19 kursiyer ustalık belgesi aldı

27 Haziran 2014 13:46

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Rüya Bilim ve Sanat Derneği işbirliği içerisinde yürütülen “ Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi kapsamında İlimizde açılan “Deri Aksesuar Yapımı Kursu” açıldı. 20 kursiyer ile başlanan ve 256 saatlik yaklaşık üç ay süren kurs eğitimi sonucunda 19 kursiyer belge almaya hak kazandı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Anadolu Sigorta tarafından, Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün teknik danışmanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Rüya Bilim ve Sanat Derneği işbirliği içerisinde yürütülen “ Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi kapsamında İlimizde açılan “Deri Aksesuar Yapımı Kursu” tamamlanmıştır.

“Bir Usta Bin Usta Projesi’nin amacı, kamuoyunun ilgisini kaybolmaya yüz tutan mesleklere ve yerel değerlere çekmek, bu mesleklerin yeniden canlanmasını sağlamak ve meslek ustalarının deneyimlerinin gelecek genç nesillere aktarılmasını sağlamaktır.

Proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığında yapılmaktadır. İlimizde kaybolmaya yüz tutmuş dericilik mesleğinin sanatsal ürünlerle birleştirilerek mesleki ve sanatsal anlamda ulusal ve uluslararası alanda tanıtarak ilimiz kültürüne ve ekonomisine katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Proje kapsamında Bakanlığımız Sanatçı Tanıtım Kartı bulunan deri ustası İbrahim ATALAR’ın eğitmenliğinde 20 kursiyer ile başlanan ve 256 saatlik yaklaşık üç ay süren kurs eğitimi sonucunda 19 kursiyer belge almaya hak kazanmıştır.

Kurs süresince verilen eğitim programında derinin tanımı,  tarihçesi ve ülkemizdeki gelişim süreci anlatılmış, deri çeşitleri tanıtılarak deriyi işlemek için gerekli olan alet ve makinaların tanıtımı yapılmıştır. Deri işlemeciliğinin önemli aşamalarından biri olan “Deri Dağlama Tekniği” öğretilerek beraberinde sıcak ve soğuk pres tekniği, kesim, baskı, boya ve montaj aşamaları aktarılmıştır. Kursiyerler aldıkları eğitimler doğrultusunda geleneksel unsurlardan kopmadan farklı ve özgün ürünler tasarlayarak ve üreterek mesleki eğitimlerini tamamlamışlardır.

Isparta Deri Aksesuar Yapımı Kursu, Müdürlüğümüz Hizmet Binası Güzel Sanatlar Atölyesinde eğitimlerini sürdürmüş olup kurs sonucunda 19 kursiyerimize Milli Eğitim Bakanlığı ve Bakanlığımız onaylı sertifika verilecektir.

26 Haziran 2014 tarihinde saat 14.00’te yapılacak olan belge töreni ile birlikte bir sergi düzenlenecek ve kursiyerlerimizin yapmış oldukları eserler kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Ayrıca Anadolu Sigorta, 2011 yılında Türkiye İş Bankası ile de mikro kredi konusunda özel bir çalışma yapmış, buna göre Türkiye İş Bankası “Bir Usta Bin Usta” kursiyerlerine özel koşullu mikro kredi imkânı sunmaktadır. Eğitim sürecinde, teknik donanıma sahip olan kursiyerler eğer dilerlerse eğitim sonunda verilen katılım belgeleri ile Türkiye İş Bankası'nın hazırladığı özel koşullu krediden yararlanabileceklerdir. Anadolu Sigorta böylece, sadece mesleki eğitim konusunda değil, mesleği yaşatmaya yönelik yapılan çalışmalara da destek olacaktır” denildi.

 “BİR USTA BİN USTA” PROJESİ HAKKINDA:

“Bir Usta Bin Usta” sosyal sorumluluk projesi, Türkiye genelinde kaybolmaya yüz tutan meslekleri yaşatmak, bu mesleklerin yeniden canlanmasını ve meslek ustalarının deneyimlerinin geleceğe taşınmasını sağlamak amacıyla hayata geçirilmiştir. Her yıl 5 farklı ilde ve meslekteki ustaların, toplam 100 gence birikimlerini aktarmasının hedeflendiği projede 10 yılın sonunda 50 meslekte toplam 1000 ustanın yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Proje daha önce, iletişim sektöründe dünyanın en prestijli ödüllerinden sayılan uluslararası Sabre Awards’da “Altın SABRE2012”, Demirkent Sosyal Sorumluluk Ödülü, Reklamcılar Derneği tarafından düzenlenen İletişimin Zirvesindekiler Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü ve 17. Motif Halk Bilim Ödülleri Büyük Ödülü’nü kazanmıştır.

Son olarak Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından bu sene 12.’si düzenlenen Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri’nde Büyük Ödül de Bir Usta Bin Usta projesine layık görülmüştür.

“Bir Usta Bin Usta” kapsamında 2014 yılında yapılacak olan kurs ve iller şu şekilde sıralanmaktadır; Çanakkale’de ‘Çini İşlemeciliği’, Erzurum’da ‘Oltu Taşı İşlemeciliği’, Isparta’da ‘Deri Aksesuar Yapımı’, İzmir’de ‘Keçe Aksesuar Yapımı” ve Şanlıurfa’da ‘Kehribar Taşı İşlemeciliği”

 

 

Bu haber 993 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...