“Taşeronlaşma modern kölelikten başka bir şekilde ifade edilemez”

25 Haziran 2014 19:00

Belediye İş Sendikası  Isparta Şubesi’nin 10. Olağan Genel Kurulu’na tek listeyle giren mevcut başkan Cemal Kurt, üyelerinin güven oyunu alarak yeniden başkanlığa getirildi. Genel Kurula katılan Belediye -İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Erol, Belediye başkanlarını sendikacılık yapmaları konusunda uyararak, “İşçi istediği sendikayı seçmekte özgürdür” dedi.

Belediye İş Sendikası Isparta Şubesi'nin 10. Olağan Genel Kurulu, cumartesi günü Belediye Kültür Sineması'nda gerçekleştirildi. Genel Kurul'a Belediye -İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Erol, Sendika Eğitim ve Basın Sekreteri Bayram Özkan, Türk-İş İl Temsilcisi Sadık Kaya, TES-İŞ Şube Başkanı Osman Korkmaz, Türk Yerel Hizmet -Sen Şube Başkanı Suat Tanyeri,  Yol-İş Sendikası Antalya 2 Nolu Şube Genel Sekreteri Adnan Kocabaş, CHP İl Başkanı Vedat Şenol ve  Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı Abdülkadir Ersal katıldı.  

BELEDİYE BAŞKANLARI SENDİKA KONUSUNDA TARAFSIZ OLMALI

Genel Kurul’un açış konuşmasını Şube Başkanı Cemal Kurt yaptı. Sendika olarak  belediye yönetimleriyle iyi niyet çerçevesinde toplu sözleşme masasına oturduklarını ve işçilerin lehine  olan düzenlemelerle anlaşma sağladıklarını belirten Kurt,  Isparta'da geçmiş dönemde işçilerin sendika değiştirmeye zorlandığını ileri sürdü.  Kurt, belediye başkanlarının sendika konusunda tarafsız olması gerektiğini, işçilerin istediği sendikaya üye olmalarının Anayasa'da güvence altına alındığını kaydetti   Sendikanın  denetim ve faaliyetlerinin ibrasından sonra teşekkür konuşması yapan Kurt, " Bana dört yıllık dönemde güvendiğiniz ve akladığınız için hepinize teşekkür ederim. Bundan sonra da büyük bir şevkle sizlere hizmet etmeye devam edeceğim" dedi.

TAŞERONLAŞMA, MODERN KÖLELİKTEN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR

Daha sonra kürsüye gelen Belediye -İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Erol ise, Soma'daki maden faciasında şehit olan işçileri anarak sözlerine başladı.  İş kazalarında Türkiye'de ciddi tedbirler alınmadığını, işverenlerin keyfi ve fütursuzca hareket ettiklerini belirten  Erol,  sözlerini şöyle sürdürdü:  " Avrupa'da  iş kazalarında birinci, dünyada üçüncü sıradayız. Bu kabul edilemez. İş güvenliği ve iş sağlığı konusunda daha ciddi tedbirler alınmak zorundadır. Ülkemizde çalışma hayatında zorluklar var. Başta taşeronlaştırma ve özelleştirme. Ülkemizdeki taşeronlaşmanın 2 milyon civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Taşeronlaşma modern kölelikten başka bir şekilde ifade edilemez.  Sadece kamu kurumlarında 600 bin civarında taşeron çalışan var. Taşeronlaşma örgütsüz yapı demektir. Bu sistemde yetki alıp sözleşme yapmak neredeyse imkansız. Hem yasal düzenlemesi eksik, hem iş güvencesi eksik.

GELSİNLER BİRLEŞELİM

Biz sendikaların da hataları var. Siyasi yapı üzerinde yeterince baskı kuramamamız, bizim bölünmüşlüğümüz siyasilere bu kapıyı açtı. Örgütsüz yapıyı yönetmek kolaydır. Maalesef iktidarlar ve iş verenler örgütlü yapı istemiyorlar. Bizim çalışanlar olarak bu konuda adım atmamız lazım. Bu örgütlü yapıyı ayağa kaldırmanın yollarını aramak orundayız. İşçi kesiminden baktığınızda üç konfederasyon yüzlerce sendika var. Bu bize lüks. Bu işçi sınıfına bir ihanet.  Bu sendikaların birleşip tek çatı altında örgütlenmesi lazım. 4 kongrede  de birleşme kararı aldık. Ama diğer sendikalardan  yanıt gelmedi. Sadece bizim belediye iş kolunda üç sendika var. Bunların tek çatı altında birleşmesi lazım. Biz  buna hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Gerekirse biz bırakıp gidelim. Gelsinler birleşelim.

SENDİKA VE İŞÇİYLE UĞRAŞAN BELEDİYE BAŞKANLARI VAR

Yıllardır bizim iş kolumuzda, yönetime  gelen belediye başkanlarının bazıları sendikacılık yapmaya kalkıyor. Sendika ve işçiyle uğraşan belediye başkanları var. Bu Isparta'da da yaşandı. Isparta işçisini yeniden kutluyorum. Alnından öpüyorum. Ciddi duruş sergilediler. Bugün de o duruşun meyvelerini topluyorlar.  Bu tüm Türkiye'ye ve belediye başkanlarına örnek olsun. Biz belediye başkanlarından tarafsız olmasını karışmamasını istiyoruz. İşçi istediği sendikayı seçmekte özgürdür. Eğer işçi sendikasından memnun değilse  bırakın buna kendisi karar versin.

KIDEM TAZMİNATININ FONA DEVRİ GÜNDEMDE

Taşeron sisteminin kaldırılıp asil işlerde kadrolu işçilerle  istihdama devam edilmesi lazım. Bu konuda tüm sendikaların çaba göstermesini talep etmekteyiz. Yine hükümetin gündeminde olan ulusal istihdam  stratejisi var. Burada özel istihdam büroları açılmasını düzenleyen yasa tasarısı var. Yani İş-Kur'un yerine geçecek özel kölelik büroları açılacak. Bu çalışma hayatına ciddi darbe vuracaktır. Bölgesel asgari ücret tartışılıyor. Bu da çok zararlı. Yine kıdem tazminatının fona devri gündemde. Bunu asla kabul etmeyiz. Böyle bir yasanın çıkarılması genel grev gerekçesi sayılacaktır.  İşçimizin birikimini, hayalini almaya kimsenin hakkı yok."

Konuşmaların ardından Yapılan seçimde Cemal Kurt, yeniden başkanlık görevine getirildi. 

 

 

Bu haber 729 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...