Tarım Arazileri Artık Küçülmeyecek

27 Haziran 2014 14:02

Toprak Bayramı kutlamaları kapsamında “6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Uygulamaları” konulu konferans 11 Haziran 2014 tarihinde İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Tahir Demir, İl Müdürü Cenk Şölen, Kamu Kurumları Temsilcileri, Akademisyenler, Sivil toplum Örgütü Temsilcileri, İl Müdürlüğü Personeli ve çiftçiler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasında, İl Müdürü Cenk Şölen “Toprağın milyonlarca yılda oluşarak ve insan ömrüyle kıyaslanamayacak bir süreci işaret ettiğini belirterek, yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 11-17 Haziran tarihlerinde Toprak Haftası etkinlikleri düzenlendiğini” kaydetti.

1945 yılında yayınlanan 4760 sayılı Toprak Bayramı Kanunu'na göre her yıl 11 Haziran'ı takip eden ilk Pazar gününün “Toprak Bayramı” olarak kutlandığını hatırlatan İl Müdürü Cenk Şölen, “Ülkemizde her yıl binlerce dönüm tarım arazisi, yanlış toprak işleme, hatalı sulama ve bilinçsizce yapılan tarımsal uygulamalar ve miras yoluyla parçalanmalardan dolayı zarar görmekte ve kullanılamaz hale gelmektedir.

6537 sayılı Kanunun amacı: toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemektir.

Tarım arazileri Bakanlığımızca belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemeyecek, hisselendirilemeyecek, Hazine taşınmazlarının satış işlemleri hariç olmak üzere pay ve paydaş adedi artinlamayacak.il ve ilçelerin yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak İlimizde belirlenmiştir.

Bu Kanunun yayımı tarihinde mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin devir işlemleri, önceki kanun hükümlerine göre tamamlanacak. Bu kanundan önce konuyla alakalı açılmış davalar da önceki kanun hükümlerince sonuçlandırılacaktır. Devir işlemlerinde İki yıl harç muafiyeti getirilecek gerektiğinde bu süre iki yıl uzatılabilecek.

Görevimiz; toprak varlıklarımızı, yok etmeden, kirletmeden verimli ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmak, gelecek nesillerimize verimli olarak bırakmak olmalıdır. Bu bakımdan 6537 sayılı kanun devrim niteliğindedir. Bu vesile ile tüm tarım kesiminin ve İsparta halkının Toprak Bayramı'nı kutlar, gelecek nesillere yaşanılır bir dünya bırakmak ümidiyle saygılar sunarım” dedi.

Vali Yardımcısı Tahir Demir ise, Osmanlıdan günümüze toprak sistemleri hakkında detaylı bilgiler vererek, “Devlet üretimi denetim altına alması ve sürekliliği sağlaması, ülkenin bayındır hale gelmesi, araziden daha iyi faydalanılması ve üretim masraflarının azaltılmasının, ancak toprak kaynaklarının korunması ile mümkün olabileceğini kaydetti.

Ülkü Ortaokulu Öğretmeni Filiz Demer de tarım topraklarının korunmasının hayati önem taşıdığını vurgulayarak, yerleşim planlarının tarım topraklarının dışına yapılmasını, toprak kayıplarının önüne geçilmesinin ancak çok katlı binalar yapılması ile mümkün olacağını ifade etti.

İl ve İlçe Müdürlüğü personeline yönelik 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında 6537 sayılı Kanun uygulamaları kapsamında eğitim çalışmaları yapıldı.

 

Bu haber 629 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...