarak değerlendiren Doç. Dr. Mehmet Şahin de, bu hareketle birlikte siyasi bir depremin başladığını belirterek İran ile Ortadoğu’nun yakınlaşmasının siyasi dengeleri değiştirdiğini, 1991’den bu yana her on yılda bir siyasi deprem yaşadığını söyledi. “Güncel Gelişmeler ve Bir Bölgesel Politik Risk Unsuru Olarak Suriye” isimli sunumunu gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Murat Koç ise her bir günün insanlık tarihinin acı çekişine tanık olduğunu; bu olayın yıl bazında söylenemeyecek kadar hassas bir konu olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Harun Arıkan da “Arap Baharı” ile demokrasinin bir gecede inşa edilemeyeceği ortaya konulmuş, “Soğuk savaş yeniden mi geliyor?” sorusu gündeme gelmiş, bölge içerisindeki güç dengelerinin kutuplaştığını göstermiş olduğunu ifade etti.

Daha sonra Doç. Dr. Cenap Çakmak başkanlığında gerçekleştirilen “Suriye’nin Geleceği” isimli panele geçildi. Panelin ilk konuşmacısı Suriye Ulusal Konseyi Başkanı George Sabra, olayın dördüncü yılında Suriye’de durumun hâlen karışık olduğunu, bu olayın bölgesel bir çatışmaya dönüştüğünü ve pek çok gencin okulları olmadan, sağlık kontrolleri yapılmadan yaşamaya çalıştığını söyledi. Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Samir Hafez de Suriye’nin yaşadığı bu olaylara daha objektif bakılması ve daha yakından ele alınması gerektiğini belirterek Suriye’nin eğitim sorunlarından bahsetti; eğitimsizliğin en önemli problem olduğunu söyledi. Suriye Ulusal Konseyi Türkiye temsilcisi Dr. Alptekin Hocaoğlu, Esad’ın Suriye üzerindeki politikasından bahsederek Suriye’deki yaşanan karışıklık hakkında bilgiler verdi. Akademisyen-Araştırmacı Dr. Mazen Hashem ise Suriye nüfusunun yarısının olaydan etkilenmiş olduğunu, halkın çok zor şartlarda geçimini sürdürdüğünü ve buna karşılık kararların sağlam bir şekilde alınmadığını söyledi.

 

Bu haber 722 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...