“Aşırı yağış zarar getirmedi”

25 Haziran 2014 18:56

İhracat kirazının şuanda 6 liradan alındığını belirten Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, böyle giderse bu sezon üreticinin yüzünün güleceğini söyledi. Ayrıca, kirazda aşırı yağıştan dolayı oluşan zararların da önlendiğini ifade etti.

Isparta’da kiraz üreticisinin yüzü şimdilik gülüyor. Aşırı yağışların kirazı çatlattığı söylentilerine karşı çıkan Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, kalsiyum kullanmayan üreticinin bu yağışlardan etkilendiğini söyledi. Kutlu, “Kirazda aşırı yağıştan dolayı yarılmalar oluyor. Ama bunun önlemi alınıyor. Bunun için kalsiyum ve iç kurdu ilaçları var. İç kurdu ilacını vermediğinden aşırı yağışlarda iç kurdu oluşuyor. Kalsiyum da vermezsen kirazda çatlama oluyor. Kalsiyum kirazda yarılmayı önlendi. Aşırı yağışların Isparta’ya hiç zararı olmadı” dedi.

HERKESİN KİRAZI AYNI ANDA

ERERSE FİYAT DÜŞÜYOR

Öte yandan üreticilerin kirazlarının bir anda ermesinin arz talep dengesini bozduğuna dikkat çeken Kutlu, “Mesela ben haftada sulamam gereken kirazı 3 günde bir suladım.  Bunu kirazın geç ermesi için yaptım. Herkesin kirazı bir anda ererse arz talep sorunu çıkıyor. Talebi karşılaması için kademeli ermesi lazım. Herkesin ki aynı anda olursa fiyat düşüyor. Şuanda fiyat 5,5-6 liradan gidiyor. Geçen yıl 6 liradan başladı bir anda 3 liraya düştü. Dileğimiz bu yıl aynı düşüşün yaşanmaması” şeklinde konuştu.

ISPARTA’YA ALTERNATİF KEMALPAŞA VAR

Fiyatın bu seviyede seyretmesi durumunda kiraz üreticisinin para kazanacağını belirten Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, “İzmir Kemalpaşa’da bu yıl kiraz yok diyorlar. Isparta’ya alternatif orası vardı. Fiyatın yüksek olması biraz da o yüzden” dedi.

TARIMDA ÇEŞİTLİLİK GEREKLİ

Son olarak Isparta’daki üreticilerin bilinçsizce üretim yaptığını anlatan Kutlu, bir şey kıymetlendiğinde herkesin ona hücum ettiğini belirtti. Kutlu, “Bunun önlenmesi lazım. Mesela birine kiraz dikme denilse kızar. Ama bunun zararı var. Farklı alternatiflere yönelmesi lazım. Isparta tarımında çeşitlilik olması gerekir” dedi.

 

 

Bu haber 649 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...