"Miryokefalon Savaşı" Sempozyumda ele alındı

21 Haziran 2014 13:31

Anadolu’nun kesin olarak Türk yurdu olmasını sağlayan Miryokefelon Zaferi, Isparta Valiliği ve Süleyman Demirel Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Isparta Bölgesinin Tarihi Coğrafyası ve Miryokefalon Savaşı" sempozyumunda ele alındı. Sempozyuma Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Kayacan, Prof. Dr. Süleyman Seydi, çok sayıda bürokrat, akademik ve idari personel katıldı.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan SDÜ Rektör Yardımcısı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Seydi, “Miryokefelon Savaşı, Anadolu Türk tarihinde önemli bir dönüm noktası, Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli bir kilometre taşıdır. Türk Selçuklu Devleti, o devrin en büyük devletlerinden biri olan Bizans İmparatorluğu’na karşı vermiş olduğu bir savaşı kazanıyor, büyük bir zafer elde ediyor ve bu zafer neticesinde Anadolu’nun tapusu bir anlamda Türklerin eline geçmiş oluyor” dedi.Prof. Dr. Süleyman Seydi, sempozyumda Miryokefelon Savaşı’nın konunun uzmanları tarafından değerlendirileceğini söyleyerek etkinliğin düzenlenmesine katkıda bulunan; başta Isparta Valisi Vahdettin Özkan’a ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu’na  teşekkür etti.

Miryokefelon Savaşı’nın Türk tarihinde önemli bir zafer olduğunu vurgulayan Isparta Valisi Vahdettin Özkan da toplumların, devletlerin manevi varlıklarının iyi bir şekilde tefsir edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Seydi’nin oturum başkanlığında gerçekleştirilen oturumlara geçildi. Oturumlarda, Prof. Dr. Abdülhaluk Çay “Miryokefalon Savaşının Yeri ve Türk Tarihindeki Önemi”, Prof. Dr. Altan Çetin “Haçlı Seferleri İle Mücadele Aşamasında Selçukluların Siyaseti”, Ramazan Topraklı “Kemer Boğazı ve Yenice Sivrisi Zaferi” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyum “Miryokephalon Savaşı’nın yapıldığı yerin tespiti”, “Bölgeye yapılan Türkmen akınları”, “Ortaçağda bölgeden geçen askeri ticari yol ağları ve yer adları”, ”Türkiye Selçukluları zamanında yörede gerçekleşen diğer savaşlar” ve “Bölgenin tarihi coğrafyası” konularının ele alındığı bilimsel oturumlarla devam etti.

 

 

Bu haber 613 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...