‘’Elektrik verilmezse doğal afetten daha ağır bir afet bizleri bekliyor’’

18 Haziran 2014 19:27

Sav Toprak Su Kooperatifi Başkanı Mustafa Kazak, AKEDAŞ’ın kendilerine borçlarını ödedikleri takdirde 2014 yılında sorunsuz elektrik kullanabileceklerini belirttiklerini ancak bugün borçlarının olmamasına rağmen AKEDAŞ’ın teminat istediğini ileri sürdü. Kazak, sulama yapamadıkları takdirde Isparta’yı büyük bir tehlikenin beklediğini ifade etti.

Sulama sezonuna girdiğimiz şu günlerde üreticiler sıkıntılı günler yaşıyor. Çünkü İl genelindeki hemen hemen tüm Sulama Birlikleri elektrik borçları ya da teminat veremedikleri gerekçesiyle elektrik kullanamıyor. AKEDAŞ yetkilileri ise teminat vermedikleri takdirde borç dahi olmasa enerji veremeyeceklerini bildiriyor. Ancak bu durum üreticileri köşeye sıkıştırmış durumda.

SULAMA YAPABİLMEK İÇİN KREDİ ÇEKTİ HAPSE GİRDİ

Bunun en büyük örneği Sav Toprak ve Su Kooperatifi. Başkan Mustafa Kazak, 2013 yılından kalan borcu ödeyebilmek için kendi üzerinden kredi çekti. Ancak devam eden borçlar nedeniyle Kazak, 3 ay hapis cezasına çarptırıldı sonra çıktı. Sırf Kasabası susuz kalmasın diye fedakârlık yaptığını ancak bugün AKEDAŞ’tan şok cevap aldıklarını bildiren Kazak, şunları söyledi; ‘’Geçtiğimiz yıl Haziran’da AKEDAŞ bizi aradı ve yılsonuna kadar 2013 yılına ait borcu ödememiz halinde 2014 yılında problemsiz elektrik kullanabileceğimizi söylediler. Yaklaşık 35 bin lira borç vardı. Ben maaşım karşılığı bankadan kredi çektim ve bu borcu ödedim. Şuanda emekli maaşım krediye gidiyor. Başka da gelirim yok. Fakat AKEDAŞ yeni dönemde teminat istediğini bildirdi. Bizim de teminat verecek gücümüz yok ama borcumuz da yok. Bu yüzden elektrikleri açtıramıyoruz.

11 BİN TL TEMİNAT İSTİYORLAR

Önceki yıllarda 2 tane teminat verdik. Bu teminatı ödeyemedik. Her teminatın cezası 3 ay hapis cezası. İlk teminatı ödedik. Diğeri için de eş, dost ödünç bulup yatırdık ve öyle hapisten çıktık. Şuanda 250’e yakın üyemiz var. İlk önce 40 bin lira teminat istendi. Sonra durumu bir üst müdürü anlatınca tekrar hesap yaptılar. Şuanda 11 bin liraya düştüler.

Zaten elektriği ödemediğimizde kesiyor. Neden teminat istiyorlar? Şuanda elektrik borcumuz yok. Madem borcun yok 11 bin lira getir elektriğinizi açalım dediler. Sulama sezonu geldi. Dilekçe vermek için gittim. 11 bin lirayı getir o şekilde dilekçeyi kabul ederiz dediler. Dilekçemi de almadılar.

‘’BORCUMUZ YOK ELEKTRİĞİ AÇIN!’’

Borcu olmayan kooperatiflerin elektriği açılmalı. Elektriği açsınlar. Yeni borçlar ödenmezse tekrar kapatsın. Burada çiftçiyi mağdur etmeye gerek yok. Bu yıl kararımız üyelerimizden peşin para almak. Peşin para almadan elektrik vermeyeceğiz. O zaman borcumuzu da zamanın da ödemiş olacağız.

‘’SAYIN VALİM BİZE YARDIM ET’’

Sav ovasında her türlü sebze yetişiyor. Ama öncelikle kiraz var. Bu yıl yağışlı olduğu için kirazda çatlama da oldu. AKEDAŞ elektrikleri açmazsa üreticileri doğal afetten daha ağır bir afet bekliyor. Sulamamızın tamamı parayla oluyor. Bizim cazibeli suyumuz yok. Sayın Valimizin, Milletvekillerimizin konuyla ilgilenmesini arzu ediyoruz.’’

Bu haber 679 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...