Elma da hasat başladı, Depolar doluyor

5 Ekim 2012 19:07

Geçtiğimiz ay başlayan elma hasadı bu yıl yüz güldürüyor. Tarım yetkilileri ise, il genelindeki depo kapasitesinin 345 bin tona çıktığını ve bunun yeterli olacağı görüşünde.

Tarım şehri olan ilimizde depo sayısı yönünden herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağı belirtiliyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu ve elma hasat döneminin de başladığı Isparta’da geçtiğimiz yıllarda 76 tane toplam kapasitesi de 280 bin tonluk depo bulunurken, son yıllarda çeşitli bölgelere yapılan soğuk hava depolarıyla bu sayının 88’e çıktığını söyledi.

İPEK; “YETERLİ DEPO OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Şuanda Isparta il genelinde toplam 88 soğuk hava deposu bulunduğunu dile getiren Müdür İpek, bu depoların toplam kapasitesinin ise 345 bin ton oluğunu kaydetti. Isparta il genelinde bulunan 88 soğuk hava deposunun bir bölümünün teknolojinin nimetlerinden faydalanarak son sistem atmosfer kontrollü olduğunu diğer bir bölümünün ise kara depo olduğunu söyleyen İpek, elmaların bir kısmının dalında ve daha depoya girmeden satıldığını da hesaba katarak Isparta’nın depo sıkıntısının olmadığını ifade etti.

Isparta çiftçisinin yetiştirdiği ürünlerini mevcut soğuk hava depolarında rahatça muhafaza edebileceğinin altını çizen Müdür Sıddık İpek, şehirde depo ihtiyacının olmadığına dikkat çekerek, “depo kapasitemiz yeterli” dedi.

“DEPO KAPASİTESİ BAKIMINDAN TÜRKİYE’DE İKİNCİ SIRADAYIZ”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, elma şehri olan Isparta’da yıllık elma rekoltesinin yaklaşık 600 bin ton civarında olduğunu, şehirdeki soğuk hava kapasitesinin ise 345 bin ton olduğuna dikkat çekerek, elma üreticisinin elmasını mevcut depolarda sıkıntı çekmeden muhafaza edebileceğini söyledi. İstanbul’dan sonra Isparta’nın soğuk hava deposu bakımından 2. zengin olduğunun altını çizen Müdür İpek, her geçen yıl da mevcut depoların modernleştirildiğini kaydetti.

İPEK’TEN ELMA ÜRETİCİSİNE TAVSİYE !

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek, elma üreticisinin yetiştirdiği elmasını depoya girmeden dalında pazarlamaları tavsiyesinde bulundu. Elmanın şuanda dalında 85 kuruş ila 1 TL olduğunu belirten İpek, elma depoya girdikten sonra elma fiyatının yükseleceğini fakat buna paralel olarak da depo masrafının olacağını vurgulayarak, elmayı dalında pazarlamanın ekonomik olarak daha iyi olduğunu söyledi.

 

Bu haber 771 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...