“ Tek suçlu kömür mü? ”

25 Haziran 2014 18:57

Isparta’da partiküler madde oranının yüksek gösterilmesinin tek başına kömür gösterilmesinin çok yanlış olduğunu belirten ITSO 10. Komite Başkanı Selman Boyacı; “Ankara’da da partiküler madde oranı yüksek çıkıyor. Ama orada doğalgaz kullanılıyor. O zaman sebebi ne?” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre  2013-2014 kış dönemi Partiküler Madde (PM10) oranı Isparta’da yüksek çıktı. Sıralamaya göre Partiküler Madde açısından ilimiz havası en kirli 6. şehir gösterildi. Kömürcü esnafı da bu verilere karşı çıkarak, partiküler maddenin yüksek olması sebebinin kömür olmadığını ileri sürdü.

TEK CİHAZLA GERÇEK SONUÇ ALINMASI MÜMKÜN DEĞİL

ITSO 10. Komite Başkanı Selman Boyacı, Isparta’da hava kirliliği ölçüm cihazının sadece İstanbul Caddesi üzerinde bulunan Orman Bölge Müdürlüğü alanında bulunduğunu belirterek, tek bir cihazla yapılan ölçümlerin şehrin genel durumunu yansıtamayacağını bildirdi. Kömürün tek başına partiküler maddeye etki etmediğini belirten Boyacı, “Ankara’da partiküler yüksek ama hiç kömür yanmıyor. Neden yüksek? Taşıt olayı var. Isparta’da da  partiküler yüksek deniyor. İlimizde bir tek ölçüm cihazıyla gerçek sonuç alınması mümkün değil. En az 4-5 ölçüm cihazı olması ve bunların acilen kurulması gerekir” dedi.

KÖMÜR GİRİŞİ AZALDI HALEN SUÇLU KÖMÜR DENİYOR

Öte yandan ölçüm cihazının trafiğin yoğun olduğu İstanbul Yolu üzerinde bulunmasının da dezavantaj olduğunu ifade ederek, “Bir tek ölçüm cihazının olduğu yerde biz tutuyoruz partiküler ölçüyoruz. Davraz, Hırzırbey, Hanife Sultan, Fatih ve  Zafer Mahallerinde de olacak ki ortalaması alınacak. Bu şehre 2008-2009 yıllarında 600 bin ton kömür girerken partiküler yüksek değildi. 60 bin tona düştü suçlu kömür diyoruz.”

KÖMÜR YASAĞI İŞİN KOLAYINA KAÇMAK

ITSO Meclis Üyesi Osman Gökmen ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinde partiküler madde için yer alan bilgilerde, partikülerin tek bir kimyasal bileşinin olmadığı, toz, egzoz dumanı gibi etkenlerin de partikülleri etkilediğinin yer aldığını bildirdi. Partiküler konusunda sadece kömürü suçlamanın yanlış olduğunu dile getiren Gökmen, “İlimizde havayı temizlemek istiyorsak genel bir çözüm aramalıyız. Kömürü yasaklasak da hva kirliliği devam edecektir. Kömürü suçlayarak bundan kurtulamayacağız. Sadece kömürü yasaklayarak birçok kişiyi mağdur edeceğiz. Komple tüm etkenleri belirleyip bu etkenler üzerinde yoğunlaşarak tamamında önlem alınmalı. Tek bir gruba ve yöne baskı yapılmaz. Kömürle ısınmak zorunda olan halk zor durumda kalmaz. Daha adil bir çözüm olmaz. Kömürü yasaklamak işin kolayına kaçmak” dedi.

DOĞALGAZA DÖNÜŞÜMLER GEÇMİŞTE SORUNLU OLDU

Öte yandan tek bir ölçüm istasyonu ile temiz olan Isparta’nın Türkiye’ye kirli gibi gösterilmesini kabul etmediklerini ifade eden Gökmen, “Yaşanabilir ilimizi yaşanamaz hale getiriyoruz. Birkaç tane ölçüm istasyonu olsa Isparta bu kadar kirli çıkmayacaktır” şeklinde konuştu. MÇK’nın kömür yasağına değinen Gökmen, şunları söyledi: “Kömürü yasaklamak bir anda olacak bir şey değil. 2009 yılında doğalgaz geldi. 5 yıllık sürede Isparta’da yüzde 38 doğalgaza geçtiği söyleniyor. Daha önce firmalardan mağdur oldular. İşin uzmanı olmayan kişiler bu dönüşümü yapıyor. Dışardan gelen güvenirliliğini bilmediğimiz firmalar dönüşüm yapmaya başlıyor. Dönüşümden sonra teknik servis ya da farklı alanda yardımcı olabilecekler mi? Geçmişte bu sorunlar yaşandı.

YALITIMSIZ DOĞALGAZA GEÇMEK ENERJİ KAYBI YARATIR

Araştırılarak buna göre süreç belirlenmesi gerekirdi. Hiçbir teknik araştırma yapılmadan bu dönüşüm isteniyor. Bu dönüşüm tek başına değil dış cephe yalıtımla olmalıydı. Eski binaların mutlaka yalıtım olması lazım. Yalıtım olmadan doğalgaza geçmek bence enerji kaybı. Doğalgazı bireysel yapmak belki ileride hava kirliliğini getirecek. Ondan sonra bireyselleri merkezi sistem yapalım diyecekler. Tekrar MÇK karar alacak. Vatandaşa bir yük daha olacak. Bunları şimdiden düşünmek lazım.”

 

Bu haber 737 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...