Yem bitkileri destekleme müracaatları hasattan önce yapılacak

16 Haziran 2014 17:54

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, yem bitkileri destekleme müracaatlarının hasattan önce yapılması gerektiğini bildirdi.

Şölen’in konu ile ilgili açıklaması şöyle: “Ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi, hayvansal üretimin artırılması ve çiftçilerimizin üretim girdi maliyetlerini aşağıya çekmek amacıyla Bakanlığımız yem bitkileri ekilişi yapan çiftçilerimize destek sağlamaktadır.

Kaliteli kaba yem üretimi yapmak amacıyla, en az 10 dekar Yem Bitkileri ekilişi yapan, çok yıllık yem bitkilerinden; yonca, korunga, yapay çayır mera ve tek yıllık yem bitkilerinden; fiğ, macar fiği, burçak, mürdümük, sorgum, sudan otu, sorgum-sudan otu melezi, hayvan pancarı, yem şalgamı, yem bezelyesi, İtalyan çimi (lolium multiflorum), ile silajlık olarak ekilişi yapılan mısır ve yukarıda sayılan tek yıllık yem bitkilerinden yapılan silajlar destekleme ödemesinden yararlandırılır.

 2014 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı 12/04/2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmî Gazete’de, Uygulama Esasları Tebliği de (Tebliğ No: 2014/16) 17.05.2014 tarih ve 29003 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Karar ve Tebliğ kapsamında 2014 yılında uygulanacak olan yem bitkileri destekleme tutarları aşağıdaki gibi uygulanacaktır.

1          Yonca (sulu)    50 TL/dekar/yıl

2          Korunga          40 TL/dekar/yıl

3          Tek yıllıklar      35 TL/dekar

4          Silajlık tek yıllıklar        50 TL/dekar

5          Silajlık mısır (sulu)        75 TL/dekar

6          Yapay çayır-mera             100 TL/dekar

Desteklemeden faydalanmak isteyen çiftçilerimizin hasattan sonra yapılacak müracaatlar değerlendirmeye alınmayacağından dolayı mağdur olmamaları için ürünlerini hasat etmeden önce İl ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri gerekmektedir”.

 

Bu haber 642 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...