Genel Sekreterlik Projesi tuttu

6 Haziran 2014 15:19

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Karagöz, 1,5 yıl önce kurulan Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği sayesinde il genelindeki sağlık kuruluşlarının borcunun yüzde 75 oranında azaltıldığına dikkat çekti. Karagöz, 2 hastane hariç diğer hastanelerde fatura ödemelerinin aynı gün içinde gerçekleştirildiğini duyurdu.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Mali İşler Daire Başkanı İbrahim Karagöz, 2 Kasım 2012 tarihinde kurulan Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğinin bugüne kadar gerçekleştirdiği hizmetleri anlattı. Yaklaşık 1,5 yıllık süreçte 60 ihale yaptıklarını ve bunların tutarının 60 milyon TL olduğunu belirten Karagöz, “Bu sistem her şeyi tekelde tutuyor. Yani Isparta’daki hastanelere bir şey alınacaksa bunu biz yapıyoruz. Böylelikle hem rekabet ortamını oluşturmuş oluyoruz hem de daha önce aldığımız hizmeti şimdi daha uyguna alıyoruz” dedi.

“180 GÜNE TEKAMÜL EDEN BORÇ YÜKÜ BUGÜN 45 GÜNE İNDİRİLDİ”

Öte yandan 2013 yılında hastaneleri ilk devir aldıklarında borç yükünün 180 ödeme gün süresine tekamül ettiğini ve bugün kesilen faturanın yaklaşık 6 ay sonra tahsil edilebildiğine dikkat çeken Karagöz, “Şu anda 4 hastanemizin hiç borcu yok, peşin çalışır durumda. 2 hastanemizde de ödeme gün süresi 45 ila 60 gün arasında değişmektedir. Bugün kesilen bir faturayı yaklaşık 45 ila 60 gün içerisinde ödeyebilecek durumdayız. Borcu olan hastanelerimiz Isparta Devlet Hastanesi ve Eğirdir Kemik Hastanesi’dir. O 2 hastane için de peşin ödeme sistemine geçmeye çalışıyoruz. Bizim amacımız sağlıkta finansal sürdürülebilirliği sağlamak” diye konuştu.

“AMAÇ; KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE

DURABİLEN BİR HASTANE OLUŞTURMAK”

Diğer taraftan Genel Sekreterliğin toplam borç yükünün şu anda 2,5 milyon TL olduğunu dile getiren Karagöz, “Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliğine geçerken yaklaşık 8-10 milyon lira bir borç yükü vardı. 2013 yılından önce finansal bir plan hazırladık. Hastanelerimizi düzene koyduk. Sonra merkezi satın almaya geçtik. Sonra da ihtiyacın doğru belirlenmesini sağladık. İhtiyacın doğru belirlenmesi finansal sürdürülebilirlik açısından çok önemli. İhtiyaç kadar malzeme alınmalı. Stoklu çalışılmamalı. Amacımız borç yükünü ve stok yığınını önlemekti. Biz bunu başardık.

“4 AYLIK STOKLARDAN 2 AYLIK STOKLARLA ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”

İlk devraldığımızda hastanelerimizin stok gün sayısı 100-120 civarındaydı. İnsanlar 4 aylık stokla çalışıyorlardı. Şuanda 2 aylık stokla çalışılıyor ve hizmette hiçbir aksama olmuyor.

Döner sermayeden bağımsız, devletin bize genel bütçeden gönderdiği kaynakları biz sadece yatırım amaçlı kullanıyoruz. Şuan ki kendimizi finanse ettiğimiz durum döner sermaye kaynakları. Bizim isteğimiz de bu zaten. Hastanelerin kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

“KÂR AMACI GÜTMÜYORUZ”

Sağlıkta kâr amacı gütmediklerini sosyal amaçlı bir kurum olduklarını belirten Karagöz, şöyle devam etti; “Bizim sağlıkta kâr elde etmek için hastanın sağlığından çalarak kâr elde etme gibi bir durumumuz olamaz. Biz doktorların istediği malzemeyi alıyoruz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın onaylamadığı hiçbir cihazı ve ürünü biz alamayız. Kâr elde etmek gibi bir amaç ve girişim kesinlikle yoktur. Sabit giderlerimiz çok yüksekti. Örneğin elektrik ihalesine çıktık. Isparta genelindeki tüm hastanelerimizin elektriğini özelleştirdik. Bu özelleşme sonucunda yüzde 12 gibi bir indirim aldık. Fiyat ne olursa olsun biz sabit fiyattan alıyoruz. 1 yıllık elektrik ihalesinde elde ettiğimiz kar tahminimce yaklaşık 400 bin TL. Şuanda tüm hastanelerimizin ihtiyaçları karşılanıyor. Yeni bir 500 kalem tıbbi sarf ihalesi yaptık. Şuanda yürürlükte olan 4 ilaç ihalesi var. Bunların sözleşmeleri devam ediyor. Hastanelerimiz buradan ihtiyaçlarını karşılıyor. Gerek hizmet gerekse mal olarak aksayan bir tarafımız yok.

“ISPARTA’DA OLMAYAN CİHAZLARI KAZANDIRMAK ÜZEREYİZ”

2013 yılında Sayın Genel Sekreterimizin planı ve bize talimatı üzerine yaklaşık 2 milyonluk, 40 kalem tıbbi cihazı Isparta’ya kazandırmış bulundurmaktayız. Şuanda ihalesi bitti ama süreç devam ediyor. Bu ciddi bir yatırımdır. Tıbbi cihazların içinde Isparta’da olmayanlar da var. Isparta’da göz tomografi cihazı yoktu. Bunu ilimize kazandırıyoruz. Eğirdir ve Yalvaç’ta manüel röntgen çekimleri yapılıyordu. Buralarda dijital röntgen cihazları olacak. Böylelikle tüm hastanelerde dijital röntgen sistemine geçmiş olacağız. EKK görüntülerini bilgisayar ortamına atacağımız cihazlar alıyoruz. Bundan sonra kâğıt kayboldu derdi olmayacak. Bilgiler otomasyon sisteminde yer alacak. Eğirdir’e fizik tedavi yatırımı yaptık. Özel İdare kanalıyla Yalvaç Devlet Hastanesi’ne 90 bin liralık fizik tedavi cihazları aldık. Yaklaşık 5 milyonluk yatırım yapmayı hedefliyoruz.”

 

Bu haber 1067 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...