“166 yıllık aydınlanma tarihi karartılacak”

21 Haziran 2014 13:40

Gönen Öğretmen Okulu Mezunları Eğitim-Kültür ve Dayanışma Derneği,  Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Isparta Şubesi ve  Gönen Öğretmen Lisesi Mezunları Eğitim ve Dayanışma Derneği ortak bir açıklama yaparak,  Anadolu Öğretmen Liseleri’nin kapatılmasına tepki gösterdi. Açıklamada kapatma kararına “Kıskançlık veya öç alma duygusu” denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün 05.06.2014 tarih, 2288835 sayılı tebliği ile Anadolu Öğretmen Liseleri kapatılmıştır. Bu okullardan büyük bir kısmı Anadolu Lisesi olarak Eğitim–Öğretime devam edecek, çok az bir kısmı ise Fen ve Sosyal Bilimler Lisesi’ne dönüştürülecek.Gönen Öğretmen Okulu Mezunları Eğitim-Kültür ve Dayanışma Derneği,  Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Isparta Şubesi ve  Gönen Öğretmen Lisesi Mezunları Eğitim ve Dayanışma Derneği ortak bir açıklama yaparak,  Anadolu Öğretmen Liseleri’nin kapatılmasına tepki gösterdi.

ANLAM VERMEK MÜMKÜN DEĞİL

Anadolu Öğretmen Lisesi olan bu okulların 1848 yılında Darül Muallimin Mektepleri olarak açıldığı belirtilen açıklamada, “166 yıllık geleneğe sahip okulların tamamen ortadan kaldırılmasını yadırgıyoruz.  Milli Eğitim Bakanlığının Eğitimde Reform adı altında bu okulları kapatmasına anlam vermek mümkün değildir” denildi.

KISKANÇLIK VEYA ÖÇ ALMA DUYGUSUDUR

Ortak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  “Gönen Anadolu Öğretmen Lisesi 1939 kurulmuş olup, ilk mezunlarını 1944 yılında vermiştir.  70 yıldır da mezun vermektedir.  Her yıl düzenlenen Mezunların Buluşma gününde 70 yılın mezunları bir araya gelerek anılarını tazelemekte ve dostluklarını pekiştirmektedirler.  Ve bu okulun mezunları, bu okuldan mezun olmanın kıvancını doyasıya yaşamaktadırlar. Gönen Anadolu Öğretmen Lisesinden mezun olduğunu gururla söylemektedirler. Bunca insanın öğrenim görmekten gurur duyduğu bir okulu kapatmanın bilimsel bir teze dayandığını söylemek mümkün değildir. Olsa olsa bir kıskançlık veya öç alma duygusudur.

166 YILLIK AYDINLANMA TARİHİNİ KARARTMAKTIR

Milletleri millet yapan önemli basamaklardan biri de kendisine mal olmuş kurumsal yapılarıdır. Ki bunlardan biri de Türk milleti için Öğretmen Okulları ve Öğretmen Liseleridir. Bu okulları kapatmak, Türkiye’nin 166 yıllık aydınlanma tarihini de karartmaktır.Anadolu Öğretmen Liseleri halkımız nezdinde de kabul görmüş okullardır. Bulundukları yerleşim merkezlerinde adlarıyla ve gerçekleştirdikleri eğitim ve öğretimle öne çıkan okulların kapatılmasından halkımızın da tedirgin olduğu açıktır.

OLUMSUZ SONUÇLAR GETİRECEK

Eğitim Sistemimizde aksayan yönler olduğu muhakkaktır. Aksayan yönlerin, tüm paydaşların temsilcilerinin bir araya gelerek ortaya koyacağı Sorunlar Listesi ile görülebileceğini biliyoruz.  Eğitim her ne kadar hükümetler eliyle yürütülüyor olsa da bir Devlet Politikasıdır. Eğitimi hükümet ve bir parti  politikalarıyla yönetmekte diretmek, uzun vadede çoğu kez öngörülemeyen sonuçları da beraberinde getirecektir. Çünkü yapılan düzenlemeler toplumun büyük bir kesimi tarafından kabul görmemektedir.  Eğitim politikalarının sonuçları uzun vadede ülkenin insan yapısını değiştiren politikalardır. Bu politikaların olumsuz sonuçlar getireceği hakkındaki görüşümüzü tekrarlıyor ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”

Bu haber 688 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...