Davraz kiraz MARİM’de tanıtıldı

19 Haziran 2014 15:55

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce 1996-2006 yılları arasında yürütülen seleksiyon çalışmaları ile gerçekleştirilen, ihracata yönelik DAVRAZ kiraz çeşidinin tanıtım etkinliği dün gerçekleştirildi.

TAGEM Ilıman İklim Meyveleri ve Organik Tarım Araştırmaları Koordinatörü Dr. Ayşen Alay Vural, Tarım İl Müdürü Cenk Şölen ve teknik personeli, Eğirdir Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kılınç, ülkemizin önde gelen fidan üreticileri ve kiraz ihracatçıları yanı sıra Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü İsa Eren ve teknik personelin katıldığı tanıtım etkinliğinde katılımcılara öğle yemeği ikram edilirken saat 14:00’de MARİM Konferans salonunda kiraz üretiminin yıldızı olacak Davraz Kiraz’ın tanıtımı yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan MARİM Müdürü İsa Eren, ıslah çalışmaları hakkında bilgiler verirken, ülkelerin fidan ve meyve satışlarıyla yüksek gelirler elde ettiklerini bunu yapamayan ülkelerin ise Pazar konumuna girdiklerini belirtti. Yurtdışına bağımlılığın önlenmesi gerektiğini vurgulayan Eren, önümüzdeki yıllarda da ıslah çalışmalarının süreceğini dile getirdi.

MARİM Teknik Koordinatörü Hüseyin Akgül’ün MARİM çalışmalarını katılımcılara anlatmasından sonra konuşan MARİM Islah ve Genetik Şube Başkanı İsmail Demirtaş DAVRAZ KİRAZI’nı tanıttı.

Türkiye’nin, dünya kiraz üretimi ve ihracatında ilk sıralarda yer aldığını, ihraç edilen kirazın tamamına yakınının 0900 Ziraat ve benzeri kirazlar olduğunu söyleyen Demirtaş, 1996 yılında MARİM’de başlayan ve üç yıl süren seleksiyon çalışmalarından sonra 1999 yılında MARİM’de bir bahçe oluşturulduğunu 2005 yılında çalışmaların sonuçlandığını, 2009-2010 yıllarında da tescil işlemi tamamlanarak Davraz Kirazı ismiyle tescilin yapıldığını belirtti.

Demirtaş, özellik olarak 0900 Ziraat çeşidinden 3-5 gün önce çiçeklenip ve yine 3-5 gün önce hasada gelen Davraz Kirazı’nın, yüksek verimli ve kaliteli meyvelere sahip olduğunu bildirdi. Tanıtım etkinliği DAVRAZ çeşidinin arazide gösterimi ile sona erdi.

Bu haber 647 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...