‘’Sanayinin arkasında koşmayacaksak hizmet sektörünün arkasında koşmak istiyoruz’’

2 Haziran 2014 17:18

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın Isparta ziyaretinde yeni taleplerinin dile getirdi. Başdeğirmen, Bakan Yılmaz’a karşı açık konuştu ve ‘’İlimizin birçok avantajları var ancak desteklenmiyoruz. Madem sanayinin peşinde koşamayacaksak hizmet sektörünün peşinden koşmak istiyoruz. Bu konuda destek verin bize’’ dedi.

2. Uluslararası Davraz Kongresi’ne katılmak üzere ilimize gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Bakan Yılmaz’ın ziyaretini fırsata çevirerek isteklerini dile getirdi.

‘’GÜL HAVZA ÜRÜNÜ OLARAK DEĞİŞTİRİLSİN’’

Daha önce Bakan Yılmaz’dan gülün süs bitkisinden endüstriyel, yağlı tohumlar statüsüne alınması konusunda ricada bulunduklarını ve bu isteklerinin 15 gün sonra gerçekleştiğini hatırlatan Başdeğrimen, ‘’Bunun arkasından da havza ürünü olması, gül üreticisine verilecek desteğinin de artacağı inancındayız. Gül bir endemik ürün. Başka yerlerde yetişemiyor. En önemli yetişme yeri Isparta. Gülün havza ürünü olarak statüsü değiştirilirse, üreticimize ve satıcımıza daha fazla destek geleceği inancındayız’’ dedi.

GÜL KONUSUNDA AYRICALIK İSTİYORUZ

Gülün Isparta ekonomisine getirisinin çok fazla olmadığını ifade eden Başdeğirmen, ‘’25 milyon dolar getirisi var. Bu da sıradan fabrikaların yapmış olduğu ihracat geliri. Biz marka olarak bunun Isparta adına daha da güçlenmesi inancındayız. Çünkü rakibimiz Bulgaristan ve  rakibimizin almış olduğu destekler bizlerden çok fazla. Bu konuda Sayın Bakanımızdan ayrıcalık istiyoruz’’ diye konuştu.

AKREDİTE LABORATUVARI 8 MİLYON TL’DEN 1 MİLYON TL’YE DÜŞÜRDÜK

Öte yandan Akredite laboratuvarın Isparta için öneminden bahseden Başdeğirmen, ‘’Bu konuda dışa bağımlı çalışma yapıyoruz. Size geldiğimizde yaklaşık 8 milyon maliyet gerektiren bir talep vardı. Ancak sizin bize vermiş olduğunuz talimatla bunun daha az indirilmesi veya başka makineleri akredite edilmesi konusunda neler yapılabilir demiştiniz. Bizde SDÜ ile istişare ettik. SDÜ’de Mükemmeliyet Merkezi adı altında yapılan bir eğitim alanı var. Bunun içerisinde laboratuvar kurulacak. Laboratuvarın içerisine 1 milyon lira ek ödenekle akredite olma imkânı var.  8 milyondan 1 milyona düşen bir maliyet. Bina konusunu da çözdük. Sayın Rektörümüz buraya katılamadı. Benden şunu rica etti; Mükemmeliyet Merkezi binasının bitmesiyle alakalı yaklaşık 12 milyon lira bir harcama yapıldı. 3,5 milyon daha desteğe ihtiyacımız var binanın bitmesi için. 1 milyon lira bizim akredite olmamız için söylendi. Uygun olursa Sayın Bakanımızdan bunu rica ediyoruz’’ diye konuştu.

SANAYİNİN ARKASINDAN KOŞAMAYACAKSAK HİZMET

SEKTÖRÜNÜNÜ ARKASINDAN KOŞMAK İSTİYORUZ

Diğer taraftan teşvikte Isparta’nın 2. Bölgede yer almasından dolayı komşu illerle olan rekabet gücünün azaldığına dikkat çeken Başdeğirmen, şöyle devam etti; ‘’61 kriterin 32 tanesini sosyal alanı kapsadığı için ekonomi alanda daha az kriterler dikkate alındığından Ispartamızın sosyal alanda ileri, ekonomi alanında geri olması bizim statümüzü 2’de bıraktı. Daha önce 1500 dolar kriteri vardı biz orada 10 dolarla geri kaldık. Bunun arkasından 36 ilimizi 4 bölgeye ayırdık, orada da biz 2. Bölgedeydik şimdi 6. Bölgeye çıktık. Biz orada da 2. Bölgede kaldık. Komşu illerin kademeleri farklı olduğu için bizim rekabet gücümüz azaldı. Uygun görürseniz o kriterlerdeki değişikliklere ihtiyacımız var. Ayrıca Isparta’da üniversitemiz 65 bin nüfuslu altyapısı olan bir üniversite. Isparta’nın ikinci bir üniversiteye altyapısı olduğuna inanıyoruz. Biz eğer illaki sanayinin arkasında koşmayacaksak hizmet sektörünün arkasında koşmak istiyoruz.’’

 

 

Bu haber 675 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...