SDÜ’de “Balkanlar’da Dostluk ve İşbirliği” Sempozyumu

5 Ekim 2012 18:52

Süleyman Demirel Üniversitesinin ev sahipliğinde, Fen-Edebiyat Fakültesi, Arnavutluk Epoka Üniversitesi, Uluslararası Antalya Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “1912/13 Balkan Savaşları’nın Yüzüncü Yılında Balkanlar’da Dostluk ve İşbirliği” sempozyumunun açılış töreni, Güzel Sanatlar Fakültesi Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış törenine, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya ve Bulgaristan gibi Balkan ülkelerinin yanı sıra Polonya, Fransa, İtalya, Umman ve Azerbaycan gibi ülkelerden 100’ün üzerinde akademisyen, bilim adamı ve araştırmacı katıldı. Törende, Isparta Vali Yardımcısı Mestan Deniz, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Arnavutluk Epoka Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Altın, Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı ve SDÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız ile Prof. Dr. İskender Akkurt da hazır bulundu.

Balkanlardaki sosyal, kültürel, dinî, siyasî ve iktisadî içerikli pek çok konunun masaya yatırılacağı sempozyumun açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Seydi yaptı. Seydi, sempozyumun Balkanlarda barışı sürekli kılmak adına yapılabilecek işbirliklerini ortaya koymak, geleceğe yönelik projeler önermek amacıyla düzenlendiğini belirterek Balkan halklarının aralarındaki tarihi, kültürel, dini, iktisadi, siyasi ve toplumsal ilişkilerin çok yoğun ve güçlü olması nedeniyle geleceğe umutla baktığını söyledi. Bu sempozyum ile bölgeye örnek teşkil edecek çalışmalar ortaya çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekleyen Seydi, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Balkan ülkelerinin ve Türkiye’nin benzer özelliklerini hala koruduğunu belirten Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kökce de, bölgesel bağların ve kurulan ittifakın önemine dikkat çekerek SDÜ’nün de bu sempozyumla bölgeler arası kurulan işbirliğine katkıda bulunmayı amaçladığını kaydetti ve fakülte olarak bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Konuşmasına özü itibariyle Osmanlı’nın da bir Balkan Devleti olduğunun altını çizerek başlayan Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe ise, uluslararası alanda Türkiye’nin yumuşak gücünü aktif kullanarak barışa ve işbirliğine katkı sağlayacağına duyduğu inancı dile getirerek sempozyumun başarılı geçmesini temenni etti.

“Geçmişi irdelemekten ziyade, geçmişin ortak değerlerini bulup farklılıklarımız zenginliklerimizdir diyerek geleceğin inşasını yapmaya çalışmalıyız” diyen Arnavutluk Epoka Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Altın da, Türkiye’nin kendileri için örnek bir ülke olduğunu belirterek Epoka Üniversitesinin fiziki ve akademik yapılanması hakkında bilgiler verdi.

Balkanlar deyince Türk milletinin aklına göç, hüzün ve hasretin geldiğini ifade eden Burdur Mehmet Akif Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, “Bizler millet olarak sadece geçmişte yaşanan acıları gündeme getirmek istemiyoruz. Ancak geçmişte yaşadığımız hatalardan ders alarak aynı hataları tekrarlamadan ilerlemek istiyoruz. Balkanlar 20. yüzyılda yaşananlara tezat, birlikte yaşamanın ve beraberliğin de sembolüdür. Bugün birlikte yaşamak zorunda olduğumuz bu coğrafyada hem biz hem de Balkan ülkeleri geleceğe dönük ortak projeler üretmeli, küreselleşen dünyaya sesimizi ortak olarak duyurmalıyız.” dedi.

Konuşmasına Balkanların, farklı etnik grubun, dinin, mezhebin, kültürün bir arada bulunduğu, farklı kimliklerin bir arada yaşadığı bir coğrafya olduğunu belirterek başlayan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da, 20. yüzyılda yaşanan olaylara da değinerek şunları kaydetti: “İnsan ve toplumlar elbette hatalar yapar. Ancak bizi üstün varlık kılan özelliklerden biri bu hatalardan ders çıkarmamızdır. Bu yüz yıllık Balkan tecrübesi de bize önemli dersler sunar. Sürekli geçmişi konuşmanın kimseye faydası yoktur. Bu açıdan geçmişte yaşanan acıların ve yapılan hataların yeni dostlukların kurulmasında kullanılması önemlidir. İşbirliğine katkıda bulunabilecek bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Geçmişten gelen farklı medeniyetleri bir arada yaşatma kültürünün dünyaya yayılmasının vaktinin geldiğini de sözlerine ekleyen İbicioğlu, gençlere seslenerek “Geleceğin bayrağını dalgalandıracak olan sizlersiniz. Donanımlarınızı artırın, bakış açınızı genişletin, eleştirileriniz yapıcı yönde olsun. Barış iklimi oluşturma zamanı gelmiştir; başkalarının mutluluğunda fani olma özelliğini gösterdiğimiz doğrultuda mutlu olabiliriz. Gelecek kuşakların önünü açacak emanetler bırakmalıyız ve yumuşak güçlerimizi dünya barışına katkı sağlamak amacıyla kullanmalıyız.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarında son olarak söz alan Isparta Vali Yardımcısı Mestan Deniz, Türk- Balkan ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen sempozyumun örnek teşkil etmesini temenni ederek sempozyuma katkıda bulunanlara teşekkür etti.

İki gün sürecek sempozyumda toplam 95 bildiri sunulacak. Sempozyumun ilk oturumları 5 Ekim Cuma günü SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Merkezi Derslikler amfileinde gerçekleşecek. 6 Ekim tarihli oturumlar ise Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi amfilerinde yapılacak.

 

Bu haber 710 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...