Konya İli örnek gösterildi

21 Haziran 2014 13:38

MÇK, kömürcü esnafının doğalgaz zorunluluğu getiren karar üzerine Isparta İdare Mahkemesine yaptığı işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebinin reddini istedi.  İtirazda Konya örneği ve Temiz Hava Eylem Planı örnek gösterildi. Bakanlığın konuyla bizzat alakalı olduğunu hatırlattı.

Bilindiği üzere Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) hava kirliliğine neden olduğu ve insan sağlığını doğrudan olumsuz yönde etkilediği kömürün 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasaklanmasına karar vermiş ve bu karar doğrultusunda kömürcüler Isparta İdare Mahkemesine kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmışlardı. Dava süreci devam ederken kömürcülerin itirazına MÇK’dan da itiraz geldi. MÇK, savunmasında yasağın gerekçelerini açık ve net bir şekilde ortaya koydu.

BAKANLIK TEMİZ HAVA EYLEM PLANI İSTEDİ

Öte yandan MÇK’nın Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 09.09.2013 tarih ve 31677 sayılı (2013/37) sayılı Genelgesi çerçevesinde Isparta’nın yüksek kirlilik potansiyeli bulunan İller kategorisinde değerlendirildiği ve Genelge çerçevesinde Isparta için Temiz Hava Eylem Planının oluşturulup ilgili Bakanlığa gönderilmesinin istendiği vurgulandı.

ISPARTA’DA HAVA KİRLİLİĞİNİN

OLDUĞUNU BAKANLIK DA BELGELEDİ

Diğer taraftan Ülke genelinde hava kalitesi izleme ağı oluşturulması çalışmaları çerçevesinde Mülga Çevre ve Orman Bakanlığınca Isparta’ya Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu kurulduğu ve yapılan takiplerde Ocak ayı içerisinde Partikül Maddenin (PM) en yüksek bulunduğu 2. (ikinci) İl, 2013-2014 kış sezonu (Ekim-Mart) dönemi değerlendirmesinde ise Partikül Maddenin (PM) en yüksek bulunduğu 6. (altıncı) İl olarak değerlendirildiği ve bunun da Bakanlıkça onaylandığı ifade edildi.

KONYA ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Bu arada yapılan itirazın başında Konya örnek gösterildi. Çünkü Konya’da daha önce doğalgazın zorunlu hale getirilmesi ve bu süreçte yaşanılanlar anlatıldı. İşte MÇK’nın yapmış olduğu itirazın özet durumu; “Konya İl Merkezinde doğalgaz altyapısı çalışmalarının tamamlandığı bölgelerdeki merkezi ısınan konutlarda ve sanayi tesislerinde 2008 yılı Haziran ayı itibariyle doğalgaz dönüşümünün yapılarak kullanıma geçilmesinin zorunlu hale getirilmesine ilşkin Konya Valiliği Mahalli Çevre Kurulu’nun 06.11.2007 tarih ve 2007/11 sayılı kararının 7. Maddesinin iptali istemiyle açılan dava hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verilmiş, bu karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz isteminde bulunan Konya Valiliği’nin itirazı Danıştay Ondördüncü Dairesi (Esas No:2011/13784, Karar No:2013/1306) tarafından “çevrenin korunması konusunda tedbir almakla yükümlü bulunan İdarece bu amaçla tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığından aksi yönde ki temyize konu İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir.” kararı ile bozulmuş olup doğalgaz altyapısı çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde doğalgaz kullanımı zorunlu hale getirilmiştir.

ÖLÇÜM DEĞERLERİ 2019 AB STANDARTLARINI YAKALAMALI

İlimizde; özelikle Ekim-Mart aylarını içeren kış döneminde ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği yaşanmaktadır. Bu dönem içerisinde durgun meteorolojik şartların yaşandığı günlerde kirlilik daha yoğun olarak gözlenmektedir. Danıştay Ondördüncü Dairesi’nin Konya Valiliği için vermiş olduğu karar doğrultusunda İlimiz hava kalitesi değerlerinin Ülkemiz ilk on İli arasında yer alması, son yıllarda görülen solunum yolu rahatsızlıklarındaki artış sebebi ile İlimiz merkezinde doğalgaz hattının geçtiği yerlerde kademeli olarak doğalgaz kullanımına geçilmesi, ilerleyen dönemlerde İlimizde ölçümü yapılan Partikül Madde (PM) değerlerinin Bakanlığımız ve 2019 yılı Avrupa Birliği standartlarının yakalanması açısından önem arz etmektedir.

NETİCE VE TALEP

07.02.2009 tarih ve 27134 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri gereğince, İlimiz Mahalli Çevre Kurulu 16.06.2010 tarih ve 179 sayılı kararı ile İlimiz Merkez ve Merkez İlçede kullanılacak kömür özellikleri belirlenmiş olup, 21.04.2014 tarih ve 194 sayılı kararda alınmış olan doğalgaz ile ilgili karar kesinlikle kamu yararı ve menfaati göz önünde bulundurulmuştur. Ayrıca, açıkça belirtilen sebeplerden de anlaşılacağı üzere söz konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır. Uygulanan Mahalli Çevre Kurulu Kararı telafisi güç ve imkansız bir zararın meydana gelmesi ihtimali taşımadığından ve yapılan tüm işlemlerin mevzuata uygun olması nedeniyle işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması talebinin reddine ve yargılama giderlerinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini arz ve talep ederim.”

Bu haber 697 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...