“Miryokefalon Savaşı Sempozyumu” İnceleme Gezisi İle Sona Erdi

25 Haziran 2014 18:44

Isparta Valiliği ve Süleyman Demirel Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Isparta Bölgesinin Tarihi Coğrafyası ve Miryokefalon Savaşı Sempozyumu” sona erdi.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde yapılan açılış töreniyle başlayan sempozyumda katılımcılar, Anadolu'da Türk hâkimiyetinin kabul edildiği Miryokefalon Zaferinin gerçekleştiği yerleri yakından inceleme fırsatı buldu.

Sempozyum kapsamında, savaşın geçtiği devri anlatan birinci elden kaynaklarda olayın olduğu coğrafyanın yer şekilleri detaylı bir şekilde anlatıldığı için bu bilgilerin ışığında bölgede bir inceleme gezisi yapıldı. Bu gezi neticesinde bölgede antik çağlardan ortaçağa kadar kullanılagelen askeri ve ticari yollar da değerlendirildi. Bizans ordusunun asker sayısı, silah ve mühimmat miktarı da dikkate alınarak bu özellikteki bir ordunun geçebileceği güzergâhın belirlenmesi için çalışmalarda bulunuldu.

Sempozyumda, “Miryokephalon Savaşı’nın yapıldığı yerin tespiti”, “Bölgeye yapılan Türkmen akınları”, “Ortaçağda bölgeden geçen askeri ticari yol ağları ve yer adları”, ”Türkiye Selçukluları zamanında yörede gerçekleşen diğer savaşlar” ve “Bölgenin tarihi coğrafyası” konularının ele alındığı oturumlar da gerçekleştirildi.

Bu haber 625 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...