Gül Konseyi kurulacak

23 Haziran 2014 19:33

Vali Vahdettin Özkan, gülde sürdürülebilirlik ve daha fazla katma değer oluşturma adına bazı çalışmalar içerisinde olduklarını anlattı. Özkan, Gül Konseyi'nin ulusal ve uluslararası düzeyde gülün farkındalığını oluşturması, gül turizmini daha da artırmak, teşvik etmek ve talebi artırmanın çok daha sürdürülebilir husus olduğunu düşündüğünü söyledi.

Vali Vahdettin Özkan, gülde sürdürülebilirlik sağlanması açısından günübirlik, bir defaya mahsus kararlarla yapılan desteklemelere karşı olduğunu söyledi. Piyasa mekanizması içerisinde, gül turizmine yönelik talep oluşturulduğunda çok daha reel, çok daha gerçekçi, çok daha uzun süreli olacağını belirten Vali Özkan, gülün süs bitkisi olarak tarif edilirken sanayi ürünü statüsüne alındığını bu sayede desteklerin artırıldığını bildirdi.

GÜL TURİZMİ HEDEFİ

Vali Özkan yaptığı açıklamada ‘’Kırsal alanda yaşam kalitesini artırmaya yönelik çok ciddi anlamda çalışmalarımız var. Çok çeşitli alanlarda çalışmalar yapılmakta. En önemlisi kırsal turizmi canlı tutmak. Kırsal alanda turizm faaliyetlerini canlı tutmak için çalışmalar yapılmaktadır. Yayla turizmi, eko turizmi gibi. Özellikle yöremize has, dünyanın bir çok yerinde insanlarına hitap eden gül turizmi önemli ve anlamlı. Gül turizmini canlandırmak kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması açısından ve ekonomik değere dönüştürüp insanların hizmetine sunmak açısından önemli. Hem ilgili bakanlıklarımız hem köydeki vatandaşlarımız bunu çok iyi anladılar. Belediye Başkanlarımız anladılar. Örneğin Güneykent Kasabamızda güllerle baş başayız. Valilik olarak, hükümetimizin kurmuş olduğu kalkınma ajansları ve diğer destek organizasyonları olarak yardımcı olma çalışmalarımız var. Bunların başından gelenlerden birisi BAKA'dır. Turizm çalışmalarını birlikte organize ediyoruz. Yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Uzak Doğu'dan, Japonya'dan gelen turistlerimiz var. Gülü koklamak, gülle birlikte olmak için geliyorlar. Bu büyük bir potansiyeldir.

ORTAK AKIL PLATFORMU: ISPARTA GÜL KONSEYİ

Gülle ilgili pazarlama, sanayi organizasyonu kurmak çok önemli. Gülün sanayi ürünü olarak

tanımlanmasıda ekonomik avantajlar getirdi. Bu statüde mütalaa edilmesi çok iyi bir başlangıç. Alan bazlı desteklemelerde daha fazla destek alınacak. Gül konusunda ortak akıl oluşturulması çok önemli. Sadece üreticinin değil, sadece pazarlamacının değil, sadece sanayicinin değil herkesin ortak Konsey oluşturması gerekiyor. Gül Konseyi oluşmasıyla ilgili çalışmamız var. Esas olan gülün sanayi ürünü olarak tarif edilmesi ve desteklenmesidir. Ama Gül Konseyi'nin ulusal ve uluslararası düzeyde gülün farkındalığını oluşturması, gül turizmini daha da artırmak, teşvik etmek ve talebi artırmanın çok daha sürdürülebilir husus olduğunu düşünüyorum. Yoksa belli bir tasarrufla bir yıllığına belli bir ürün destekleniyor, ertesi yıl o karar çıkmayınca sürdürülemiyor. Piyasa mekanizması içerisinde, gül turizmine yönelik talep oluşturulduğunda çok daha reel, çok daha gerçekçi, çok daha uzun süreli olur. Çok daha katma değer getirici olur. Ama bunun yanında ilgili bakanlıklardan gül üreticileri için neler alabiliriz bu konuda çalışmalıyız."

 

 

Bu haber 665 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...