“Türk kültürünün özgün müzesi”

5 Haziran 2014 15:25

Anadolu'nun dört bir yanından topladığı kilimlerle Isparta Belediyesi tarafından Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Halı ve Kilim Müzesi’nin kurulmasına ışık tutan Etnografya Araştırmacısı İsmail Ateş, Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’ı makamında ziyaret etti.

İsmail Ateş’in Amerikalıların Yörük kültürünü araştırmasından etkilenerek çıktığı yaklaşık yarım asırlık yolculuğunun sonunda Toroslardan toplayarak Isparta Belediyesi’ne bağışladığı kilimlerle Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi’nin kurulmasına vesile olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Sayın hocamız olmasaydı, mimari yapısıyla müzemiz ve kilimlerimiz olmayacaktı. Paha biçilmez değerleri Isparta’mıza hibe eden hocamıza teşekkür ederim” dedi.

Etnografya Araştırmacısı İsmail Ateş’in 42 yıldır Toroslar başta olmak üzere tarihi ve kültür değerleri yüksek 2 bin 500’e yakın kilim ile diğer değerleri toplayarak Isparta Belediyesi’ne hibe ettiğini kaydeden Başkan Günaydın, “Bu kilimlere başkaları bedeli karşılığında talip olmasına karşın sayın hocamız bunları 5 yıl önce ‘belediyenize hibe etmek istiyorum’ demişti. Bu değerlerin Isparta’ya hizmet açısından müzede sergilenmesini arzu etmişti. Bizde bunun üzerine Gökçay Kavşağı’nda inşa edilen müzenin proje çalışmalarına başlamıştık ve bugün çok şükür müzemiz çok sayıda ziyaretçi kabul ediyor ve Türk kültürünü gelecek kuşaklara aktarıyor. Müzemiz mükemmel denecek bir hal aldı, ancak biz daha da mükemmel olması için çalışıyoruz. İsmail Ateş hocamız olmasaydı, bu müze, bu mimari, bu tasarım ve içerisindeki kilimler olmayacaktı. Paha biçilmez değerleri Isparta’mıza hibe eden hocamıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Her insanın yaşadığı topluma karşı borçlu olduğunu söyleyen Etnografya Araştırmacısı İsmail Ateş de, atalarımızın kültür, tarih, inanç ve geleneklerini kilimlere yazdığını söyledi. Kilimin Türk Kültürünün en zengin hassas ve estetik örneklerinden birisi olduğunu kaydeden Ateş, Amerikalıların bu eserleri topladığını gördüğünü ve kendisinin de ‘benim kültürüm Amerika’ya gitmesin’ diyerek gücü ölçüsünde böyle bir çalışma içerisine girdiğini aktardı.

Topladığı kilimleri ilaçlarla korumaya çalıştığını dile getiren Ateş, “Ben emanetçiyim. Bu yükü benden alarak gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayan Sayın Başkana, çocuklarım, Yörük olduğum için Yörük soyum ve Türk Dünyası adına teşekkür ederim. Bu eserler depoda kalsaydı kimse faydalanamayacaktı. Şimdi gün yüzüne çıktı. Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi’nin Türk Dünyasında, Türki Cumhuriyetlerin içerisinde örnek müze olacağına inancım tam. Kimliğimizi aramaya başladığımızda gelecek kuşaklar, geleceğin bilim adamları bu emanetleri koruduğu için başkana teşekkür edecektir” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Dünyanın değişmesiyle Yörüklerin de yerleşkeye geçtiğini göçen Yörüklerin çok az olduğunu geleneklerini yaşatmak ya da ekonomik nedenlerle göçmek zorunda olan Yörük olduğunu söyleyen İsmail Ateş, “Göç mevsimi başladığı için bugünlerde Toroslara gideceğim. Hem zamanında bu ürünleri bana sattıkları, bağışladıkları için yaşıyorlarsa teşekkür edeceğim, helalleşeceğim. Hem de ellerinde orijinal, özgün kalan Türk ürünü, Yörük ürünü bir malzeme varsa müzeye bağış olarak isteyeceğim.

Bu vesileyle de Isparta kamuoyunda Türk kültürü olmak koşuluyla atalarından kalan kullanmadıkları eşyalar varsa, müzemize bağışlamalarını istiyorum. Bu müze Isparta’nın müzesidir. Geleceğe ışık tutan bir müzedir. Çocuklarımız atalarının yaşam biçimlerini, inançlarını, geçimlerini ne yaşadıklarını görerek yaşayarak öğrenirler. Üniversitemiz var, öğrencilerimiz gelir tez hazırlarlar. Türk kültürünün özgün bir müzesi olacağına inanıyorum.  İstiyorum ki, son kalan bir parça bile olsa, bizde olsun.

Şunu biliyorum, bugün bile Toros eteklerinde özellikle Çukurova’da, Adana’da Amerikalılar otellere kamp kurmuşlar, buldukları malzemeyi günübirlik gönderiyorlar. En büyük Yörük Müzesi Amerika’da. Bizde niye olmasın. Isparta kamuoyunu müzeyi sahiplenmeye çağırıyorum. Müze onların, onların atalarının. Onların atalarından kalan niye onların çocuklarına aktarılmasın” görüşlerinde bulundu.

Başkan Günaydın’ın yeniden seçilmesi dolayısıyla da kendisini tebrik eden İsmail Ateş, “Ülkeme bu inançla insanlar lazım. Bu ülke kolay kazanılmadı. Kendisine başarılar dilerim. Ülkemiz zor ve sıkıntılı bir dönem geçiriyor. Ama Türk insanı bu sıkıntıları aşmakta beceriklidir, yeteneklidir. Tarih bunu gösterir. Müze için çabalarına ve katkılarına teşekkür ediyorum”  ifadelerinde bulundu.

 

Bu haber 780 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...